Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE TOO Vršac ili upakovano Vršačko vinogorje na Ravangradu

TOO Vršac ili upakovano Vršačko vinogorje na Ravangradu

  • PDF

Kakav bi to vinski festival bio bez Vrščana? Turistička organizacija opštine Vršac i vinski podrumi iz ove opštine bili su prisutni i na Međunarodnoj manifestaciji, Ravangrad Wine Fest koja je za vikend po sedmi put održana u najzelenijem gradu u Srbiji, u Somboru.

Ove godine četiri vinarije su predstavile vinski tradiciju Vršca na Ravangradu. To su: Podrum „Tatalović“ (Podrum kupinovog vina Tatalović, Dušana Tatalovića), „K-ing“ vinarija Banatski Karlovac. (porodice Kovačević, koja na oko 70 ha u deliblatskom i vršačkom rejonu, uzgaja sorte: Italijanski i Rajnski Rizling, Sauvignon Blanc Cabernet Sauvuignon i Muscat Otonel), Vinarija „Bahus“ (porodična vinarija Ivana Milanovića iz vinskog sela Gudurice, gde se proizvodi sedam vrsta vina, a najponosniji su na više puta nagrađivan Traminac) i Vinarija „Sočanski“ (Veliko Središte, poznata po liniji Classic, proizvodi šest vrsta belih i crvenih vina). Prošle godine ih je iz Vršca bilo osam, međutim, neke obaveze su sprečile njihov nastup. Direktorka TOO Vršac, Tatjana Palkovač, je tom prilikom izjavila da su vršački vinari već duži niz godina prisutni na ovom Sajmu posebno zato što je značajan za vinare Vršca koji i na ovaj način vrše promociju svojih vina i predstavljaju se publici ovoga kraja. Ona je istakla ogromnu sličnost gradova, Vršca i Sombora, ne samo vinsku, koja bi mogla, i u planu je da se iskoristi na više načina, a jedan je preko projekata prekogranične saradnje, pošto se ova dva grada nalaze na granicama sa drugim državama, Rumunijom, odnosno Mađarskom, ali i na kulturnim, i drugim sadržajima, a dobro je to što su i Somborci i Vrščani raspoloženi da tu priliku ne propuste. Vrašac je ove godine promovisan u prvi vinski grad u Srbiji i kada je reč o vinu ovaj grad u mnogo čemu prednjači. Osim dve prestižne vinske smotre, “VINOFEST-a“ krajem marta, koji je ove godine obeležio desetogodišnjicu, i najstarije i najčuvenije Berbe grožđa – Grožđebala, septembarske manifestacije koja je obeležila 58. rođendan, Vrščani svoju tradiciju gajenja grožđa i proizvodnje vina nastoje, i u tome su uspeli, da utkaju u svakodnevnicu.
- Turistička organizacija, kao organizator svih ovih manifestacija, se trudi da bude prisutna u svim bitnim događajima za grad, da bude reprezent svoga grada. Mislim da smo u tome sve bolji i iskustva to patvrđuju. Uvek može bolje i kvalitetnije, ali s obzirom na situaciju u kojoj se naša država nalazi, smatramo da idemo u dobrom pravcu. Za Vršac se čuje, za Vršac se zna. Iz Vršca su mnogi viđeni ljudi koji su ga obeležili tokom niza godina i mi imamo obavezu da to tako i bude. Trudićemo se da naše manifestacije budu još bolje, da uvedemo nove sadržaje, da pratimo ono što traže turisti, da budemo i dobri domaćini, da upakujemo njihove želje i da ponudimo programe koji će zadovoljiti njihovu tražnju - kaže gospođa Palkovač i nastavlja: - U suštini razrešenja svakog problema leži timski rad. Tu je pre svega lokalna samouprava, uvek rada da pomogne i prihvati dobre ideje, potpomogne logistički i finansijski da predloženo bude održivo. TOO Vršac je krovna institucija, ali bez dobre saradnje svih Vrščana, bez njihovih predloga, ali i kritika, ne bi bilo ni nagrada za naj-manifestacije, brošura i sl., a ni ovako značajnog napretka. Svima je poznat status koji su Vršački vinogradi imali u jugoslovenskim, pa i u evropskim okvirima. Danas im je potrebna pomoć, lider koji će umeti da prepozna i ceni značaj ovog giganta za celokupan imidž kraja. U međuvremenu nikle su i razvile se male vinarije koje se diče kvalitetnim vinima i ne dozvoljavaju da vršački kraj izgubi vinski predznak. Sloga i zajednički interes je ono što nas veže, ono što bi trebalo da bude ispred političke, ekonomske situacije, ispred pojedinačnih, ličnih principa ili odluka. Treba ispoštovati ljude na terenu, ljude sa lokala jer kada vide da su ispoštovani, onda možemo ići dalje.
Gospođa Palkovač posebno napominje da se mora istraživati tržište, gledati šta bi to bilo dobro za određen lokalitet, jer nešto što se pokazalo kao dobro negde, ne mora da znači da će na drugom mestu biti isto tako.
- Vrščani ne mogu da promovišu festival rakije, kao što to može neko iz okoline Čačka. Ali naravno, ne možemo biti loši na sajmu vina, a ako se potrudimo, možemo biti i najbolji. Imamo mogućnost, podlogu za tako nešto. Tako je u svemu. Animirati lokalno stanovništvo i uključiti ih u one segmente gde mogu da postignu rezultat, pogotovo kada je u pitanju ugostiteljstvo, vinski turizam, smeštajni kapaciteti i TOO Vršac se u skladu sa tim ponaša.
TOO Vršac se, kao i svake godine, ozbiljno priprema za Sajam turizma u Beogradu, (18. - 21. februara 2016. godine) ali, pre toga čeka ih organizacija novih godina, Božića, slava... Blizina granice sa Rumunijom poslednjih godina dovodi u Vršac značajan broj gostiju iz Rumunije, ali pred TOO postavlja veliku obavezu planiranja ovih priznika. Ove godine na trgu se priprema program i u noći 31/1. i u noći 13./14.. Pre toga TOO će u petodnevnoj akciji u svih 22 sela svoje opštine, uz prigodan program, podeliti 2.000 novogodišnjih paketića deci do 12 godina. A u subotu, 12. decembra, u velikoj sali hotela Srbija, otvara se manifestacija “Praznične đakonije”, koja objedinjuje izložbu praznične trpeze, domaće radinosti, suvenira i raznih đakonija i to u vreme slava i novogodišnjih, božićnih i slavskih praznika u cilju upoznavanja posetilaca sa starim banatskim jelima. Uz svu tu ukusnu hranu najbolje idu kvalitetna vršačka vina lokalnih vinara koja će takođe biti zastupljena na ovoj izložbi.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com