Tue03052024

Poslednja izmena:10:23:04 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE FIMEK tradicionalno nagradio znanje vojvođanskih srednjoškolaca

FIMEK tradicionalno nagradio znanje vojvođanskih srednjoškolaca

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu 14.12.2015. godine, održano je finale takmičenja za sve maturante iz Vojvodine „FIMEK nagrađuje znanje“ tradicionalno. Takmičenje je počelo 23.11.2015. godine u prostorijama Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu. Od prijavljenih 45 škola iz 23 grada Vojvodine koje su se takmičile u kvalifikacijama, svojim znanjem izdvojilo se devet polufinalista, a izvanrednim znanjem u finale se plasiralo tri škole: Gimnazija i ekonomska škola „Dositej Obradović“ iz Bačke Topole, Gimnazija i ekonomska škola „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Odžaka i Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ iz Pančeva. Pobedu je odnela ekipa Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Pančeva.

Takmičenje „FIMEK nagrađuje znanje“ tradicionalno zamišljeno je kao afirmacija razmene znanja, dobrog druženja, povezivanja srednjih škola, kao i gradova iz kojih maturanti dolaze. Koncept takmičenja je zamišljen na način da maturanti kroz zabavu, jačaju kako takmičarski, tako i timski duh, ali i sposobnosti kao što su kreativnost, inovativnost, kritički stav i inicijativnost. Misija FIMEK-a je bila da maturanti, kao budući akademski građani, pokažu svoje znanje i pre nego što dobiju indekse, i da za to budu nagrađeni. Iz tog razloga nijedna škola koja se plasirala u finale nije otišla praznih ruku, tj. svi finalisti su bili nagrađeni za pokazano znanje.
Finaliste i njihove navijače pozdravili su prof. dr Marijana Carić, predsednica Saveta Univerziteta Privredna akademija, koja im je poželela puno uspeha kako u takmičenju tako i njihovom daljem obrazovanju. Mato Groznica, ispred Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, istakao je da Sekretarijat prepoznaje značaj ovog takmičenja kroz koje se promoviše znanje kao najvredniji resurs. Prisutnima se obratio i prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, koji je naglasio da FIMEK kroz ovo i druga takmičenja koje organizuje želi da motiviše mlade da ulažu u svoje obrazovanje, a najbolje da nagradi za pokazano znanje. Prisutne je pozdravio i prof. dr Milan Počuča, prodekan za nauku, kvalitet i razvoj na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe.
Nagrade su koncipirane tako da se nagradi znanje i budućim studentima pruži motiv za dalje obrazovanje. Stoga su, pobednici, maturanti Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Pančeva dobili putovanje u neku od evropskih prestonica, po njihovom izboru, kao i popust na školarinu u vrednosti od 50% na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment, odnosno Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, takođe po izboru pobedničke ekipe, kao i vaučere za 30% popusta za kurs stranog jezika po izboru u Edukativnom centru „Language Link“, 20% popusta u zlatari „Otto“ i večeru za troje u kafe baru „Priča“. Drugoplasirana ekipa, maturanti Gimnazije i ekonomske škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Odžaka su, pored popusta na školarinu u vrednosti od 40% na FIMEK-u ili Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe, dobili i zbirku pesama „Sećam se i zaboravljam“ autorke Sanje Škorić, 10 % popusta na aranžmane turističke agencije „Oktopod travel“, 20% popusta popusta na kurs stranih jezika po izboru u Edukativnom centru „Language Link“, vaučer za 20% popusta u zlatari Otto. Treća nagrada je 30% popusta na školarinu na jednom od naših fakulteta po izboru maturanata, tri pice u piceriji „Porto“, 10% kurs stranih jezika po izboru u Edukativnom centru „Language Link“, vaučer za 20% popusta u zlatari Otto i šišanje, feniranje i pakovanje sa Schwarckopf professional proizvodima u frizerskom salonu „UUUPS“ otišla je u ruke maturantima Gimnazije i ekonomske škole „Dositej Obradović“ iz Bačke Topole.
Maturanti su se tokom takmičenja nadmetali u oblastima opšte kulture i informisanosti, a svaka škola je učestvovala sa svoja tri izabrana učenika. U finalu su maturanti dobili i dodatne zadatke, prvo je dr Zdravko Živković, finalistima takmičenja zadao da reše mozgalicu „Doris”, čiji je kreator, a koja je proglašena za najbolju slagalicu u 2009. godini od strane najprestižnijeg američkog časopisa „Games“, za rekreativnu matematiku i logičke igre i ušla u antologiju najboljih mozgalica svih vremena po preporuci američke Fondacije G4G. Drugi dodatni zadatak u finalu bio je da maturanti pokažu i svoje preduzetničke veštine i kompetencije rešavanjem poslovnog problema, koji im zadao Vladimir Vukotić, predsednik IO Opportunity banke. Slagalicu Doris najbrže su rešili maturanti Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ iz Pančeva, dok su predstavnici Gimnazije i ekonomske škole „Jovan Jovanović Zmaj“ predstavili najbolju ideju za rešenje poslovnog problema.
Kroz nagradnu igru na Facebook mreži koja je organizovana za sve škole koje su učestvovale u kvalifikacijama takmičenja obezbeđena je specijalna nagrada. Za specijalnu nagradu izborili su se maturanti Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ iz Novog Sada i osvojili laptop za svoju školu.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici:
https://www.facebook.com/topsrbija.

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com