Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Privredna akademija predstavila projekat Žan Mone

Privredna akademija predstavila projekat Žan Mone

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Na Univerzitetu Privredna akademija u Novom Sadu, u četvrtak, 03.12.2015. godine, održana je konferencija za štampu povodom projekta ‘’Accession of Serbia to the EU'' u okviru Jean Monnet Modula, Erasmus + programa. Projekat je kofinansiran od strane Evropske Unije i Education, Audiovisual and Cultural Agency.

Jean Monnet je akcija u okviru Erasmus + programa počev od 2014. godine, koja je dizajnirana sa ciljem da promoviše izvrsnost u nastavi i istraživanju u oblasti studija Evropske Unije širom sveta. Evropski modul je projekat u okviru Žan Mone potprograma i sastavni je deo Programa za celoživotno učenje (Lifelong learning Programme). Jean Monnet modul je kratak nastavni program(ili kurs) u oblasti studija Evropske Unije na visokoškolskoj ustanovi u trajanju od 3 godine. Osnovni cilj Žan Mone potprograma je pružanje podrške nastavi i istraživanju u oblasti studija Evropskih integracija na nivou visokoškolskih institucija unutar i van Evropske unije. Univerzitet Privredna Akademija, Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment, je aplicirao na poziv Erasmus+ Programme/Jean Monnet Activities Selection 2015 - Call for Proposals ref. EAC/A04/2014 sa projektom “The Accession of Serbia to the European Union” koji je uz visoke ocene odobren od strane Evropske komisije. Projekat će biti kofinansiran od strane Evropske komisije. Imajući u vidu da je ovo jedini projekat odobren u ovom pozivu u Republici Srbiji ovim se dodatno potvrđuje ugled i stručnost Univerziteta Privredna akademija, Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, u oblasti istraživanja evropskih integracija. Odobreni predavači na modulu su prof. dr Vladimir Medović (rukovodilac projekta) i prof. dr Jelena Vapa-Tankosić.
Osnovna svrha projekta je da promoviše ideju evropskih integracija i regionalne saradnje, kao i da i doprinese širenju znanja o institucionalnim vezama između Srbije i Evropske unije, pravnim i ekonomskih instrumentima procesa stabilizacije i pridruživanja i postupku i uslovima ulaska u članstvo EU. Na taj način projekat će doprineti povećanju kvaliteta postojećih akademskih kurseva o evropskim integracijama. Relizacija projekta će biti započeta sa prvim predavanjem 08.12.2015.godine. Ciljna grupa Projekta su studenti osnovnih, master i doktorskih studija, koji će dobiti neophodna teoretska i praktična znanja, kao i veštine, za koje će im obezbediti dalji karijerni razvoj. Posebna pažnja će biti posvećena društvenim grupama čije aktivnosti su od značaja za širenje informacija o EU (novinari, članovi profesionalnih udruženja, članovi nevladinih organizacija..).
Medijima se prvi obratio rektor Univerziteta prof. dr Jovo Kolar koji je prisutne upoznao sa ciljevima Univerziteta Privredna akademija i fakulteta u njegovom sastavu.
- Univerzitet Privredna akademija je jedan od 18 univerziteta u Srbiji i daje značajan doprinos akademskoj zajednici, što potvrđujemo i kroz ovaj projekat – istakao je prof. dr Jovo Kolar, rektor Univerziteta Privredna akademija.
Nakon rektora, prisutnima se obratila prof. dr Marijana Carić, predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija koja je istakla važnost međunarodne saradnje naglasivši da je tokom 15 godina rada potpisano između 40-50 međunarodnih ugovora. Takodje, naglasila je da ovo nije prvi program (projekat) edukativnog karaktera, već da je tokom poslednjih nekoliko godina uspešno implementiran i program IPA HU-SRB CBC - EU master study koji za rezultat ima akreditovan studijski program master studija „Ekonomsko pravne studije Evropske Unije“.
Na kraju konferencije se obratio prof. dr Vladimir Medović koji je detaljnije predstavio projekat, njegove ciljeve i aktivnosti. On je takodje napomenuo da se projekat sastoji od 4 nastavne aktivnosti, 3 radionice i jedne istraživačke aktivnosti. Kursevi će pokriti pravne i ekonomske aspekte pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com