Sun05262024

Poslednja izmena:02:40:23 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Nagrađeni najuspšniji u okviru projekta Energija je svuda oko nas

Nagrađeni najuspšniji u okviru projekta Energija je svuda oko nas

  • PDF

Na završnoj svečanosti projekta „Energija je svuda oko nas” održanoj 21. januara 2016. godine, u holu zgrade Pokrajinske vlade, uručene su nagrade najuspešnijoj osnovnoj i srednjoj školi u Vojvodini. Za 2015. godinu, dve najuspešnije škole su Osnovna škola „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina i Tehnička škola „Mihajlo Pupin“ iz Kule. Beogradska firma „Simprolit” bila je sponzor računarske opreme koja je predstavljala nagradu za prvoplasirane. Učenicima i mentorima dodeljene su nagrade i diplome.

„Energija je svuda oko nas“ je manifestacija koja je po šesti put za redom realizovana u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini tokom 2015. godine, u organizaciji Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, kao i uz svesrdnu podršku Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment iz Novog Sada – FIMEK i građevinske firme “Simprolit”.
Prisutne je u ime domaćina pozdravio mr Vojin Jovančević, pomoćnik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Skupu su se obratili i inž. Dragan Nešić, tehnički direktor građevinske kompanije „Simprolit”, prof. dr Marko Carić, ispred Univerziteta Privredna akademija, prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment – FIMEK i univerzitetski profesor Slobodan Popov, predsednik Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike, koordinator projekta.
Mr Vojin Jovančević je u svom pozdravnom govoru istakao važnost i uspešnost ovog projekta, te je izrazio zadovoljstvo zbog priprema za nastavak ove akcije i u narednim godinama. On smatra da je za izgradnju energetski odgovornog društva, jedna od polaznih tačaka baš edukacija mladih.
Prof. dr Marko Carić je, između ostalog, istakao:
- Misija ovog projekta jeste da kreiranjem i širenjem novih znanja iz oblasti energetike i industrijskog inženjerstva stvorimo visokokvalitetne interdisciplinarne i analitički čvrste obrazovne programe od praktične vrednosti. I sve to u skladu sa očuvanjem životne sredine.
Dr Carić je takođe naglasio kako su takmičenja važna za razvijanje timskog i takmičarskog duha kod mladih.
Prof. dr Dragan Soleša pozdravio je prisutne ispred Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, koji je suorganizator i pokrovitelj ove manifestacije već treću godinu za redom.
On je istakao da FIMEK kroz ovu i slične akcije nastoji da pruži podršku i da svoj doprinos društvenoj zajednici.
Prof. Slobodan Popov je govorio o suštinskoj važnosti ove manifestacije.
- „Energija je svuda oko nas” je manifestacija koja se odvijala u osnovnim i srednjim školama u AP Vojvodini tokom 2015. godine. Ovim projektom treba da se ukaže da oko nas postoje i razni izvori i razne mogućnosti za iskorišćenje energije, a koje do sada nisu iskorišćene. S obzirom na to da su prethodne realizacije projekta zadovoljile, čak i prevazišle očekivanja, smatram da je ovogodišnja realizacija još više doprinela promociji postavljenog cilja. Projekat je inoviran i obogaćen na bazi sugestija i iskustava iz prethodne realizacije. Manifestacija, u koju su uključena deca predškolskog uzrasta i učenici osnovnih i srednjih škola, predstavlja najcelishodniji put ka razvijanju odnosa prema energiji koja je sve veći problem civilizacije.
Učesnici projekta su svoja rešenja davali u nekom od modaliteta za koji su se slobodno opredeljivali: 1. Modeli ili makete, 2. Multimedijalne prezentacije, 3. Literarni radovi, 4. Likovni radovi. Na završnoj manifestaciji nagrađeni učesnici su demonstrirali svoje kreacije i rešenja do kojih su došli tokom akcije.

Više fotografija možete da pogledate o v d e,
kao i na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com