Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Rudnik - svedok minulih vremena

Rudnik - svedok minulih vremena

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 4
  • Sledeća

Ako još uvek niste, upoznajte najvišu planinu Šumadije
Rudnik, planina koja dominira Šumadijom, nalazi se oko 100 km južno od Beograda, odnosno 15 km od Gornjeg Milanovca. Varošica Rudnik je smeštena između 500 i 700m nadmorske visine. Na Rudniku ima osam vrhova iznad 1.000 m nadmorske visine, a najviši je Cvijićev vrh (1.132m).

Zahvaljujući izuzetnoj šumovitosti, prirodnim stazama zdravlja i blizini velikih gradova, Rudnik je pogodan za razvoj letnjeg i zimskog zdravstvenog, školskog, sportsko-rekreativnog i lovnog turizma. Zbog svojih izvanrednih klimatskih uslova (velika osunčanost tokom godine, vazdušna strujanja, visoka jonizacija vazduha, nezagađena prirodna sredina), još 1922. godine Rudnik je bio proglašen za vazdušnu banju.
Varošica i planina su povezane asfaltnim putem i velikim brojem staza zdravlja, a postoje i tereni za male sportove.
Smeštaj se može rezervisati u hotelu „Neda“, Šumskoj kući, Centru dečjih odmarališta ili u kategorisanim domaćinstvima. Najhrabriji gosti mogu da planinare do Cvijićevog vrha i strmog vulkanskog uzvišenja Ostrvice, na kome se nalaze ostaci Jerininog grada. Uspon na Ostrvicu je lep doživljaj, a pamti se celog života po uzbuđenju i veličanstvanoj panorami sa krova Šumadije.
O burnoj istoriji života, privređivanja i događanja na Rudniku, postoje tragovi na mnogim mestima, a najbolji svedok su ruševine otkopanog srednjevekovog grada, kao i ostaci turske varoši koje odolevaju vremenu: kula i ruševine bogomolje Mise.
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com