Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Uspešan sedmi Sajam turizma u Kragujevcu

Uspešan sedmi Sajam turizma u Kragujevcu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Sedmi „Međunarodni sajam turizma i seoskog turizma“ i treći „Prodajni sajam zimnice i domaće radinosti“, održani u Kragujevcu, od 26. do 28. novembra 2015. godine, okupili su preko 120 izlagača iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u hali Šumadija sajma.

Veliki broj posetilaca mogao je da se upozna sa ponudom nacionalnih, regionalnih i lokalnih turističkih organizacija koje su predstavile turističke potencijale i lokalne vrednosti, dok su turističke agencije promovisale najnovije programe za zimovanja, novogodišnje i božićne praznike. Izlagali su i predstavnici banjskih i klimatskih lečilišta, zdravstveno-rekreativnih i sportskih centara, smeštajnih i ugostiteljskih objekata, osiguranja, obrazovnih ustanova i savremenih obrazovnih ustanova u turizmu. Istovremeno, u sajamskoj hali organizovan je treći kupoprodajni Sajam zimnice i domaće radinosti kao specifična ponuda kragujevačkog sajma u odnosu na ostale ovakve manifestacije. Na Sajmu zimnice učestvovala su domaćinstava i udruženja koja se bave seoskim turizmom, zdravom hranom i starim zanatima.
Sajam u Kragujevcu je sve popularniji i bogatiji zabavnim sadržajima, brojem posetilaca i brojem izlagača. To dokazuje i „Turistički cvet“, koji je dobila Gradska turistička organizacija „Kragujevac“, kao najbolja turistička organizacija Srbije i treći po redu kragujevački „Sajam turizma i seoskog turizma“, koji je dobitnik ove laskave titule u kategoriji „Specijalni događaj u funkciji promocije turizma“. Tako je kragujevački sajam turizma za sedam godina, aktivnostima i popularnošću prevazišao mnoge sajmove sa znatno dužom tradicijom. Rad sajma pratili su brojni lokalni i nacionalni mediji, kao i stručni, turistički opredeljeni časopisi, i autori brojnih turističkih radio i TV emisija.

Posetioci i izlagači mogli su da prisustvuju brojnim promocijama i prezentacijama lokalnih i regionalnih turističkih organizacija i seoskih domaćinstava, kao i stručnim i edukativnim radionicama. Na svečanom otvaranju govorili su zvanični predstavnici organizatora i pokrovitelja, a organizovan je i bogat kulturno umetnički program. Sajam je otvorila Renata Pindžo, pomoćnica ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, ukazujući na značaj turizma u svetu i kod nas, kako po bruto prihodu, tako i po činjenici da u svetu svaki 11- ti zaposleni radi u turizmu. U prisustvu gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića i saradnika, na svečanom otvaranju sedmog Sajma turizma i seoskog turizma, dobrodošlicu u grad dobrih domaćina poželeo je prof. dr Nebojša Zdravković, zamenik gradonačelnika.
Direktorka Gradske turističke organizacije “Kragujevac”, Snežana Milisavljević, je ukazala na značaj razvoja seoskog turizma, uz negovanje tradicionalnih vrednosti i kulture življenja, kao i mogućnost aktivnog odmora na selu, uz poziv Kragujevčanima da dođu na sajam, i da na ovoj manifestaciji još bolje upoznaju Srbiju
Tokom sva tri dana u Medija centru su organizovani stručni programi i radionice, kojima je prisustvovao veliki broj učesnika i posetilaca Sajma. Održana je sednica Grupacije za ruralni turizam na kojoj je bilo reči o klasifikaciji seoskih turističkih domaćinstava i predložen program rada za narednu godinu.
Zahvaljujući saradnji sa Visokom poslovno tehničkom školom iz Užica, drugog dana sajma održane su dve edukativne radionice namenjene seoskim domaćinima, ali i radnicima turističkih organizacija. Predavanje sa praktičnim primerima održali su profesori VPTŠ iz Užica, mr Radomir Stojanović i mr Slobodan Petrović, koji su govorili o promociji putem web sajta i društvenih mreža, o “kju- ar” kodovima i dostupnim rezervacionim sistemima za promociju i prodaju usluga u seoskom turizmu na internetu. Drugu radionicu - „Pisanje projekata za apliciranje za sredstva iz predpristupnih fondova EU“, održao je prof.dr Milutin R. Đuričić, koordinator TEMPUS projekta.
Turistička organizacija Gornjeg Milanovca je poslednjeg dana Sajma organizovala promociju seoskog turizma i tom prilikom predstavljena su tri najuspešnija seoska domaćinstva, dobitnici Turističkog cveta 2010-te, 2012-te i 2015-te godine. Kao primer dobre prakse predstavljeno je domaćinstvo “Tri hrasta“ iz sela Klatičevo. Istog dana u Medija centru je premijerno prikazan film GTO „Kragujevac“ o seoskom turizmu „Šumadija u srcu Srbije“.
Na štandu Gradske turističke organizacije „Kragujevac“ je promovisana i knjiga „Šorom sredom“, autora Bore Otića, poznatog autora i urednika emisije „Petkazanje“ koja se emituje na Prvom programu Radio televizije Vojvodine već 12 godina i novosadskom „Dnevniku“. Zapaženu ulogu na Sajmu imali su i učenici Trgovinsko ugostiteljske škole „Toza Dragović“.
GTO Kragujevac, organizovala je veliki broj vodičkih tura sa licenciranim turističkim vodičima. Tokom Međunarodnog sajma turizma atmosferu među izlagačima i posetiocima ulepšala su kulturno-umetnička društva, plesne i pevačke grupe.
Od promocija tiče svakako treba izdvojiti “Zlatne ruke Šumadije” drugog dana sajma, na štandu “Centralne Srbije”, kada je održana promocija svega što ovo podneblje nudi. Udruženje žena “Zlatne ruke Batočine” na mini modnoj reviji predstavilo je ručno rađene odevne predmete. Na istoj modnoj reviji učestvovalo je i Udruženje žena “Moravska šarenica” sa heklanim haljinama i suncobranima, kao i šalovima, kapama, pončom i drugim modnim detaljima za zimu. TO Rekovac promovisala je gastro ponudu u saradnji sa Udruženjem žena “Zlatne ruke Levča” i Udruženjem žena “Levčanke”, kao i proizvode Vinarije “Levač”. TO Rače, predstavila je Amatersko pozorište izvođenjem jednog dela komada “Gospođa Ministarka”, Folklorni ansambl KC “Radoje Domanović”, Udruženje voćara “Vožd”, i domaćinstvo “Ivanović”, koje se bavi proizvodnjom slatke i slane zimnice. U ime TO Rača, Ljuba (Brka) Ognjanović, prisutnima je održao tradicionalnu zdravicu. TO Topole predstavila je seoska domaćinstva, koja se bave turizmom, Udruženje žena ,,Oplenac”, i potencijale vinskog puta Šumadija, gde je samostalnu promociju sa degustacijom imala vinarija ”PIK Oplenac”. Na promociji ,,Zlatne ruke Šumadije”, TO Knića predstavio je motel “Euro gaj”, proizvodima svoje etno kuhinje.
Svi izlagači su tokom tri sajamska dana ujedno i takmičari, pa je stručni žiri, izabrao najuspešnije izlagače. Za najlepši i najoriginalniji prostor, prva nagrada pripala je TO Trebinja, a drugu i treću nagradu dobile su etno postavke TO Kraljeva i TO Pirota.
Za najbolu prezentaciju, nagradu je dobila TO Kruševca, druga nagrada je pripala je Regiji centralne Srbije, a treća TO Despotovca.
Za najbolji informativno propagandni materijal, nagradu je dobila TO Niša za komplet od tri kompleksne informativne brošure o Nišu, Niškoj banji i Avanturističkom turizmu u okolini Niša, drugu TO Golubac, a treću TO Bar.
Specijalno priznanje sajma osvojila je Turistička organizacija Gornji Milanovac.
Autor teksta: Jasmina Marković Milenković
Foto: Zoran Petrović


 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com