Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE FINS : EU investira milion evra za usavršavanje i prenošenje znanja u srpsku privredu

FINS : EU investira milion evra za usavršavanje i prenošenje znanja u srpsku privredu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 2
  • Sledeća

Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu – FINS, Univerzitet u Novom Sadu, u okviru programa Horizont 2020 (Horizon 2020) učestvuje u projektu "Inovativni ciklus razvoja prehrambenih proizvoda: Okvir za unapređenje istraživačke izvrsnosti - FOODstars", koji je zvanično počeo 1. decembra 2015., a trajaće do 2018. godine.
Cilj projekta, u koji Evropska unija ulaže milion evra, po rečima dr Milice Pojić, naučnog saradnika FINS-a i koordinatora projekta, je da se kroz celokupan proces razvoja prehrambenog proizvoda povežu nauka, kao ključni pokretač inovacija u prehrambenoj industriji, prehrambena industrija i potrošači koji su neizbežna karika u čitavom procesu.

U utorak, 12. januara 2016. godine, u FINS-u je održan prvi sastanak u okviru ovog twinning projekta, koji je u konkurenciji od 552 prijavljena projekta iz 23 zemlje kako članica EU, tako i zemalja koje imaju status pridruženih članica, ocenjen kao projekat u koji će biti uloženo million evra, zajedno sa sa još 60-tak projekata koji su odobreni za finansiranje. Od 20 projekata iz naše zemlje, samo se dva prošla i oba sa Univerziteta u Novom Sadu.
- Na ovom jednodnevnom skupu je dogovoren način na koji će se utvrđene aktivnosti realizovati u toku naredne tri godine. Aktivnosti u okviru ovog projekta su kratkoročne i dugoročne obuke naših istraživača u partnerskim institucijama u inostranstvu, organizovanje radionica i seminara za naše istraživače, za širu akademsku javnost, za predstavnike industrije, predstavnike potrošača u našoj zemlji, kao i veliki broj aktivnosti koje podrazumevaju uključivanje šire javnosti, što podrazumeva đake osnovnih i srednjih škola, studente, prvenstveno studente prehrambnog inženjerstva, postdiplomce, i same potrošače koji će imati priliku da se uključe u radionice i tematske večeri na kojima će moći da dobiju odgovore na sva pitanja koja ih muče kada je kvalitet hrane u pitanju - objasnila je dr Pojić.
Partneri na projektu su Irski razvojni institut u oblasti hrane i poljoprivrede - Teagasc - Agriculture and Food Development Authority i Univerzitet u Bolonji (Italija). Po rečima dr Pojić, partner-institut iz Irske je vrlo sličan Institutu u Novom Sadu, ali s obzirom na mogućnosti, dostigli su viši nivo naučne izvrsnosti i inovacionog kapaciteta, i njihova iskustva dobre prakse imaće pozitivan uticaj ne samo u organizaciji budućeg naučno-istraživačkog rada u FINS-u, već i u prenošenju znanja u industriju, pošto su u dosadašnjem radu izgradili jake veze sa prehrambenom industrijom i poljoprivrednim proizvođačima.
Ona je dodala da se do kraja godine očekuje realizacija nekoliko treninga na Univerzitetu u Bolonji i na Teagasc institutu u Irskoj. Prvenstveno se misli na obuke koje se tiču odabira i ispitivanja funkcionalnosti sirovina za inovativne prehrambene proizvode, ispitivanje njihovog uticaja na zdravlje potrošača, primena novih procesnih tehnologija (netermalne tehnologije koje predstavljaju najnovija tehnološka dostignuća u prehrambenoj industriji), kao i optimizaciju tehnoloških postupaka i primenu potrošačkih testova za ispitivanje prihvatljivosti prehrambenih proizvoda.
Projekat u okviru Horizont programa 2020 će omogućiti stvaranje nekih novih partnerstava, kako partnerstva FINS-a sa vodećim renomiranim naučno-istraživačkim institucijama u Evropi, tako i stvaranja partnerstva sa prehrambenom industrijom u Srbiji i stvaranje partnerstva sa potrošačima, neizostavnim u lancu razvoja prehrambenih proizvoda.
- Na žalost, naši potrošači nisu svesni svoje uloge u ovom procesu i naš cilj je da sve te subjekte međusobno povežemo, da se stvore nova partnerstva i da se svakom akteru ukaže na ulogu koju ima u procesu razvoja prehrambenih proizvoda – rekla je na kraju dr Milica Pojić.

 


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com