Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Jovana Đurđević: Turistička uzdanica TOO Temerin - Prosto k’o pasulj i jednodnevni izleti

Jovana Đurđević: Turistička uzdanica TOO Temerin - Prosto k’o pasulj i jednodnevni izleti

  • PDF

Mesta Temerin, Sirig i Bački Jarak u opštini Temerin, relativno su malo poznata kao zanimljive turističke destinacije. Kulturno-istorijsko nasleđe i prirodni resursi, uz jedinstvenu vojvođansku multikuluralnost, i poslednjih godina sve izraženiju gastro-enološku ponudu, u ovu opštinu dovodi ljude najraličitijih interesovanja. Zbog toga je odgovornost Turističke organizacije opštine Temerin ogromna, a dijapazon delovanja veoma širok.

V.d. direktorica TOO Temerin, gospođa Jovana Đurđević, kaže da je naglasak aktivnosti TO vezanih za ovu godinu na manifestaciji „Prosto k’o pasulj“ i jednodnevne izlete i ekskurzije na području ove opštine koje će biti promovisane na predstojećem Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu (18.– 21. februara). TO je za tu priliku pripremila flajere, brošuru TemerIN i ilustrovanu mapu. Po prvi put ove godine turistička organizacija će biti domaćin manifestacije "Prosto k'o pasulj", prvog vikenda juna (3. i 4.) na temerinskom Vašarištu, i na taj način uz tri dosadašnje (Dana evropske baštine u septembru, Novogodišnjih svečanosti i Noći kupovine u decembru) organizovati i onu za koju se najčešće vezuje ime Temerina.
Poslednjih godina opština Temerin je privlačno mesto za školske ekskurzije i jednodnevne izlete, što je velika šansa za TO da predstavi sve „skrivene“ vrednosti opštine, a njih nije malo.
Trag značajnih i do sada, samo na marginama pominjanih priča, doveo je prošle godine u Temerin i ekipu emisije „Knjige utisaka“, specijalizovane za oblast turizma, putovanja i ugostiteljstva. Iz ove posete proistekao je 45-tominutni film o vinskom salašu „Vindulo“, Parku prirode „Jegrička“ (proglašen 2005.), Informativnom centru, vojvođanskom restoranu sa nacionalnom kuhinjom „Moja čarda“ koja se nalazi u sklopu Parka prirode na obali vodenog toka Jegrička, mini zoo vrtu, Bucinom salašu, Zavičajnoj kući „Tájház“, Etno-parku „Brvnara“ u Bačkom Jarku, elegantnom dvorcu Sečen (iz 1795.), okruženom Starim parkom koji se prostire na 20 jutara, Kulturno informativnom centru "Lukijan Mušicki" i restoranu „Jelen“ u Sirigu. Na filmu je predstavljen i kompleks bazena sa lekovitom, termalnom vodom temperature 39°C izgrađenim 1985 godine. Na teritoriji Temerina prostire se oko 15.000ha lovne površine, a ribnjak „Jezero“ u Bačkom Jarku i „Bušido“ na trećem kilometru od Temerina u pravcu Bečeja, predstavljaju solidnu bazu za lovni i ribolovni turizam. U centru grada nalazi se Suvenirnica, u kojoj se mogu kupiti suveniri sa najlepšim motivima ovog kraja, ali i dobiti sve informacije vezane za opštinu Temerin, uzeti promo materijal o gradu, Vojvodini i Srbiji.
U turističkom smislu Temerinu nedostaju jedino smeštajni kapaciteti. Najveći kapacitet ima restoran sa prenoćištem "Tri Šešira" (42 kreveta), dok je restoran „Moja čarda“ potpuno nov objekat sa najkvalitetnijim smeštajnim kapacitetom u opštini i ima 30 kreveta. Jedan od prioriteta TOO je bila i biće edukacija i animacija stanovništva da se uključe u programe prihvata i smeštaja gostiju u domaćoj radinosti, ali do sada, po rečima direktorice, bez vidljivih rezultata. Trenutno je TOO Temerin angažovana na projektu turističke signalizacije, a radi se i na projektu pešačko-biciklističke staze. Biciklistička staza u mestu, u kojem je bicikl oduvek imao svoje posebno mesto, i kojem je posvećena jedna manifestacija (Biciklo vozimo – planeti pomozimo), trebala bi da poveže, prema nezvaničnim podacima, najdužu ulicu u Srbiji – Novosadsku ulicu dugu 12,5 kilometara i 836 kućnih brojeva samo sa jedne strane, sa Info centrom Parka prirode “Jegrička”.
Osnovna preokupacija TOO Temerin je kako da, u ovu opština sa izuzetno velikim potencijalima, privuče još više turista, da vide, oseti i probaju specijalitete ovoga kraja. Jedno od rešenja je podizanje kvaliteta postojećih i organizacija nekih novih manifestacija.
Na Sajmu turizma u Beogradu TOO Temerin će nastupiti sa komletnom ponudom, a naglasak će biti na manifestaciji "Prosto k'o pasulj" i promocijom jednodnevnih izleta. Ali, ko dođe u Temerin na jedan dan, moraće da dođe ponovo. Jer, em će se provesti lepo, em neće stići posetiti sva mesta koja vredi videti.
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com