Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA PREDSTAVLJAMO Jelena Aleksić sa PMF-a dobitnica nacionalne stipendije

Jelena Aleksić sa PMF-a dobitnica nacionalne stipendije

  • PDF

Jelena Aleksić, vanredna profesorka sa Departmana za matematiku i informatiku, novosadskog PMF-a, jedna je od dobitnica nacionalne stipendije "Za žene u nauci" za izuzetan naučnoistraživački rad u oblasti matematičke analize, teorije struna i kvantne teorije i imunologije, koje su dodeljene pre nekoliko dana u Vladi Srbije. Osim Jelene, nagrađene su i naučna saradnica Instituta za fiziku u Beogradu, Ljubica Davidović, kao i naučnica sa Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", Tamara Saksida.

Na konkurs za nacionalne stipendije "Za žene u nauci" koji se raspisuje jednom godišnje, a ove godine po peti put, učestvovale su mlade, talentovane naučnice, starosti do 35 godina koje su upisale ili završile doktorske studije u oblasti prirodnih nauka.
Program Nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ u Srbiji, sprovodi su u saradnji sa Nacionalnom komisijom za saradnju sa UNESCO, Ministarstvom za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Republike Srbije i L'Oreal Balkan, sa ciljem da podrži izvanredne mlade naučnice koje svojom posvećenošću, dostignućima i vizijom doprinose napretku nauke i društva. Od pokretanja programa 2010. godine, na konkursu za Nacionalne stipendije učestvovalo je više od 400 mladih talentovanih naučnica, a najboljima je dodeljeno 14 stipendija, koje predstavljaju svojevrstan vid podrške njihovom daljem profesionalnom usavršavanju i podsticaj da nastave da se bave naukom u Srbiji.
Početak novog ciklusa ovog programa najavljen je za 20. novembar, od kada će naučnice u Srbiji moći da konkurišu za stipendije za 2016. godinu. Konkurs je otvoren za mlade žene koje se bave naučnim istraživanjima u oblasti prirodnih nauka, imaju do 35 godina i upisane su na doktorske studije, ili su ih već završile.
Detaljne informacije mogu se videti na : www.zeneunauci.co.rs.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com