Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Snežаnа Joksimović: Kosijerić pripremio atraktivne zimske aranžmane

Snežаnа Joksimović: Kosijerić pripremio atraktivne zimske aranžmane

  • PDF

Snežаnа Joksimović, direktor Turističke orgаnizаcije Kosjerić, svoju priču o zimskoj turističkoj ponudi ove opštine započela je konstatacijom da Kosijerić nema ništa tako spektakularno i bogato u smislu infrastrukture, ulaganja, projekata, statistike, kapaciteta, kao neki drugi delovi Regije Zapadna Srbija, ali ono što ima i dalje smatra da predstavlja potpunu ekskluzivu u smislu autentičnosti. Po njenom mišljenju, za gosta koji želi da upozna „pravo“ srpsko selo, kulturu, tradiciju, bogatu istoriju ovog kraja, Kosijerić je pravi izbor.

- U poslednje vreme pokrenut je i časopis „Razotkrivanja“. Izašao je tek prvi broj ovog dvomesečnika, drugi je u pripremi, a njegova svrha je da u trenutku potpune pasivizacije, nedovljnog ulaganja, oskudice novina, izvuče ono što ovaj kraj ima od davnina, nešto možda i zaboravljeno, istorijske fragmente nedovoljno prezentovane ili im se nije posvetio dovoljan značaj. Namera je da svaki broj bude posvećen jednom od 26 sela opštine Kosijerić, ne bi li tako na kraju dobili Zbornik i na taj način možda preinventarisali zapuštene kapacitete bogate istorije ovog kraja, i to je način da osvestimo celu priču i konkurišemo za neka sredstva. Na ovaj način otkrivamo neke interesantne detalje i inkonporiramo u naše programe koje poslednjih godina sa uspehom realizujemo i ponudimo gostima - istakla je Snežаnа Joksimović.
Za predstojeću TO Kosijerić je pripremio interesantne jednodevne izlete. I dalje su aktuelne tematske ture i u dogovoru sa zainteresnovanim gostima TO je spremna da odgovori onoliko koliko je u mogućnosti.
Međutim, ono što s uspehom TO Kosijerić godinama u nazad realizuje su jednodnevni izleti: „Kosijerić – za nezaborav“ u okviru kojeg je organizovan obilazak svoj značajnih lokaliteta u gradu (Turski han, obilazak parka i spomenika, destilerije „Zarić“, legat Lize Marić Križanić, poseta Crkvi brvnari u Sečoj Reci posvećenoj poginulima u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu itd), i ručak u autentičnom seoskom domaćinstvu, uz pesmu, priču, legendu vezanu za ovaj kraj.
Kada je reč o proslavljanju praznika u opštini Kosijerić, posebno se, poslednjih nekoliko godina, obeležavaju dva. To su „Novogodišnja bajka u Kosijeriću“, koja podrazumeva smeštaj u hotelu „Olimpik“, svečanu večeru i bogat novogodišnji program; drugog dana organizuje se prvojanuarska šetnja, razgledanje grada (Crkva Brvnara u Sečoj Reci udaljena 7km od Kosjerića), sa krajputašima, starim hanom i spomenikom Antoniju Kosijeru, prvom doseljeniku u Kosijerić, poseta Galeriji Narodne bibilioteke i izložbi Lize Marić Križanić, selu Ražan i čuvenoj destileriji „Zarić“ uz degustaciju voćnih rakija sa romaničnim nazivima: rakije od krušaka “Nirvana”, od dunja “Nostalgija”, od šljiva “Kraljica”, od malina “Opsesija” i liker od višanja “Koketa”. Treći, oproštajni dan, završava se u Nacionalnoj kući „Izvor“, uz pitu pirinčaru i kafu kod čuvenog majstora kuhine Milijana Stojanića.
Posebno je atraktivna proslava Božića i Badnje večeri na selu (od 6.-8. januara) pod nazivom „Vaistinu se rodi!“. Druženje započinje na Badnje veče smeštajem u domaćinstvu, odlazak u crkvu i doček Badnjaka u porti crkve (Ražana i Kosijerić), a moguće je i uključivanje u povorku koja prati Badnjak u Kosijerić. Povratak kod domaćina i učestvovanje u obrednim aktivnostima (unođenje Badnjaka, bacanje žita, unošenje slame, bacanje slame po podu sa suvim šljivama, orasima, šećerom, bombonama, pijukanjem dece i traženje slatkiša pod slamom, posna večera). Na dan Božića, domaćica rano ustaje i mesi česnicu i dalje sledi svečani doručak, posle doručka domaćini započinju svoje poslove, a gosti se uključuju po želji i sve do posle ručka seledećeg dana, kada gosti odlaze svojim kućama.
„Tradicionalna srpska svadba“ je jednodnevni aranžman dolaska gostiju u Kosijerić i obilazak njegovih znamenitosti, odlazak u Mionicu, u domaćinstvo „Gostoljublje“ i učestvovanje na srpskoj svadbi uz KUD, glumce i pevače, koji su tu da što vernije daju prikaz ovog običaja. Gosti zauzimaju jednu stranu (mladoženjinu ili mladinu) i u skladu s tim se i ponašaju. Uveče, ukoliko je jednodnevni aranžman, gost može da se vrati kući, a ako se svatovi malo više „opuste“ onda mogu nastaviti slavlje u vajatima do dugo u noć, naravno uz neku muziku. Ove zimske sezone TO Kosijerć je upravo na ovom poslednjem aranžmanu posvetila posebnu pažnju.
Svi programi osmišljeni su tako da se gosti što više upoznaju sa ovim gradom, njegovim znamenitostima i okolinom, ali i da se zabave, da posete što više seoskih domaćinstava, i tamo gde im se posebno svidi, dođu i drugi put. Možda u letnjem periodu i to na malo duže.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com