Sun04142024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Marija Čupić: Nova vina Potisja samo jedan od turističkih potencijala opštine Žabalj

Marija Čupić: Nova vina Potisja samo jedan od turističkih potencijala opštine Žabalj

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Manifestacija "Nova vina Potisja" održana je u Žablju, u subotu 12. decembra. Organizator manifestacije je kao i prethodnih pet godina Turistička organizacija opštine Žabalj, a domaćin novi restoran „Naša lovačka priča“. Nikada mnogobrojniji, što izlagačima, koji su se odazvali iz svih krajeva Vojvodine (izuzev Novog Kneževca i Kanjiže), posetiocima iz Žablja i okolnih mesta, kao i gostima, predstavnicima turističkih organizacija, pa bi po rečima direktorke Turističke organizacije Žabalj, Marije Čupić, problem ubuduće mogao biti prostor, jer u Žablju nema veće sale od ove u restoranu „Naša lovačka priča“.

Marija Čupić je vođa tima koji od 2007. godine vodi Žabalj uzlaznom linijom, kada je turistička ponuda ove opštine u pitanju, i koji je uspeo da ga pozicionira na turističu mapa Vojvodine i Srbije. Godina koja je na izmaku, takođe se može nazvati uspešnom. Akcenat turističke ponude opštine je bio na aktivnom odmoru, Golf klubu „Centar“, s obzirom da je to jedini adut po kome se Žabalj razlikuje od ostalih vojvođanskih opština, kao i na manifestaciji "Nova vina Potisja", na kojoj svake godine izlaže sve veći broj vinara, za koju vlada sve veće interesovanje i koja je ove godine dostigla zavidan nivo. Po rečima Marije Čipić, iz razloga što je ovo poljoprivredni kraj, akcenat je stavljen i na finalne poljoprivedne proizvode. S tim ciljem je i započeta ova manifestacija pre pet godina. Ona smatra da je sledeći korak upravo isticanje prehrambenih proizvoda koji se mogu staviti na raspolaganje potrošačima, od vina, rakija, domaće hrane... Problem je što Žabalj, veliki proizvođač pšenice i kukuruza, nema prepoznatljiv proizvod. Niz pekara ima uobičajenu ponudu hlebova i peciva, ali potrebno je raditi u pravcu kvaliteta i usavršavanja finalnog prehrambenog proizvoda, kako bi bili prepoznati ne samo po vinariji „Botić“, već i po hlebu, cipovkama, pogačicama i sl. iz Čuruga, Gospođinaca, Đurđeva i Žablja, odnosno iz svih mesta ove opštine. Takvi proizvodi su zgodni i za predstavljanje opštine, laki za poneti, a atraktivni za prezentaciju, još ako su ukusni (a zašto ne bi bili), svi koji bi ih probali izgovarali bi ime ove opštine.
Turistička organizacija Žablja marljivo radi na promociji svega onoga što bi potencijalni turisti mogli da vide, rade, probaju u ovoj opštini. Pre svega putem štampanog propagndnog materijala, bilborda, mnogih sajmova na kojima nastupa u sklopu TO Vojvodina i TO Srbije.
- Svesni smo da smo na početku. Ima vidljivog pomaka u odnosu na početak, ali treba još puno raditi. Bila sam svesna da će taj razvoj ići sporo, ali to nije slučaj samo u našoj opštini. Da je teško pokrenuti neke nove stvari, generalan je problem u Srbiji ali, pomaka ima, jer da nema ne bi ova manifestacija danas ovako izgledala i nadam se da će nastaviti tim tempom, a možda ga i ubrzamo. Bilo bi lepo - rekla je Marija Čupić.
TO Žabalj često na sajamskim priredbama nastupa zajedno sadrugim turističkim organizacijama. Direktorka objašnjava da na štandu morate imati neku animaciju, degustacije, neke gastro aktivnosti kako bi se privukli posetioce, skrenula pažnja na opštinu. TO Žabalj već godinama nastupa u raznim kombinacijama, ali uvek uz pratnju proizvođača i ugostitelja iz svoje opštine. Za sledeću godinu planira se nastup sa Destinacijskom menadžemnt organizacijom Dunav, ili Potiskim regionom, sa TO Bečej, sa kojom je ove godine postoguta odlična saradnja, TO Temerininom, i uz pridruživanje još neke, jer kada se predstave 10 proizvođača to zainteresuje ljude više nego jedan. Međutim, napominje ona, slaba komunikacija između opština, turističkih organizacija je nešto na čemu se u budućnosti mora raditi.
Jedan od primarnih problema opštine Žabalj su smeštajni kapaciteti. Iako je od Novog Sada udaljen svega 25 minuta vožnje kolima, turista koji poseti ovu opštinu hoće u njoj i da prenoći. Ove godine je renoviran Lovački dom, i manifestacija "Nova vina Potisja" je održana na istom mestu kao i prethodne četiri, ali u sasvim novom ambijentu. U okviru objekta „Naša lovačka priča“ nalazi se pet soba, a još pet je planirano do početka letnje sezone 2016. U Čurugu se takođe proširuju kapaciteti. Marija Čupić se nada da će u 2016. godini moći da se pohvali sa preko 100 ležaja, umesto dosadašnjih 70, što je jako malo za potencijale i sve ono što opština Žabalj ima da ponudi.
Da podsetimo, uz navedeno tu su i Park prirode Stara Tisa, Park prirode Jegrička, Ribnjak „Jegrička“, Eko oaza Monikin salaš, i ako se sve bude odvijalo na način kao na sajmu vina, Žabalj „u srcu Vojvodine“ mogao bi da osvoji srca turista i postane jedna od traženijih vojvođanskih destinacija.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici:
https://www.facebook.com/topsrbija.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com