Mon10252021

Poslednja izmena:08:53:33 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA UŽ Rašačanke razvijaju turizam svog mesta

UŽ Rašačanke razvijaju turizam svog mesta

  • PDF

Rašanac je naselje zbijenog tipa u opštini Petrovac na Mlavi u Braničevskom okrugu, na obalama Rašanačkog potoka na brdskoj kosi. U selu živi oko 650 stanovnika, i još oko 350 koji su na radu u inostranstvu. U selu ima više izvora, od kojih su najpoznatiji Ristin, Markonji i Bunčonji izvor. Rašanc ima Dom kulture, ambulantu, veterinsarsku stanicu, poljoprivredu apoteku, školu, nekoliko mehana, a od pre šest meseci i Udruženje žena „Rašačanke“.

- Udruženje za sada ima samo šest članica, koje je za to vreme svakog meseca učestvovalo na bar jednoj manifestaciji, a organizovalo je i neke svoje - kaže Snežana Paunović, predsednica Udruženja. Osnovni cilj njihovog organizovanja je druženje, a težište rada na pripremi domaće, tradicionalne hrane od zdravih, prirodnih proizvoda. Osim toga, bave se očuvanjem starih običaja, posebno slavskih, šivenjem narodnih nošnji i drugim ručnim radovima, sakupljanjem starih predmeta od drveta, grnčarije... Mesna zajednica Rašanac obezbedila im je prostor u Domu kulture, gde se članice ovog Udruženja okupljuju i prave planove za buduću aktivnosti, ali i sa terena prikupljaju upravo stvari koji su bile sastavni deo životne svakodnevnice prethodnim generacijama. Volele bi jednog dana da se za njihove potrebe pronađe neka starinska kuća, koju bi opremile na tradicionalan način i koju bi mogli da pohode svi gosti ovog mesta i da se na neposredan način upoznaju sa baštinom ovog kraja.
Za razliku od većine ženskih udruženja, članice “Rašačanke“ su mlađe životne dobi i u interesu im je da u svoje Udruženje uključe što više žena i da se što lepše druže.
- U našem malom mestu ima dosta ljudi koji imaju kuće, ali ne žive u njima. Otišli su jer ovde nisu mogli da nađu posao. A i mi smo se jedni od dugih udaljili. Zato smo nas nekoliko želele da se združimo, i jedni drugima pomognemo, da našu decu, a ima ih dosta koji su završili što visoke, što više škole, zadržimo i na ovaj način, što ćemo organiizovati stalne aktivnosti. Onda oni neće tražiti nešto na drugom mestu ako imaju kod svoje kuće, u svom selu - objasnila je Snežana Paunović.
Udruženje žena „Rašačanke“ su i nosioci društvenih i kulturnih i svekolikih zbivanja u mestu. Svesne odgovornisti koje su na sebe prouzele sve rade zarad iskrene ljubavi prema svom selu i Petrovcu na Mlavi.
A osim gore navedenih izvora zdrave, pitke, ali i lekovite vode, Rašanac, kao i cela opština Petrovac na Mlavi perspektive za razvoj turizma ima. Neka mesta ove opštine su na turističkim mapama, neka tek čekaju da ih turisti otkriju. U neposrednoj blizini je Banja Ždrelo, a turistički aduti su divlja priroda, gostoprimstvo i vredne ruke domaćina kadre da urade sve. Neodstaje saobraćajna infestruktura, ali se na tome upravo radi.
- Za neko vreme volele bi da imamo svoju etno kuću koju bi opremile po starinski, stari krevet, ispred kuće bure, onako kako je to bilo kod naših starih i da u njoj dočekujemo goste. Upravo to od nas očekuju Beograđani, Novosađani, Nišlije koji nam dolaze u posetu, kao i stranci iz zapadnoevropskih zemalja - kaže naša sagovornica dodajući da se posle ne plaše, jer posao oslobađa.
Ovih pet žena nastupile su i na jubilarnom desetom Sajmu etno hrane i pića u Beogradu krajem novombra, predstavljajući bogatu srpsku trpezu, zimnicu i sve ono što su od plodova prirode umešne ruke žena kadre da naprave. I sve to ukusno, mirisno i atraktivno. Oko njihovog štanda bilo je puno publike, predstavnika medija i da li zbog hrane, reprezetnovanja tradicije ili nečeg trećeg, tek mnogi su se podsetili kako je lepo domaće.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com