Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE FIMEK radionica o pridruživanju Srbije EU

FIMEK radionica o pridruživanju Srbije EU

  • PDF

U okviru Žan Mone (Jean Monnet) modula pod nazivom Pridruživanje Srbije Evropskoj uniji (The Accession of Serbia to the European Union) odobrenog za finansiranje od strane Evropske komisije, Izvršne agencije za programe iz oblasti obrazovanja, medija i kulture (EACEA) Univerzitetu Privredna akademija, prof. dr Vladimir Medović održaće radionicu na temu “Uloga medija u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Osnovni cilj radionice je da se novinari i uopšte zaposleni u medijima upoznaju sa osnovnim pojmovima i institutima Evropske unije, načinu na koja ova organizacija funkcioniše, koji su njeni ciljevi i sredstva za njihovo ispunjene, kako bi mogli bolje razumeti proces pristupanja Srbije Evropske unije i izazove sa kojima će se Srbija suočavati u tom procesu.
Utisak je da evroskepticizam koji je prisutan u Srbiji ne proizilazi toliko iz protivljenja građana ideji evropskih integracija, već iz nerazumevanja samog koncepta Evropske unije i njenih osnovnih vrednosti, čemu ponekad doprinose netačne ili neprecizne informacije u medijima. Upravo je cilj ove radionice da pruži novinarima relevantne informacije o Evropskoj uniji i procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. To bi trebalo da omogući kompetentnije izveštavanje o ovoj temi, koja je sama po sebi složena, a često i terminološki nerazumljiva običnim građanima. Samim tim, to bi trebalo da utiče na povećanje kvaliteta javne rasprave o ovom važnom pitanju i njegovom izvlačenju iz čisto političkog konteksta.
U tom cilju predviđeno je održavanjne predavanjna iz više oblasti u trajanju od po 1 čas. Teme su: Pravni i politički sistem Evropske unije; Proces stabilizacije i pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana; Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, i Energetska zajednica.
Ciljna grupa su novinari i zaposleni u medijima koji su zainteresovani za sticanje dodatnog znanja o procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.
Radionica će biti održana u utorak, 19. februara 2015. godine sa početkom u 12h, na Fakultetu
za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu, učionica C1.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com