Mon04222024

Poslednja izmena:09:23:49 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Miroslav Aleksić: Moramo biti svesni značaja poljoprivrede

Miroslav Aleksić: Moramo biti svesni značaja poljoprivrede

  • PDF

Novu 2016. godina Opština Trstenik započela je otkrivanjem spomenika velikoj srpskoj vladarki kneginji Milici, na platou u centru grada. Spomenik u bronzi, visine četiri metra, akademskog vajara Dragoljuba Dimitrijevića, donirala je Radmila Milentijević, a čin osvećenja obavio je patrijarh Irinej.

U Opštini Trstenik, situiranoj u dolini Zapadne Morave, na padinama Gladićkih planina i Goča, danas živi nešto manje od 50.000 stanovnika, kojima je glavna delatnost poljoprivreda. Arheološki lokaliteti Blagotin i Stragari, srednjovekovni manastiri, Ljubistinja i Veluće iz XIV veka, trstenička sela, manifestacije, samo su neki od turističkih potencijala ovog kraja, nekada svetski poznatog po proizvodnji voćnog i loznog sadnog materijala i industrijskom gigantu “Prvoj petoletki”. Danas je poljoprivreda ove opštine uglavnom bazirana na povrtarstvu, kojem je (u septembru) u selu Stopanja, posvetila i manifestaciju.
Predsednik opštine Trstenik, gospodin Miroslav Aleksić, čija se porodica generacijama uspešno bavi i živi od poljoprivrede, posebno je angažovan na ostvarenju cilja da poljoprivrednu proizvodnju u ovom kraju podigne na viši nivo i time iskoristi izuzetne potencijale koje opština Trstenik u ovoj oblasti ima.
Gospodin Aleksić je prisustvovao i III Međunarodnoj naučnoj agrobiznis konferenicji - MAK 2016. koja je 29. i 30. januara održana u hotelu „Grand“ na Kopaoniku. Tom prilikom je odgovarajući na pitanja novinara rekao da će opština, kao i u prethodnim godinama, nastaviti da pruža maksimalnu podršku poljoprivrednim proizvođačima, da im omogući da lakše proizvode, prate konkurenciju, razvoj tehnologije, kao i u pronalaženju tržišta. Smatra da poljoprivreda predstavlja razvojnu šansu i potencijal Srbije koji se nedovoljno koristi. Čitav ambijent razvoja poljoprivrede mora da kreira Vlada Republike Srbije, da osmisli viziju i strategiju razvoja, a opštine i gradovi da to primenjuju.
Šteta od majskih poplava epskih razmera koje su 2014. zadesile Trstenik procenjene su na preko tri i po miliona na poljoprivrednim zasadima i usevima. Opština je uspela da uz EU obezbedi donacije: preko 1.500 gazdinstava na teritoriji opštine je dobilo pakete pomoći od 300-800 evra, podeljeno je preko 150 plastenika, preko 200 sistema za navodnjavanje. Ove godine je za 200 poljoprivrednih gazdinstava planirana bespovratnu pomoć i to: za podizanje 15 ari malina, 25 ari kupina, jedan plastenik od četiti ara, kako bi se na taj način zaposlili ljudi i otvorila nova radna mesta.
- U situaciji kada se gase veliki privredni sistemi kao što je „Prva petoletka“ u Trsteniku mi nemamo drugu altenativu nego da razvijamo poljoprivredu i da našim ljudima pomognemo da mogu da žive od onoga što rade. Poljoprivreda jeste šansa za Srbiju, da svako gazdinstvo bude jedna mala porodična firma. Najlakše ćemo otvoriti nova radna mesta i zaposlili Srbiju ukoliko budemo svesni značaja poljoprivrede. Toliko je važna bila i ova Međunarodna naučna agrobiznis konferencija. Važno je da se poljoprivreda stavi na značajnije mesto u državi nego što je bila do sada – izjavio je tom prilikom gospodin Aleksić.
Trstenik je devedestih godina bio poznat kalemarski kraj, a proizvodnja voćnog i loznog sadnog materijala završavala je na inostranim tržištima. Prihod koji su ostvarivali trstenički kalemari bio je na nivou prihoda „Prve petoletke“ sa 16.000 zaposlenih radnika. Godinama unazad dešava se da ta proizvodnja gubi trku sa konkurencijom, sa proizvođačima loznog sadnog materijala iz Italije, i nekih drugih zemalja, jer u ovom trenutku, za razliku od susedne Makedonije, Crne Gore, BiH, Republika Srbija ne podstiče dovoljno kalemarstvo. To je dovelo do paradoksa i danas kalemari iz okoline Trstenika i Kruševca odlaze u Makedoniju i podižu zasade tamo, da bi mogli na evropskom tršištu da budu konkurentni. Država mora da ima sluha i za ovu granu poljoprivrede, ne manje značajnu od drugih koje pomaže, rekao je gospodin Aleksić.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com