Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Mr Ivana Pajić: Autentičnim proizvodima iz Bačke ne nedostaje kvalitet već kvantitet

Mr Ivana Pajić: Autentičnim proizvodima iz Bačke ne nedostaje kvalitet već kvantitet

  • PDF

Prvi Sajam ruralnog turizma i privrede Bačke, u organizaciji Regionalne razvojne agencije Bačka, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, održan je 13. i 14. novembra 2015. godine u Edukativnom centru Pokrajinske vlade Vojvodine u Novom Sadu. Sajamska izložba je bila finalizaciju projekta „Regionalni brend Bačke i Sajam ruralnog turizma i privrede“, organizovana sa ciljem da se javnosti predstave mali proizvođači koji su kod RRA Bačka konkurisali za dobijanje oznake ruralnih proizvoda i usluga iz bačke regije.

Koordinatorka projekta, mr Ivana Pajić iz RRA Bačka, zadovoljna je tokom realizacije projekta i samim Sajmom. Kaže da uvek može bolje i da uvek postoje stvari koje ostaju da se urade, ali ono što je dobro je da ovaj projekat ima održivost i upotrebnu vrednost i nastaviće da živi i posle Sajma. U narednim mesecima predstoji „dodavanje vrednosti“ samom projektu i komercijalizacija svih aktivnosti, te da sve ono što treba da se unapredi bude unapređeno. To je pre svega promocija etikete REGIONALNI BREND BAČKA, okupljanje svih onih koji su tu etiketu zaslužili, plasiranje njihovih proizvoda na domaćem, urbanom tržištu, i potom predstavljanje svih subjekata pod jednim brednom na stranim tržištima.
Sledi potpisivanje zvaničnih ugovora sa svim dobitnicima etikete REGIONALNI BREND BAČKA, promocija svih subjekata u okviru paketa Destinacijske menadžement organizacije Dunav i ono što je najvažnije, dogovori i pregovori sa svim tim proizvođačima za narednu godinu, koji će doprineti svrsishodnom planiranju proizovodnje.
- Korisnici ove etikete očekuju mnogo. Njima je pre svega bitno da mogu tu etiketu da stave u sve svoje promotivne materijale. To je prvi, marketinški korak, posle čega dolazi plasman, prodaja, izvoz, tj. distribucija proizvoda sa oznakom na domaćem, a kasnije i na stranom tržištu. Dobra strana ovog projekta je što je pripremio teren za nešto što tek sledi. Mi ćemo nastaviti da tragamo za donatorima koji bi nam u sledećim fazama omogućili da nastavimo da radimo na razvoju ovog brenda. Na Sajmu je gošća bila i dr Monika Bumbalova, sa Univerziteta za poljoprivredu u Nitri (Slovačka), koja je podelila iskustva svoje zemlje u regionalnom brendiranju proizvoda. Tom prilikom je potpisan Sporazum o partnerstvu između RRA Bačka i Slovačkog Univerziteta za poljoprivredu u Nitri - Fakulteta za evropske studije i regionalni razvoj – istakla je mr Ivana Pajić.
Po njenom mišljenju, veoma je važno sve proizvođače, dobitnike etikete, čuvati na okupu i uskladiti njihovu proizvodnju, kvantitativno i vremenski, da bi se do kraja sledeće godine stvorili uslovi za njihov plasman. Sabiranjem svih dobrih proizvoda iz Bačke na jednom mestu, njihova online kupovina ili uz pomoć mobilne aplikacije, olakšaće komunikaciju na lokalnom tržištu i sa stranim turistima. Na teritoriji Bačke postoje vredni, autentično proizvodi, upravo onakvi kakvi se traže na tržištu, ali veliki problem je što ih u datom trenutku nema u dovoljnoj količini. Naime, baš u vreme priprema za Sajam, naša sagovornica navodi da nisu mogli da pronađu Petrovački kulen, makar da ga prikažu kao eksponat. Da dođe bilo koji biznismen iz inostranstva, i da želi da izveze određenu količinu ajvara, pomenutog kulena ili turijske kobasice, ne bi mogao jer ih nema dovoljno. Za to je potrebno ozbiljno planiranje, ali ne mogu se kriviti proizvođači. Ne može se očekivati od njih da budu i vrhunski proizvođači i menadžeri. Ulogu ovih drugih, treba da preuzmu institucije, pogotovo one na regionalnom nivou, i da posreduju u njihovom daljem radu i da lobiranjem, preduzetničkim kanalima, omoguće plasman njihovih proizvoda.
- Mi iz RRA Bačke verujemo da naše aktivnosti doprinose krajnjim korisnicima naših projekata. O tome svedoči i njihova stalna želja da u svakom novom projektu ponovo učestvuju. Da su se jednom „opeklli“ ne bi želeli da se nađu u narednim projektima. Ono što je nekada malo teže objasniti svim akterima, korisnicima, da može sve, ali da ne može odmah. Potrebno je imati jako puno strpljenja što baš nije svojstveno našem mentalitetu. Ali pomaci se primećuju i bitno je da istrajemo u našim namerama i da zajednički, timski nastupamo i koristimo svu moguću ekspertizu, što nas iz RRA Bačka, što naših spoljnih saradnika (fakulteta iz Nitre i drugih institucija), da bi na što bolji i kvalitetniji način pomogli onima koji trebaju i zaslužuju našu pomoć - izjavila je mr Ivana Pajić.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com