Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dr Dragan Mirković: Vlada isčekuje zaključke sa MAK 2016

Dr Dragan Mirković: Vlada isčekuje zaključke sa MAK 2016

  • PDF

Strateški partner i ovogodišnje, treće po redu Međunarodne naučne agobiznis konferencije MAK 2016, održane poslednjeg vikenda januara, u najvećem skijaškom centru Srbije - Kopaoniku, bila je Vlada Republike Srbije, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine. Pomoćnik ministra, dr Dragan Mirković, pozdravio je u ime minstarke, prof. dr Snežane Bogosavljević Bošković i u svoje lično ime, učesnike skupa, kolege, stručnjake, predavače, predstavnike lokalnih samouprava, a posebno organizatore, Etno centar "Gegula" iz Kraljeva i bračni par Mariju i Milana Jovičića, nazvavši ih entuzijastima koji nose ovu priču i daju dodatnu energiju borbi za politiku ruralnog razvoja obezbeđujući joj zasluženi značaj i prostor.

Dr Dragan Mirković je izneo lične impresije sa upravo završenog skupa naprednijih poljoprivrednih gazdinstava koji se bavio primarnom proizvodnjom i predstavljanjem evropske politike, pokušavajući da odgovori na pitanja šta očekuje poljoprivredne proizvođače u narednom periodu, na koji način treba da se organizuju, konstatujući da je "evropski okvir dovoljno širok ukoliko znate šta želite i realno procenjujete čime raspolažete: od ljudi, njihovog znanja i resursa". - Na kraju danam posle naporne rasprave, zaključaka i predloženih rešenja za određene situacije, prvacima poljoprivredne proizvodnje mogli bi pozavideti i najveći eksperti. To je dokaz da imamo zdrav deo populacije i nadam se da će ovaj skup, koji se bavi jednim drugim segmentom, takođe dati korisne i primenljive rezultete - rekao je dr Mirković. Podsetio je da je u Republici Srbiji, prema poslednjem popisu bilo preko 600.000 malih gazdinstava, gazdinstava sa usitnjenim parcelama, koja teško mogu da postignu ekonomsku održivost. To može da bude otežavajuća okolnost ukoliko se ne pronađe model po kome će ta domaćinstva uspeti da ostvare profit, određenu dodatnu vrednost, i obezbede ekonomsku održivost. On je istakao da je skup, poput MAK 2016, put za iznalaženje tog modela. Raznovesnost izoženih tema, koje su obuhvatile i turizam, koji ne treba gledati samo preko smeštajnih kapaciteta, nego kao model direktne prodaje lokalnih proizvoda, i na osnovu toga potrebu za podizanjem malih prerađivačkih pogona i proizvodnje specifičnih proizvoda, kao i onih sa geografskim poreklom, sigurno su put ka iznalaženju pravih metoda i načina dolaženja do efikasnih odgovora. On je takođe dodao da se nada da će Vlada, uz pomoć lokalnih samoupava sa kojima sarađuje pri izradi lokalnih programa ruralnog razvoja, što pre doći i do adekvatne infrastrukture, koja je pre svega osnova za razvoj turizma, a koju treba značajno unaprediti, i da će zajedničkim naporima u narednih 3-5 godina, u interval u kojem Srbija treba da postane članica EU, uspeti da isprati sve zahteve.
Prof. dr Dragan Mirković je na III Međunarodnoj naučnoj agrobiznis konferenciji održao predavanje pod nazivom: PRETPRISTUPNI FONDOVI EU U OBLASTI RURALNOG RAZVOJA - IPARD PROGRAM.
Dr Mirković je na kraju, izrazio nadu da će ovakvi skupovi ubuduće biti tradicionalni, a zaključci MAK 2016 doprineti boljem razumevanju i prevazilaženju problema i dati model za njihovo rešavanje.

 

 

д опринетисмањењу броја проблема и њиховом што бољем решавању
u narednih 3-5 godina, kada je cilj da Srbija postane članica EU. u svom izlaganju pokušaču da predočim sve ono što nas ičekuje po tom pitanju proglasio otvoren skup. i sa nestrpljenjem očekuje rezultat e i zaključke MAK 2016 i nastavak saradnje. izrazio nadu da će ovakvi skupovi ubuduće biti tradicionalni i dati očekivane rezultete. dr
rokupljanja profesionalaca iz regiona, zapadnog Balkana i Evrope, jest uvaženi učesnici skupa, kolege, stučnjaci, predavači, predstavnici lokalne samouprave, organizatori, blolje reći entuzijasti koji nose ovu priču i svima prisutnima daju dodatnu energiju da se borimo za politiku rzralnog razvoja i dobije onaj voznačaj koji mora i treba da ima, preneo je pozdrave od resornog ministra, prof. dr Snežane Bogosavljevič Bošković i izrazio nadu da će ovakvi skupovi ubuduće biti tradicionalni i dati očekivane rezultete.
u par rečenica izneo je svoje lične impresije s obzriom da je neposredno pre dolaska na MAK 2016 prisustvovao skupu naprednijih poljoprivrednih gazdinstava i da su proveli ceo dan u predstavljanju evropske politke šta ih očekuje, na koji način treba da se organizuju, a da su prethodnici, da su pre mene izneli sve ono što ih tišti i sve nas kako da dođemo do zajedničke politike, jer evropski okvir je dovoljno širok ukoliko znate šta želite i realno procenjujete čime raspolažete i od ljudi, njihovig znanja i od resursa. prilično naporno jer su svi obzbiljni proizvođači u pitanju ali moram da konstatujem da je na kraju dana, posle rasprave njihovih zaključcima i predloženim rešenjima za određene situacije bi trebalo da pozavide i najveći eksperti. to je dokaz da imamo zdrav sloj, zdrav deo populacije i nadam se da ovaj skup, koji se bavi jednim drugim segmentom, prvi se odnosio na primarnu proizvodnjum, ne treba zaboraviti da u RS po poslednjem popisu stanovništva, preko 600.000 malih gzdinstava, sa ustnjenim parcelama, koji jako teško mogu da postignu ekonomsku održivost, a čekaju nas teška vremena ukoliko ne pronađemo model da ta domaćinstva uspeju da ostvare profit određenu dodatnu vrednost i na taj način obezbede ekonomsku održivost. sigurno je ovakav jedan skup put za iznalaženje tog modela. Teme koje se obrađuju, a koje su obuhvatile i turizam, koji ne treba gledati samo preko smeštajnih kapaciteta, nego kao model direktne prodaje lokalnih proizvoda. na osnovu toga podizanja i malih prerađivačkih pogona i specifičnih proizvoda, kao i onih sa geografskim poreklom, nadamo se da je to neki put, a Vlada će, kao što je uključila i u okviru pretpristupnih fondova, i u nacionalnim programu ruralnog razvoja, kao što je predvidela i merama, nadamo se da ćemo uspeti da ispratimo sve vaše zahteve uz pomoć lokalnih samoupava sa kojima sarađujemo pri izradi lokalnih programa ruralnog razvoja, da ćemo što pre doći i do adekvatne lokalne infrastrukture, koja je pre svega osnova za razvoj turizma, a koju treba značajno unaprediti, i da ćemo zajedno uspeti da postignemo u narednih 3-5 godina, kada je cilj da Srbija postane članica EU. u svom izlaganju pokušaču da predočim sve ono što nas ičekuje po tom pitanju proglasio otvoren skup. i sa nestrpljenjem očekuje rezultat e i zaključke MAK 2016 i nastavak saradnje
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com