Mon06172024

Poslednja izmena:12:30:30 PM

Back KULTURA MUZIKA Suzani Šuvaković Savić ovogodišnja nagrada Narodnog pozorišta u Beogradu

Suzani Šuvaković Savić ovogodišnja nagrada Narodnog pozorišta u Beogradu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Lepotica prodornih očiju, vlasnica raskošnog glasa, „transformerka“ - od Ane Frank do Toske, majka jedne Katarine, drag kolega i respektivan partner na sceni, Suzana Šuvaković Savić dobitnica je godišnje nagrade Narodnog pozorišta u Beogradu za izuzetno značajan ukupan umetnički doprinos.

Srpska diva ističe da ulogu mora otpevati najmanje deset puta da bi na njoj počela dublje da „radi“, da se igra i nadograđuje je, i da ju je ovo priznanje, koje je ranije očekivala, dočekalo posle 19 godina. Mimoilazilo ju je zbog nepoznatih okolnosti što je znalo nekad da je i povredi, izjavila je prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, koja svojom pojavom godinama pleni i ostavlja bez daha ne mali broj svojih obožavalaca.
- Nagrada je potvrda da dobro radite svoj posao. Istina je da smo pozorištu svi kao jedna porodica, ali svaki umetnik se mora pratiti, negovati, a topla reč i priznanje mnogo znače - izjavila je interpretatorka značajnih uloga: Mikaele u operi „Karmen“ Žorža Bizea, Mimi u Pučinijevim "Boemima", Nede u operi "Pajaci" Ruđera Leonkavala, Tatjane u „Evgeniju Onjeginu“ Petra Iliča Čajkovskog, Ćo Ćo San u „Madam Baterflaj“, robinju Liu u „Turandot“-ui Toske u istoimenoj operi Đakomo Pučinija, u naslovnoj roli opere „Adrijana Lekuvrer“ Frančeska Čilee, u Perijevoj operi „Euridika“, Alise Ford u „Falstaff“-u Đuzepe Verdija - dodala je za TopSrbiju lepotica srpske scene Suzana Šuvaković Savić.
Više premijera je pevala u inostranstvu nego u svojoj zemlji, od južne Koreje sve do Francuske i Italije. Sarađivala je sa Đorđom Kašarijem (tenor), Silvanom Karolijem (bariton), Đorđom Merigiom (tenor).... Radila je temeljno, učila dosta, nastojala da razume svaki ženski lik, što je publika i osetila.
Suzana radi sa mladim pevačima u operskom studiju Narodnog pozorišta već tri godine i vrlo predano se bori da studenti što pre izađu na scenu. Uči ih kako da poštuju starije, kao što je i ona poštovala Radmilu Bakočević.
- Biti operski pevač je poziv koji se gradi godinama, a oko 40-te ste najzreliji, recimo, za Tosku. Sve otpevane uloge imaju mesto u mom srcu i mojoj duši - rekla je srpska diva koja bi volela da zapeva i u “Manon Lesko”na domaćoj sceni.
- Pučini traži dušu - zaključuje dobitnica ovogodišnje nagrade Narodnog pozorišta, sopranistkinja, Suzana Šuvaković Savić.

Pavle Lašić

 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com