Tue05302023

Poslednja izmena:10:16:35 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Jelena Sujković: Kampanja Moja Srbija i angažovanje TO doprineli afirmaciji Aranđelovca

Jelena Sujković: Kampanja Moja Srbija i angažovanje TO doprineli afirmaciji Aranđelovca

  • PDF

Bukovička banja Aranđelovac je jedna od osam kraljevskih banja u Srbiji. U njoj su tokom istorije predah nalazili i Obrenovići i Karađorđevići, a knez Mihailo je na njen razvoj ostavio najsnažniji pečet: dovršio izgradnju letnjikovca „Starog zdanja“, zasadio platane u jednom od najlepših parkova u bivšoj Jugoslaviji, koji se danas prostire na blizu 22 hektara. Od 1966. godine ovaj park je postao mesto najveće zbirke skuptura u slobodnom prostoru. Od sedamdesetih godina XIX veka, pa do početka Prvog svetskog rata, Bukovička banja je zadržala ugled najprestižnije banje u Srbiji. Atraktivnosti grada doprinosi Bukulja (696 mnv), sa čijeg vrha i 19 metara visokog vidikovca, može da se, kao na dlanu, vidi ceo Aranđelovac.

Bukovička mineralna voda svrstana je u red najpoznatijih evropskih i svetskih alkalno-ugljeno kiselih voda, koja izvire iz njenih izvora: Knjaz Miloš, Knez Mihailo, Topla voda, Talpara i Đulara. Spomen park Orašac, gde je u Marićevića jarugama, na Sretenje, 1804. godine Karađorđe postigao dogovor o podizanju Prvog srpskog ustanka, je lokalitet koji ni jedan turista ne bi smeo da zaobiđe. Na ulazu u grad nalazi se pećina Risovača, zbog kulturnog značaj i velike prirodne vrednosti proglašena spomenikom kulture i prirode prve kategorije. U neposrdnoj bilizini Aranđelovca je i Oplenac, na čijem vrhu je Crkva Sv. Đorđa, zadužbina kralja Petra Prvog Karađorđevića, u kojoj su sahranjeni članovi porodice Karađorđević. Aranđelovac predstavljaju i Smotra umetnosti „Mermer i zvuci“, koji je ove godine doživeo 50-to, jubilarno izdanje. A sve zahvaljući „belom Venčacu“, ukrasnom kamenu čije je nalazište na planini Venčac (658 mnv). Tu je i hotel „Izvor“, koji je odlukom Balkanske alijanse hotelskih asocijacija (BAHA) proglašen za najbolji hotel Balkana i tom prilikom dobio nagradu "Best Hotel on the Balkans - 2014".
Ovo su samo taksativno nabacane, šture informacije o Aranđelovcu, za koji njegovi meštani vole da kažu da je „srce Šumadije“, istorijski, kulturni i prirodni azbučnik ovog dela Srbije.
Dugo godina ovaj grad turistima nije bio posebno zanimljiv. Renoviranjem hotela „Izvor“ 2010. godine, Aranđelovac ponovo poprima odlike poželjne turističke destinacije, da bi ove godine zabeležio posetu kojom turistički radnici mogu biti zadovoljni i smatraju je početkom vraćanja ovog banjskog mesta u red najposećenijih u zemlji.
V.d. direktorka Turističke organizacije Aranđelovca, Jelena Sujković, kaže da je 2015. godine ostvaren skok od 20% poseta više u odnosu na pretnodnu godinu, čemu je, po njenom mišljenju najviše doprinela kampanja „Moja Srbija“, ali i angažovanje TO i uspešna saradnja sa medijima. Za najveći ovogodišnji uspeh smatra izradu eleborata i dobijanje II kategorije turističkog mesta. Uz to, od Ministarstva trgovine, turizma i poljoprivrede dobijena su sredstva čime je doveden u završnu fazu projekat uređenja staza do vrha Bukulje i prostora oko osmatračnice, što će aktivirati još jedan lokalitet koji je u neposrednoj blizini parka Bukovičke banje i hotela „Izvor“, a turisti imati zabavni sadržaj za odmor i rekreaciju. Jelena Sujković dodaje da su se i mnogi sugrađani ohrabreni interesovanjem turista za njihov grad odlučili za pružanje ugostiteljskih usluga ili usluga smeštaja, shvativši da na ovaj način mogu da zarade dodatni dinar, ili čak da ova vrsta delatnosti postane njihovo osnovno zanimanje.
- Turistička organizacija je koliko u prethodnim periodu, tako i ove godine doprinela interesovanju građana Aranđelovca da počnu da se bave turizmom. Imamo veći broj tuirstičkih objekata, što ugostiteljskih, što onih koji pružaju usluge smeštaja. Možemo sa ponosom da kažemo da imamo dovoljno jedinica u privatnom smeštaju koji se izdaju preko turističke organizacije i opštine Aranđelovac i da sjajno sarađujemo. Moram da napomenem, ono što se tiče kampanje „Moja Srbija“ i vaučera, s obzirom da smo mi posrednici, da već za narednu godinu imao dupli skok zainteresovanih za prijave za vaučer u odnosu na celu 2015. godinu. Lepšoj slici Aranđelovca doprineće i uređivanje hotela „Šumadija“, smeštenog u banjskom parku, proglašenog za kulturno dobro i zaštićenog kod Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije, koje treba da otpočne početkom marta naredne godine - izjavila je Jelena Sujković.
Novu 2016.Aranđelovčani će dočekati u hotelu „Izvor“ (gde više nema slobodnih mesta) i po restoranima, uz gurmanluk i dobru muziku. Na gradskim ulicama organizovan je novogodišnji vašar. Direktorka kaže da je primarni cilj TO i Opštine Aranđelovac uređenje grada, i da se zbog toga odustalo od zajedničkog dočeka, kao i da će se sugrađani ove godine družiti u nešto intimnijoj atmosferi, po restranima i hotelima.
TO Aranđelovac se priprema i za nastupajući Međunaroni sajam turizma u Beogradu (18. – 21. februara), gde će predstaviti nove projekte. Najveći projekat za 2016. godinu je postavljanje turističke signalizacije na auto-putu, regionalnim i prilaznim putevima u svih 18 MZ opštine Aranđelovac. Potom ih očekuju aktivnosti vezane za unapređenje i definisanje turističke ponude grada, a onda i osmišljena marketing kampanja u saradnji sa TO Srbije. Početak te kampanje, po rečima Jelene Sujković, biće već na 38. Sajmu turizma u Beogradu, na kojem će se, između ostalog predstaviti putem kataloga (koji su već u završnoj fazi izrade) i vizuelnim prikazima koji će svi posetioci imati priliku da vide.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com