Sat06152024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Gastro i kulturna gozba grada Leskovca

Gastro i kulturna gozba grada Leskovca

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Turistička ponuda leskovačke opštine bazira se na manifestacijama, a Turistička organizacija grada Leskovca (TOL) je organizator Roštiljijade, Karnevala, Leskovačkog letnjeg festivala, Izložbe suvenira i štampanog turističkog materijala, kao i dočeka Nove godine na trgu, koje je grad Leskovac među prvima ustanovio. I ove, kao i prethodnih godina TOL će svojim sugrađanima obezbediti dobru zabavu, ali još se ne otkriva ko će sa Leskovčanima ispratiti staru i dočekati Novu godinu. Jedino se zna da će to biti neka od poznatih imena uz pratnju najpopularnijih bleh orkestara južne Srbije.

Predstavnici TOL-a nisu zaboravili ni najmlađe, pa se u narednom periodu planira otvaranje klizališta postavljenog u etno kompleksu Šop Đokićeve kuće, i tim i drugim sadržajima ulepšati i obogatiti predstojeći školski zimski raspust.
Ono na šta su iz TOL-a najponosniji, ali i Leskovčani, sigurno je na daleko čuvena leskovačka „Roštiljijada“. Ovogodišnjeg 26. izdanja, kroz Leskovac je za sedam dana trajanja prodefilovalo oko 700 hiljada ljudi, čime se Leskovac svrstao u sam vrh svih manifestacija u zemlji. Pored tradicionalnih takmičenja u pripremi velike pljeskavice učenika, ugostiteljskih radnika, majstora roštilja, manifestaciju je pratio i bogat kulturno zabavni program. Svake veče su se na centralnoj pozornici, postavljenoj u centru grada, smenjivali najpopularniji izvođači iz domena narodne i zabavne muzike. Ove godine gosti „Roštiljijade“ bili su i članovi KUD iz Grčke i Makedonije. Godine 2015. organizovan je i 10. jubilarni „Karneval“ na kojem je učestvovalo oko 50 ekipa, sa ukupno 1.000 učesnika iz naše zemlje, ali i ekipe iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Makedinije i Bugarske. Ovu manifestaciju ispratio je i veliki broj sugrađana.
Nedavno je završena i Izložba suvenira i štampanog turističkog materijala koja je okupila 50 turističkih organizacija sa prostora Republike Srbije, a organizatori su uspeli da zainteresuju i predstavnike iz Makedonije i Bugarske. Po prvi put gosti su bili predstavnici TO iz Republike Srpske i Crne Gore. Iz TOL-a kažu da im je velika želja da ova manifestacija dobije međunardni karakter, i da, kao i svako okupljanje i druženje sa kolegama iz branše, bude mesto razmene iskustava kako bi se utvrdili novi smerovi i tendencije razvoja turizma.
Sudeći i po manifestacijama, leskovački kraj je najpoznatiji po gastronomiji i svaki gost, prolaznik kroz ovaj grad, neizostavno završi u nekom lokalnom restoranu. Svi specijaliteti sa popularne leskovačke skale (leskovački roštilj, pljeskavica, ražnjići, kobasice, leskovačka mućkalica samo su neki od njih) nalaze se na menijima gotovo svih restorana u zemlji, a i u inostranstvu.
Međutim, Leskovac ima i druge turističke znamenitosti. U centru grada se nalazi crkva Odžaklija posvećena Rođenju Presvete Bogorodice, specifična po tome što su u vreme gradnje, početkom XIX veka, da bi zavarali tursko stanovništvo u gradu, njeni neimari ozidali odžak, da liči na kuću, a ne hram.
U centru gradu je i Crkva sv. Trojice, koju je u srpskom stilu podigao Vasilije Androsov, ruski emigrant, koji je između dva rata širom Kraljevine SHS podigao veliki broj pravoslavnih hramova.
Gradska kuća glumca-amatera i partizana nastradalog tokom Prvog svetskog rata, Bore Dimitrijevića Piksle, sagrađena 1850. godine, danas je istureno odeljenje Leskovačkog muzeja, kao i Šop Đokićeva kuća, stara sto godina, sa bogato izrađenom tavanicom u duborezu, kakvih kod nas nema mnogo sačuvanih, koja je pod zaštitom države, a trenutno je sedište Turističke organizacije grada.
U blizini Leskovca, u živopisnom kanjonu reke Vučjanke, 1903. godine izgrađena je hidroelaktrana „Vučje“ kao druga u Srbiji (tri godine nakon hidroelektrane „Pod Gradom“ u Užicu), a od 2005. godine uvrštena je na listu „Milestrone“, koju čine objekti, pronalasci i dostognuća od opšteg značaja za razvoj i istoriju iz oblasti elektrotehnike. Na samo 30 km od grada nalazi se jedan od najlepših i najbogatijih lokaliteta iz vizantijskog perioda, Caričin grad (Justinian Prima), koji je u VI veku osnovao Justinijan Prvi kao administrativno-uvpravno središte severnog Ilirika.
Nekada je Leskovac bio poznat kao grad tekstila, a danas po Leskovačkom ajvaru.
- Leskovački domaći ajvar je drugi brend ovog kraja, odmah iza Leskovačkog roštilj mesa. U Leskovcu se s početka jeseni svake godine održava i Sajam ajvara i zimnice, a učescnici smo i karavana „Izađi mi na teglu“ koji obilazi više od 20 gradova širom Srbije i u svakom od njih organizuje se jednodnevno takmičenje u pripremanju ajvara. Nije potrebno naglasiti da Leskovčani svake godine osvajaju po neku nagradu, ali domaćice ne otkrivaju svoj tajni recept -rekla je Kristina Stojanović, saradnik iz oblasti odnosa sa javnošću iz Turističke organizacije Leskovac.
Leskovac je grad dva brenda, i oba su gurmanska – leskovački roštilj i leskovački ajvar. Ali, osim što se može dobro jesti, u Leskovcu ima i te kako mnogo toga i da se vidi, a TO, organizacijom brojih manifestacija obezbeđuje i dobar provod. - Užitak zagarantovan, poručuju iz ove turističke organizacije, očekujući svake godine nekog gosta više na svojim gastro susretima.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com