Wed06192024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back KULTURA MUZIKA Rođendan YU Grupe - velikana rock’n’roll scene

Rođendan YU Grupe - velikana rock’n’roll scene

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

U prepunoj dvorani Hale sportova na Novom Beogradu, u četvrtak, 17. decembra 2015. godine, glasom Zorana Modlija evocirana je 1970. godina kada je sve počelo. Od tada prošlo je četrdesed i pet godina i snimljeno 12 studijskih albuma. Zoran Kostić alijas Cane Partibrejkers koji je na trenutak preuzeo ulogu domaćina i najavio velikane rock scene, Yu Grupu, iskreno i iz srca, bez patetike i strasti, i sa puno poštovanja je rekao:

- Da nije bilo YU Grupe ne bi bilo ni nas. Tome je kumovala bratska sloga, čista energija i jednostavnost koja je zavredela poštovanje celokupnog rokerskog miljea s ovog prostora. – Krv, suze i znoj. To je ta magija – citirajući Čerčilove reči prozvao one koji su i ovoga puta uspeli da okupe fanove iz Beograda, Srbije, ali i Španije, Velike Britanije, ukratko, sa svih strana. Dragi Jelić, velikan gitare, Petar Jelić – Lepi, Žika Jelić – Crni Leptir i Igor Malešević za bubnjevima, otprašili su četiri nove i mnoštvo starih pesama, u dvo i po časovnom koncertu, dok ih je raspoložena publika sve vreme pratila.
Rođendanska žurka ne bi bila žurka da nije bilo gostiju. A gosti su bili samo najveći: Radomir Mihailović Točak, „gitarsko božanstvo Ex YU“ i kompozitor legendarnog kragujevačkog rok benda Smak, benda koji je svoje prve korake napravio u isto vreme kao i YU Grupa. Samo za ovaj put slavljenici su pratili Točka u čuvenoj „Zajdi, zajdi“, a onda je on dao gitarsku podršku u rock klasici „Zaboravi“. Gost je bio i Dušan Kojić Koja iz Discipline kičme, tekstopisac mnogima najomiljenije (kada je ovaj bend u pitanju) „Čudne šume“, ovoga puta kao gitarska podrška, zatim Nikola Čuturilo – Čutura, koji je, između ostalih, napisao tekstove za „Dunavom još šibaju vetrovi“ i „Mornar“ koje je ovoga puta i izveo sa njima. Kulminacija je nastupila kada su se na bini pojavili domaćini sa svim gostima, a Cane poručio: “Da je Srbija kao što je sada na bini, gde bi nam bio kraj.”
- Utisci su za nezaborav. Godine 1973. prvi put smo nastupili u ovoj dvorani, koja je bila dupke puna kao što je bila i danas. Gosti su bili sjajni. Posebno mi je drago da smo se posle toliko godina setili da možemo da budemo zajedno na sceni. Pao je i dogovor da sledeći veliki koncert sarađujemo sa mlađim grupama, koje su startovale 80-tih, a čiji su članovi i danas bili prisutni ovde - neposredno posle koncerta izjavio je Žika Jelić, pun planova za budućnost.
Ovo je bilo prvi put da se na bini okupio toliki broj vrhunskih muzičara. Žika Jelić kaže da je bio oduševljen idejom, i pošto imaju prijatelje u svim grupama, bilo je dvoumljenja koga odabrati. I to je bilo najteže. Zamisao je bila da to budu pevači, a pre svih gitaristi, jer instrumentalna varijanta u pojedinim kompozicijama je upravo to gde oni mogu da se istaknu. Tako je i bilo. Posebno dirljiv je bio susret članova grupe sa „ljudima u kolicima“ kojima su, baveći se humanitarnim radom, pomogli. Na kraju koncerta od njih je Yu Grupa dobila 45 ruža, simbola ljubavi, radosti i pažnje.
Koliko ceni rad svojih kolega pokazao je i Zdravko Čolić koji je takođe sa 45 crvenih ruža poželeo yuovcima dugo trajanje.
Nakon ovog koncerta YU Grupu očekuje završetak snimanja novog materijala koji će biti dostupan na CD-u i vinilu (na staroj dobroj ploči) u februaru sledeće godine.
Sledeći veliki koncert zakazan je za sredinu aprila u Novom Sadu. Do tada će publika savladati i reči novih pesama i u horu pratiti jedinstven glas Dragog Jelića.

Više fotografija možete da pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com