Tue01262021

Poslednja izmena:10:25:21 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Jovana Đurđević: Turistička uzdanica TOO Temerin - Prosto k’o pasulj i jednodnevni izleti

Jovana Đurđević: Turistička uzdanica TOO Temerin - Prosto k’o pasulj i jednodnevni izleti

  • PDF

Mesta Temerin, Sirig i Bački Jarak u opštini Temerin, relativno su malo poznata kao zanimljive turističke destinacije. Kulturno-istorijsko nasleđe i prirodni resursi, uz jedinstvenu vojvođansku multikuluralnost, i poslednjih godina sve izraženiju gastro-enološku ponudu, u ovu opštinu dovodi ljude najraličitijih interesovanja. Zbog toga je odgovornost Turističke organizacije opštine Temerin ogromna, a dijapazon delovanja veoma širok.

V.d. direktorica TOO Temerin, gospođa Jovana Đurđević, kaže da je naglasak aktivnosti TO vezanih za ovu godinu na manifestaciji „Prosto k’o pasulj“ i jednodnevne izlete i ekskurzije na području ove opštine koje će biti promovisane na predstojećem Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu (18.– 21. februara). TO je za tu priliku pripremila flajere, brošuru TemerIN i ilustrovanu mapu. Po prvi put ove godine turistička organizacija će biti domaćin manifestacije "Prosto k'o pasulj", prvog vikenda juna (3. i 4.) na temerinskom Vašarištu, i na taj način uz tri dosadašnje (Dana evropske baštine u septembru, Novogodišnjih svečanosti i Noći kupovine u decembru) organizovati i onu za koju se najčešće vezuje ime Temerina.
Poslednjih godina opština Temerin je privlačno mesto za školske ekskurzije i jednodnevne izlete, što je velika šansa za TO da predstavi sve „skrivene“ vrednosti opštine, a njih nije malo.
Trag značajnih i do sada, samo na marginama pominjanih priča, doveo je prošle godine u Temerin i ekipu emisije „Knjige utisaka“, specijalizovane za oblast turizma, putovanja i ugostiteljstva. Iz ove posete proistekao je 45-tominutni film o vinskom salašu „Vindulo“, Parku prirode „Jegrička“ (proglašen 2005.), Informativnom centru, vojvođanskom restoranu sa nacionalnom kuhinjom „Moja čarda“ koja se nalazi u sklopu Parka prirode na obali vodenog toka Jegrička, mini zoo vrtu, Bucinom salašu, Zavičajnoj kući „Tájház“, Etno-parku „Brvnara“ u Bačkom Jarku, elegantnom dvorcu Sečen (iz 1795.), okruženom Starim parkom koji se prostire na 20 jutara, Kulturno informativnom centru "Lukijan Mušicki" i restoranu „Jelen“ u Sirigu. Na filmu je predstavljen i kompleks bazena sa lekovitom, termalnom vodom temperature 39°C izgrađenim 1985 godine. Na teritoriji Temerina prostire se oko 15.000ha lovne površine, a ribnjak „Jezero“ u Bačkom Jarku i „Bušido“ na trećem kilometru od Temerina u pravcu Bečeja, predstavljaju solidnu bazu za lovni i ribolovni turizam. U centru grada nalazi se Suvenirnica, u kojoj se mogu kupiti suveniri sa najlepšim motivima ovog kraja, ali i dobiti sve informacije vezane za opštinu Temerin, uzeti promo materijal o gradu, Vojvodini i Srbiji.
U turističkom smislu Temerinu nedostaju jedino smeštajni kapaciteti. Najveći kapacitet ima restoran sa prenoćištem "Tri Šešira" (42 kreveta), dok je restoran „Moja čarda“ potpuno nov objekat sa najkvalitetnijim smeštajnim kapacitetom u opštini i ima 30 kreveta. Jedan od prioriteta TOO je bila i biće edukacija i animacija stanovništva da se uključe u programe prihvata i smeštaja gostiju u domaćoj radinosti, ali do sada, po rečima direktorice, bez vidljivih rezultata. Trenutno je TOO Temerin angažovana na projektu turističke signalizacije, a radi se i na projektu pešačko-biciklističke staze. Biciklistička staza u mestu, u kojem je bicikl oduvek imao svoje posebno mesto, i kojem je posvećena jedna manifestacija (Biciklo vozimo – planeti pomozimo), trebala bi da poveže, prema nezvaničnim podacima, najdužu ulicu u Srbiji – Novosadsku ulicu dugu 12,5 kilometara i 836 kućnih brojeva samo sa jedne strane, sa Info centrom Parka prirode “Jegrička”.
Osnovna preokupacija TOO Temerin je kako da, u ovu opština sa izuzetno velikim potencijalima, privuče još više turista, da vide, oseti i probaju specijalitete ovoga kraja. Jedno od rešenja je podizanje kvaliteta postojećih i organizacija nekih novih manifestacija.
Na Sajmu turizma u Beogradu TOO Temerin će nastupiti sa komletnom ponudom, a naglasak će biti na manifestaciji "Prosto k'o pasulj" i promocijom jednodnevnih izleta. Ali, ko dođe u Temerin na jedan dan, moraće da dođe ponovo. Jer, em će se provesti lepo, em neće stići posetiti sva mesta koja vredi videti.
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Dodaj komentar