Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back KULTURA MUZIKA Milan Berar: Koncert YU Grupe je pečat njihovog 45-godišnjeg trajanja

Milan Berar: Koncert YU Grupe je pečat njihovog 45-godišnjeg trajanja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Studio Berar iz Novog Sada je kao i uvek kada su u pitanju najveći muzički hepeninzi u zemlji, bio zaslužan za doživljaj koji je povodom 45. godina u Hali sportova na Novom Beogradu, 17. decembra priredila YU Grupa.
Zamišljen da bude potpuno drugačiji od svih koncerata koje je do sada ovaj bend radio, prvi čovek studija „Berar“, koji je dao kompletnu tehničku podršku. Milan Berar kaže da se nada da je koncert bio velelepan, spektakularan, onakav kako je i zamišljen. 

           - Braća Jelić, te Petar Jelić i Igor Malešević za bubnjevima, su na neki svoj način pokazali svoju dugovečnost, baš onako kako je stajalo i u najavi, njihovu vrednost i sve te godine koje su prolazili svirajući svoju muziku. Ono što je posebna vrednost YU Grupe, to je poštovanje njihovih kolega, koji su se i ovoga puta, listom odazvali – kaže gospodin Berar i dodaje da se u fazi pripreme za koncert, u vreme konsultacija, vodila polemika ko bi trebao da napravi uvod u prvi period benda, ko u drugi, i tako dalje. Prvi izbor, i po svima pravi, bio je Radomir Mihajlović Točak, koji je u Kragujevcu, samo godinu dana po osnivanju YU Grupe, osnovao Smak.
Drugi gost na sceni pored velikana bio je Dušan Kojić Koja, koji je obradio pesmu ovog benda iz 1973. godine - „Čudnu šumu“, koja se našla na albumu Discipline kičme 1986., i ovoga puta, u ulozi gitariste, odsvirao sa domaćinima ovu pesmu na jedan sasvim drugačiji način, bliži mlađoj publici.
Novembra 1988., bend je objavio album „Ima nade“, a među najvećim hitovima bili su „Mornar“, kao i kultna balada „Dunavom šibaju vetrovi“, za koje je tekstove napisao Nikola Čuturilo - Čutura i on se pojavio kao treći muzički gost.
Osim muzičkih, gosti na koncertu su bili i Partibrejkers, Zoran Kostić - Cane, koji je emotivno i iz srca najavio concert, a njegovom nastupu prethodio je glas Zorana Modlija, najvećeg krivca za ime benda, jer je animirao publiku, koja je došla na koncert u novembru 1970. godine u zemunskom klubu Sinagoga, da predloži ime za bend.
Gospodin Berar, vidno zadovoljan iz njegovog ugla, proteklim koncertom, evocirao je uspomene iz 1973. godinu kada je prvi put čuo za YU Grupu.
-Bio sam na odsustvu i u mom selu je svirao jedan bend. Tog 29. novembra u Velikim Livadama, u Banatu, svirala je YU Grupa. Ja sam sa mojom tada devojkom, a sada ženom, izašao na igranku. Čuo sam nešto što nisam očekivao. Nakon toga, 1976. godine sam već radio u Jugoslovenskoj radio-televiziji kao tonac i počeo da sarađujem sa braćom Jelić. Od prvog susreta do početka saradnje, kada se u nekim prenosima, na snimcima pojavila YU Grupa nije prošlo mnogo vremena i ta saradnja se nastavila do dana današnjeg, nadam se na obostrano zadovoljstvo – kazao je Miša Berar i otkrio da je ideja rođendanskog slavlja potekla od bendova, njihovih prijatelja, i svi su oni zajedno napravili ovakav koncert, koncert za nezaborav, pečat njihovih 45 godina.
- Ja nisam umetnik, ja sam samo čovek koji im pomaže da njihovo umeće na što kvalitetniji način dopre do slušalaca. Oni su mnogo uložili, i u njihovoj muzici, u njihovim nastupima se oseti kilometraža, trud, rad. Tu nema laganja, tu nema virtualne popularnosti. To je popularnost koja traje, koja je usađena u krvotok braće Jelić, kojom su inficirane njihove familije, prijatelji... A na ovom koncertu iz njih je izašla eksplozija onoga što oni jesu, onoga što osećaju - zaključio je Miša Berar.
                                                               

 

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com