Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Marketing tim PMF-a sumirao minule rezultate i planove za narednu godinu

Marketing tim PMF-a sumirao minule rezultate i planove za narednu godinu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Već tradicionalni, Novogodišnji press koktel Marketing tima Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, ove godine održan je u četvrtak, 17. decembra, u Klubu nastavnika, u zgradi Departmana za fiziku. Menadžerski tim, izaban na Savetu PMF-a 15. maja, stupio je na dužnost 1. oktobra 2015. godine, u sastavu: dekanica, prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, prodekan za nastavu, dr Tatjana Pivac, prodekan za organizaciju i finansije, dr Nataša Krejić, prodekan za nastavu, međunarodnu saradnju i razvoj, dr Srđan Rončević i prodekan za doktorske studije, akreditaciju i obezbeđivanje kvaliteta, dr Lana Zarić. Ovom prilikom o rezultatima u kalendarskoj godini, kao i o planovima za narednu školsku godinu, govorila je dekanica.

Obraćajući se marketing timovima sa svih departmana, prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, naglasila da je primarni cilj fakulteta školovanje studenata, onih kvalitetnih koji će ući i koji će još kvalitetniji izaći sa fakulteta. Ove školske godine se desilo što nikada ranije nije, a to je da na nekim smerovima u prvom upisnom roku nisu ipunjene kvote, na čemu pojedini Departmani treba intenzivnije da rade, a akcije koje su u međuvremenu spoveli, sigurno su dobar put do pozitivnih rezultata.
Jedan od načina popularizacije nauke su manifestacije koje se sprovode u okviru fakulteta: „Otvoren dan hemije“ i novina od ove godine – „Otvoren dan geografije“, tradicionalno dobro posećena „Noć biologije“, koja je ove godine obeležila pet godina trajanja, „Noć istaživača“, „Festival nauke“, su samo neki od događaja sa kojima PMF igra proaktivnu ulogu u promocijama nauke namenjenim od najmlađih, pa do najstarijih školskih uzrasta, kao i šire populacije i javnosti uopšte. Na Departmanima za fiziku i matematiku godinama unazad se organizuje besplatna priprema za fakultetske prijemne ispite za sve zainteresovane srednjoškolce.
U martu je svečano otvorena i predata na korišćenje nova zgrada Departman za matematiku i informatiku/Deprartman za fiziku u Novom Sadu, i ukupan nastavni prostor fakulteta, koji je obuhvatio: centralnu čitaonicu (330m2) kapaciteta 120 učenika, centralnu biblioteku (210m2), nastavne i prostorije za obuku, 14 kabineta za profesore (250m2 ), uvećan je za 2.000 kvadratnih metara.
Dekanica je istakla posebno zadovoljstvo dobijenim nagradama: dr Jelena Aleksić, vanredna profesorka sa Departmana za matematiku i informatiku, jedna je od dobitnica nacionalne stipendije "Za žene u nauci"; u ime Ogranka SANU u Novom Sadu, prof. dr Slobodan Marković sa Departmana za geografiju, i prof. dr Vladimir Popsavin, sa Departmana za hemiju, postali su dopisni članovi Akademije; „Nagrada za životno delo“ u oblasti prirodno-matematičkih nauka za 2015. godinu pripala je dr Dragoslavu Hercegu, redovnom profesoru PMF-a; dr Bratislavu Tošiću, sa Departmana za fiziku, posthumno je dodeljena SFKM (Simpozijum fizike kondenzovane materije) Povelja zahvalnosti. Na listi najcitiranijih prema istraživanju Sekretarijata za nauku i tehnološki razvoj Autonomne pokrajine Vojvodine u poslednjih par godina, među dvadeset prvih najčešće se pominju imena profesora PMF-a.
Brojne su i nagrade studenata, posebno medijski propraćene, kao i veliki broj međunarodnih konferencija organizovanih na fakultetu.
Prof. dr Milica Pavkov Hrvojević je izjavila da nova strategija razvoja nameće potrebu prilagođavanja datoj situaciji, pa je došlo do sklapanja ugovora sa agencijama i kompanijama, koje pružaju studentima mogućnost obavljanja prakse, ali i mogućnost naučne saradnje. U poslednja dva meseca sklopljena su tri ugovora: sa Erste bankom gde bi studenti, sa Departmana matematike i informatike trebalo da idu na praksu; sa kompanijoom „EIPIX Entertaiment", koja se već deset godina unazad bavi kreiranjem video igara, i gde bi studenti informatike odlazili na praksu; i sa Institutom BioSense, gde bi osim studentske postojao i neki vid naučne saradnje. U planu za sledeću godinu je ostvarivanje što više takvih saradnji, pre svega onih značajnih za studente.
- Želim da pored toga što smo naučno jaki, bez premca kada je Univerzitet u Novom Sadu u pitanju, radimo i dalje na podizanju kvaliteta nauke i struke, da pokušamo da ostanemo najbolji. Moramotakođe intenziviramo da radimo sa studentima. U skladu s tim plan za sledeću godinu je poboljšanje nekih servisa koji su u službi studenata i što skoriji prelazak na elektronsko poslovanje. Elektornska prijava već funkcioniše i 2/3 studenata ju je prihvatilo, a u narednoj godini pretpostavka je da će prihvatiti i ostali. U januaru očekujemo elektornske zapisnike, sledi elektronska overa semestra... U planu je dizajniranje novog sajta fakulteta, prelazak na elektronsku arhivu, a jedna od ideja, koja će značajno unaprediti kompletno poslovanje fakulteta je unapređenje elektronskih servisa na fakultetu. U svakom segmentu rada može da pobošlja protok informacija, vidljivost i efikasnost, generalno uslovi rada - istakla je tom prilikom dekanica.
Ideja ima više nego vremana, pa se neće sve moći ostvariti u narednih godinu dana. Ali jedna od odeja je akreditacija na engleskom jeziku. Pošlo bi se od akreditacija doktorskih studija, odnosno sa najvišeg nivoa. Trenutno postoje par akreditovanih studijskih programa na doktorskim studijama na Departmanu za matematiku, a u toku sledeće školske godine planira se spuštanje na niže nivoe jer je to način da postanete vidljivi i u regionu, i u svetu, što sada nije slučaj. Dobra vest je da se trenutno radi, u saradnji sa BioSensom na master programu koji će biti isključivo na engleskom jeziku - Big Date, koji se odnosi na prikupljanje ogromnog broja podataka i njihovo procesuiranje i obrada, što bi trebalo da privuče studente iz regiona i sveta, a očekivannja su da će ovaj program do sledeće godine biti akreditovan.
Formiranju afirmativne slike u javnosti o PMF-u, osim kvalitetnog rada i vrhunskih rezultata postignutih u oblasti naučnih i nastavnih aktivnostima, doprinela i činjenica što je od 2010/2011. godine fakultet dobio PR-a, Sašku Rakić.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com