Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Goran S. Janković sa vrha Srbije uputio poziv na saradnju

Goran S. Janković sa vrha Srbije uputio poziv na saradnju

  • PDF

Goran S. Janković, sekretar Udruženja ugostiteljstva i turizma Privredne komore Beograda, kao jednog od pokrovitelja III Međunarodne naučne agrobiznis konferencije - MAK 2016, održane 29. i 30. januara u hotelu "GRand" MK Mountain Resort na Kopaoniku, imao je kratko, jezgrovito obraćanje učesnicima Konferencije i tom prilikom je naglasio nekoliko stvari. - Lep dan na Kopaoniku. Lep zato što je Kopaonik pun i što su privrednici koji su uložili sredstva prethodnih goidina u njegov, pre svega turistički razvoj, u prilici da uloženo vrate - rekao je gospodin Janković i u ime Privredne komore Beograda, pozdravivši ovaj skup, grad Kraljevo i grad Raška što su podržali preduzetnike koji su organizovali MAK 2016, bračni par Mariju i Milana Jovičić, i jednu nadasve zahtevnu ideju okupljanja ovolikog broja učesnika, realizovali.

U ime Nacionalnog saveta za razvoj turizma čiji je gospodin Janković član, s obzirom da predsednik Saveta, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, gospodin Rasim Ljajić, iako je najavio, nije bio lično prisutan, pozvao je profesore univerziteta, naučne radnike, stručnjake iz oblasti turizma i sve one koji se bave njegovom teorijom, da Nacionalnom savetu daju ideje, šalju projekte.
- Mi, članovi Nacionalnog saveta za razvoj redovno zasedamo, razgovaramo, ali ne dobijamo sa strane, od relevantnih izvora, savete i ideje šta i kako da radimo. Strategija za razvoj turizma u Srbiji je u izradi, ali za nju nismo dobili dovoljno sugestija, ni sa severa ni sa juga naše zemlje. Ova Konferencija je način da se sretnemo, čujemo jedni druge, da delamo, a ne da se hvalimo - izjavio je tom prilikom gospodin Janković. On je takođe primetio da zemlje u regionu u turizam i te kako ulažu ogroman napor i sredstva, jer turizam je nešto što uvek može da "izvuče" privredu. Slično je i sa poljoprivredom, kada su poljoprivrednici, uprkos svim onim nedaćama koje su pratile našu zemlju, "izvlačili" narod, tako je i uloga turizma od krucijalnog značaja. Govorio je i o banjama. On je pozvao da se učini napor da banje u Srbiji, kojih pogotovo u opštinama Raška, Kraljevo, Kruševac, Novi Pazar, ima mnogo, počnu da rade, da topla voda koja odlazi u reku ne završava tako, i da sve to možemo postići uz adekvatne projekte. IPARD program i sve ono što nosi EU, čiji će član za par godina biti i Srbija, odvaja znatna sredstva, ali ne na lepe oči, nego na osnovu kvalitetnih projekata. Iz tog razloga uputio je savet da, posebno mlade ljude treba učiti da pišu projekte onako kako to zahteva EU, jer ako se to ne prihvati neće biti ni finansijske podrške. Za rad sledeće Konferencije MAK 2017, izneo je predlog da predavanjima prisustvuju i studenti fakulteta čiji su profesori učesnici, jer živu reč ne može nadomestiti sterilan ambijent njihovih matičnih fakulteta. Na ovakvom skupu mladi ljudi mogu da čuju i "pokupe" mudrost i iskustvo intelektualne elite ne samo iz Srbije već i regiona. Na kraju obraćanja, poželeo je da svi zaključci sa ove Konferencije budu sprovedeni u praksu, jer će onda ovakav susret imati pun smisao i opravdanje.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com