Mon05272024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE SACEN obeležio jubilej manifestacije SLAVAGASTRO

SACEN obeležio jubilej manifestacije SLAVAGASTRO

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća


U petak, 18, decembra u Hotelu "Palace" obeležan je jubilej 20 godina Festivala slava, turizma, ugostiteljstva, vina i pravoslavlja "SLAVAGASTRO".
Tim povodom održan je okrugli stol na temu: "Ugostiteljstvo u funkciji pravilne ishrane stanovništva", a 2016. godina proglašena za godinu zdrave ishrane i organske hrane u ugostiteljstvu i turizmu. Izuzetni uvodničari, akademik prof. dr Višeslav Hadži-Tanović i prof. dr Miladin Ševarlić, uveli su u temu okruglog stola moderatora dr Branka Krasojevića i izlagače: prof. dr Biljanu Đurišić, prof. Peru Gracuna i akademik prof. dr Marka Todorovića, koji su svojim izlaganjima oduševili prepunu kongresnu salu hotela "Palace" i učesnike okruglog stola.

Izuzetan odziv predstavnika ugostiteljsko-turističke privrede, strukovnih udruženja, ugostiteljsko-turističkih škola, privrednih komora, sindikata, turističkih organizacija, naučno obrazovnih institucija, predstavnika Vlada i resornih Ministarstava potvrdio je potrebu za organizovanjem u narednoj godini širom regiona jugoistočne Evrope još takvih okruglih stolova sa istom temom. Zaključci sa ovog okruglog stola biće polazna osnova-temelj za nove. Inicijativa da se krene sa edukacijom od predškolskih ustanova-vrtića pa sve do gerontoloških domova sa oduševljenjem je prihvaćena od strane svih učesnika.
U svečanom delu obeležavanja jubileja podeljenja su jubilarna priznanja najzaslužnijima u organizaciji slavskih svečanosti i ugostiteljsko-turističkoj privredi regiona jugoistočne Evrope. Profesorka kuvarstva Ančica Dimitrijević iz ugostiteljsko turističke škole iz Niša i potpredsednik Udruženja ugostiteljsko turističkih poslenika Srbije iz Niša izabrana je po prvi put, žena, u 25 godina postojanja za internacionalnog viteza gastronomije jugoistočne Evrope.
Tim povodom ustanovljeno je novo priznanje: Nacionalni brend majstorstva srpske kuhinje i to priznanje pripalo je gospodinu Milijanu Stojaniću iz Kosjerića, prvom pobedniku Slavagastra pre 20 godine i rodonačalniku srpskog nacionalnog stola, kao i Draganu Stojimenović iz Pirota i Radoslavu Borkoviću, šefu restorana "Lovac" iz Bjeljine, Republika Srpska, Bosna i Hercegovina. Tom prilikom proglašena je Srednja Ugostiteljsko-turistička škola iz Beograda za najbolji kolektiv, domaćin, u proteklih 20 godina Slavagastra, a prof. dr Miladin Ševarlić, predsednik Upravnog odbora Društva srpskih domaćina za najboljeg domaćina slavskih svečanosti. Direktor Srednje ugostiteljsko-turističke škole Senka Pantić, svečano je uručila svečanu ikonu Sv. Nikola, u ime novog domaćina Milenka Marjanovića 21. Slavagastra 2016. godine ikonu je primio Dragan Todorović, direktoru Hotela Izvor iz Aranđelovca.
Dvadeset i prvi Slagastro biće održan od 17. do 19. marta 2016. godine u kompleksu hotela "Šumarice" u Kragujevcu.
Priznanja su dobili i takmičari-učesnici: Restoran "Arena" - Irig, Srpska kafana - Beograd, Restoran Lovac - Bijeljina, Ugostiteljsko turističke škole iz Beograda i Vrnjačke banje, Udruženje ugostiteljsko turističkih poslenika Srbije iz Niša koje je proglašeno za apsolutnog šampiona jubileja. Priznaje je otišlo i u ruke destileriji "Zarić" iz Kosjerića za najbolje srpske rakije, vinarijama: Đorđević - Aleksandrovac, Mačkov Podrum - Irig i Plantaže 13. jul –Podgorica, za najbolja srpska vina, kao i Vodi Vlasina za najbolju srpsku vodu.
Dnevni listovi Politika i Novosti su takođe dobitnici jubilarne povelje "Zlatno turističko srce", kao i novinari Mirjana Nikić, Politika, Aleksandra Mikata, Novosti i televizijama Studio B i Kopernikus.
Potpredsedniku Sacen Internationala, dr Branko Krasojeviću uručena je zlatna povelja povod 25 godina i njegovog doprinosa na razvoju i uređenju turizma regiona jugoistočne Evrope.
SACEN je ovom prilikokm najavio održavanje brojnih manifestacija u njihovom aranžmanu, a prva će realizovana od 01-03. januara 2016. godine, kada će u najposenijoj beogradskoj ulici biti održan I Skadarlijski novogodišnji karneval.
Svečanost je završena sa slavskom lutrijom.

 

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com