Sun07212024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dr Maja Stojanović poziva na učešće u takmičenju Upali lampicu

Dr Maja Stojanović poziva na učešće u takmičenju Upali lampicu

  • PDF

Dr Maja Stojanović, vanredni profesor na Departmanu za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, šef marketinga za fiziku na susretu profesora i novinara, Novogodišnjem press koktelu, u četvrtak, 17. decembra, u Klubu nastavnika, zgradi Departmana za fiziku, predstavila je novi projekat koji će u narednih nekoliko meseci sprovesti ovaj Departman.

U saradnju sa Centrom za promociju nauke, koji je raspisao konkurs, Departman za fiziku je konkurisao i dobio sredstva za projekat „Upali lampicu“. To je takmičenje namenjeno učenicima osnovnih i srednjih škola sa osnovnom idejom da učenici naprave Goldbergovu mašinu ili mašinu lančane reakcije. Za manje upućene radi se o posebnoj strukturi napravljenoj od svakodnevnih materijala, u kojoj fizičke reakcije prate jedna drugu. Svaka reakcija prouzrokuje drugi postupak tako da cela mašina radi neprekidno. A krajnji cilj ove, treba da bude paljenje lampica. Ovakve mašine potiču od pre 100 godina, kada je američki karikaturista i pronalazač Rub Goldberg napravio prvu mašinu koja veoma jednostavan zadatak obavlja na vrlo kompleksan način, koji obično obuhvata i lančanu reakciju. Osnovni cilj ovakvog takmičenja jeste da skrene pažnju na važnost nauke i činjenicu da fizika može da budu veoma zabavna.
„Upali lampicu“ je zadatak koji treba savladati u deset koraka, uz poštovanje pravila koja će biti istaknuta na sajtu fakulteta: www.df.uns.ac.rs.
Učenici treba da snime svoj ekseriment, snimljen materijal pošalju (rok za slanje je kraj februara, početak marta). Rok je pomeren kako bi svi zainteresovani učenici imali dovoljno vremena da za vreme školskog raspusta razmišljaju i izraze svoju kreativnost. Žiri će odabrati pet do deset najboljih ekseprimenata. Za ove odabrane, učenici će dobiti zaslužene nagrade i imati priliku da svoje radove predstave na Departmanu, kao i na Festivalu nauke koji će po osmi put biti održan u maju 2016. godine.
Dr Maja Stojanović kaže da je na Departmanu bilo raznoraznih akcija, ali da je pravo otkrovenje raditi sa mladima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta i da to svim iskusnim profesorima daje posebnu energiju i „vetar u leđa“ koji ih tera da permoste sve nedaće.
- Njihov osmeh i uspeh su i za nas velika stvar - kaže dr Maja Stojanović.
Cilj ovakvog projekta je da nauku približi učenicima osnovnih i srednjih škola, da na osnovu svojih znanja i iskustva, na kreativan način dolaze do rešenja problema, i na taj način razbiju predrasude o fizici kao „nesavladivo teškoj“ nauci. Ovaj projekat je u skladu sa sve intenzivnijim pokušajima približavanja, posebno prirodnih nauka, svima koji za to pokažu bar malo interesovanja.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com