Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Mihаilo Tripković: Sjenica je napoznatija po snegu i siru, ali i ski centru Žari

Mihаilo Tripković: Sjenica je napoznatija po snegu i siru, ali i ski centru Žari

  • PDF

Direktor Turističke orgаnizаcije Sjenicа, Mihаilo Tripković, obavestio je medije na nedavno održanoj konferenciji u Turističkoj organizaciji Srbije, o spemnosti za predstojeću zimsku turističku sezonu. Sjenica je destinacija koja uvek nudi nešto specifično. Važi za najhladniju opštinu u Srbiji, a gospodin Tripković je izvestio šta to turiste osim tradicionalno niskih temperatura očekuje.

- Na turističkom tržištu opština Sjenica je ponudila jedan nov proizvod. Ova opština je u strategiji razvoja za period od 2010. – 2020. godine stavila za prioritet razvoj turizma, kao jedne od privrednih grana koja može da potpomogne njen dalji razvoj i prosperitet. Do sada je Sjenica, kao turistički proizvod, u ponudi imala: Sjeničko jezero, obilazak meandara Uvca, posetu staništu beloglavog supa, Peštersko polje i jedinstvenu gastronomsku ponudu sjeničkog kraja. Jer, Sjenica je najpoznatija po snegu i siru.
TO Sjenice za zimsku turističku sezonu 2015/16. nudi novi turistički proizvod na srpskom tržištu, a to je ski centar „Žari“. Lokalna samouprava, prepoznajući značaj turizma finansirala je sopstvenim sredstvima izgranju i uređenje ski centra „Žari“, koji će biti ovih dana otvoren i moći će da prihvati prve goste. U okviru kompleksa, ski centra „Žari“ nalaze se staze za nordijsko i alpsko skijanje. Jedan deo ski-centra “Žari” predstavlja staza za nordijske discipline u ukupnoj dužini od 5,5 km staza i kompletno opremljeno strelište za Biatlon. Ovo je jedina takva staza u regionu i nosi titulu Nacionalnog biatlon centra “Žari” i na njemu se održavaju najznačajnija nacionalna i regionalna takmičenja. 2,5 km staze je pokriveno asfaltnom podlogom, pa se sezona nordijskog trčanja nikada ne zaustavlja. Rol-ban i strelište su idealno mesto za profesionalce na skijama. Na njoj će se ubuduće održavati nacionalna takmičenja, balkanski i evrospki kupovi. Zbog konfiguracije terena, jedinstvene klime, staze su veoma atraktivne za profesionalce i amatere koji uživaju u ovim aktivnostima.
Posebna atrakcija jeste potpuno nova staza za alpsko skijanje, na obronicima planine Koritnik. Staza predstavlja drugi deo Ski centra “Žari” i omiljeno je mesto za rekreativce. Staza ukupne dužine 850 m je opremljena žičarom, a biće otvorena svakog dana u periodu od 09:00 do 16:30 u toku zimske sezone koja u sjeničkom kraju traje duže. U centru je uređena i pomoćna staza za decu, omladinu i početnike. Cena ski pasa je znatno povoljnija nego u velikim ski centrima Srbije, jer na taj način opština Sjenica pokušava da potpomogne razvoj turizma ovoga kraja.
Domaćini su obezbedili i prevoz iz centra grada, kao i hotela do ski centra „Žari“ koji je svega 7km udaljen od Sjenice. Ski centar će zvanično biti otvoren 25. decembra i moći će da primi oko 1.000 posetilaca dnevno.
S obzirom na idealne uslove, TO Sjenica će u toku 2016. godine održati još dve manifestacije. U februaru i martu to će biti „Rafting na snegu“ i „Pešter open“, za koji se očekuje da okupi veliki broj ljubitelja zime i snega jer kako kaže slogan Sjeničana: “Zima prija svima.”
Iz TO kažu da će „Rafting na snegu“ biti jedinstven događaj i da se jednostavno mora doći i doživeti. Što se tiče „Pešter open-a“ to je zimska manifestacija upoznavanja Peštera i sjeničkog kraja kroz karavan obilaska terenskim vozilima.
Sjenica raspolaže smeštajnim kapacitetima: sa 250 ležaja, u hotelskom smeštaju (Hotel Lane *** u strogom centru grada trenutno raspolaže sa sedam dvokrevetnih soba i tri apartmana i Hotel Borovi**, udaljen kilometar i po od centra grada, raspolaže sa 120 ležaja u komfornim sobama), i 100 ležaja u privatnom (u neposrednoj blizini Sjeničkog jezera, ali i u samom gradu, gostima su na raspolaganju objekti privatnih domaćinstava). Zbog skromnog broja smeštajnih jedinica, gospodin Tripković je ovim putem sve zainteresovane pozvao da zbog interesovanja turista koje je već prilično veliko, na vreme razervišu smeštaj. Hotelijeri i restaurateri i ove godine organizuju dočeke Nove godine, i nastupaće neko od poznatih estradnih umetnika, a gospodin Mihailo Tripković nije želeo da otkrije ko će to biti.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com