Sat09262020

Poslednja izmena:09:21:27 PM

Back HRANA I PIĆE VINO Dr Vladimir Kovač: Kreirao sam vina kojima se danas ponosim

Dr Vladimir Kovač: Kreirao sam vina kojima se danas ponosim

  • PDF

Na Vinskom salašu „Vindulo“ (Salaš bb, Bečejski put, Temerin) vlasnika Lasla Dujmovića, u petak, 15. januara, održana je svojevrsna promocija vina koja je okupila vinogradarsko-vinsku elitu, ne samo vojvođansku, srpsku, već i svetski priznate autoritete iz oblasti vinogradarstva i vinarstva.

- Mi smo se samo trudili da iz prirode izvučemo maksimum onoga što nam je dala - rekao je tom prilikom znalac u ovoj oblasti - prof. dr Vladimir Kovač, koji je na Institutu za voćarstvo i vinogradarstvo u Sremskim Karlovcima sa prof . dr Petrom Cindrićem i prof. dr Nadom Korać, tvorac mnogih novih sorti grožđa. Neke od tih sorti, pretočene u Božansko piće, predstavljene su na Vinskom salašu „Vindulo“: Petra, Petka, Bačka, Morava, Kosmopolita, i najnovija Frajla.
Dr Kovač je i tom prilikom izneo neka svoja zapažanja o minuloj godini, grožđu i vinu.
- Bez obzira što je vinova loza žilava biljka, ne podnosi maltretiranje. Godina 2014. je bila grozna i ne ponovila se. Za prošlu 2015. godinu su svi manje upućeni u biologiju te biljke, kazali da će dati odlična vina. Ja nisam bio siguran. Jer, za fotosintezu i razvijanje grozda nije dovoljno samo sunce već i kiša, a godina je bila sa ekstremno visokim, tropskim temeperaturama i jako dugim periodom bez vode i svi su procesi bili malo zaustavljeni. To se odrazilo na sorte koje kasnije sazrevaju. One sorte koje ranije sazrevaju „umakle“ su toj kataklizmi, pa se nešto izvuklo. Oni koji su čekali „nadrljali“ su, jer je iza toga nastupio period kiša itd. Bobica u fazi sazrevanja izgubi svoju fleksibilnost. Velika vlažnost, posebno ispred nastupanja pune zrelosti, dovodi do velikog priticanja vode u bobice, usled čega pokožica puca. Pukotine su pogodne za razvoj raznih štetnih mikroorganizama koji izazivaju i doprinose truljenju grožđa. Posebno se to odrazilo na crne sorte. Pitanje je da li će ova zima, koja za sada nije naročito jaka, biti dovoljna da uništi te štetočine. Vinova loza se priprema za niske zimske temperature i to je tzv. kaljenje. Ako bi sada došle izrazito niske temperature (-20°C), a ona je izgubila svoju otpornost na zimu, može da dođe do izmrzavanja. U celini, prošla godina nije bila loša kao prethodna, ali nije bila ono što smo mi želeli – objasnio je dr Kovač.
Za gospodina Dujmovića, vlasnika vinskog salaša, kaže da je pionir i da je dobrim delom, i zahvaljujući savetodavcima, među kojima je i on, uspeo da opstane i da je na dobrom putu, ali da treba strpljenja. Naveo je primer sorte Miler-Turgau, koja je u Austriji poznata kao nova sorta, ali kojoj je trebalo mnogo vremena dok nije prihvaćena na tržištu. I to je problem višegodišnjih kultura, kao što je vinova loza. Jer, ako se napravi kiks, mnogo se gubi. Po njegovom mišljenju, domaćin Laslo Dujmović nije napravio grešku, već dobar posao i danas proizvodi kvalitetna vina jedinstvena na tržištu, uz to ekološka. Međutim, smatra da treba ići dalje, i razraditi sortnu tehnologiju, videti kada, u kom momentu obrati grožđe. Klimatski uslovi su sve varljiviji i treba znati „uloviti“ optimum tehnološke zrelosti da se skine i uz pažljivu tehnologiju izvuče „vino koje vas povlači da uzmete još jednu čašu i da uživate u njemu“.
O Frajli, sorti priznatoj 2015. godine, od koje je dobijeno novo vino, kaže da je u procesu priznavanja obećavala mnogo više nego što je dala ove godine i ono što se od nje očekuje. I tu napominje, da se treba pozabaviti sortnom tehnologijom.
Sveukupna ocena ovogodišnjih vina nastalih iz Institutskih sorti grožđa ocenjuje kao zadovoljavajuću, s kojim se možemo pohvaliti strancima, kada dođu kod nas, da uz našu domaću kuhinju, kakva je i na meniju Vinskog salaša „Vindulo“, s ponosom ponude naša vina, proizvedena od naših sorti grožđa, jer će svaki stranac biti zadovoljan da proba vino koje ni na jednom drugom mestu ne može. S toga, preporučio je i našim vinarima da uz konsultacije, uzmu neke naše sorte grožđa i krenu da kreiraju jedinstvena vina.
Kaže da ima još mnogo toga da se radi, ali da je u tome lepota prirode i priznaje da mu je Bog bio naklonjen jer je njemu i njegovim saradnicima pomogao da naprave neka solidna vina kojima se danas ponosi.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar