Sat07202024

Poslednja izmena:09:39:46 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Mnogo je razloga za obilazak Sajma turizma

Mnogo je razloga za obilazak Sajma turizma

  • PDF

Beogradski sajam je u četvrtak, 11.02.2016. godine, sa zadovoljstvom najavio novo izdanje Sajma turizma, 38. po redu, uz koji su predstavljene još tri manifestacije koje se već tradicionalno održavaju u istom terminu – 7. Međunarodni sajam vina BEOWINE, 12. Međunarodni sajam hotelsko-ugostiteljske opreme HORECA OPREMA i 12. Sajam suvenira “Posetite Srbiju”. Sajmovi se održavaju od 18. do 21. februara.

Na 38. Sajmu turizma svoje turističke potencijale i ponudu predstaviće više od 1150 izlagača iz 55 zemalja sveta. Zemlja partner ove kultne manifestacije 2016. je Slovenija, a pitanje “Gde još niste bili?” preraslo je u ovogodišnji moto.
O ovim manifestacijama na konferenciji za novinare govorili su Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, Marija Labović, v.d. direktora Turističke organizacije Srbije, Tijana Maljković, sekretar za privredu grada Beograda, Vladimir Gasparič, ambasador Republike Slovenije u Srbiji i Eva Štravs Podlogar, v.d. generalnog direktora za turizam i internacionalizaciju Ministarstva ze ekonomski razvoj i tehnologiju Slovenije.
Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije:
- Sajam turizma je i pre početka manifestacije počeo sa obaranjem rekorda, jer će se na njemu predstaviti veći broj učesnika u odnosu na prethodnu godinu – više od 1150, oni dolaze iz većeg broja zemalja – 55, dok Namibija i Malezija beleže premijerno učešće. Očekujemo i da će bar za pet hiljada biti premašeno prošlogodišnjih 70 hiljada posetilaca.
Reč je o najznačajnijoj turističkoj manifestaciji u jugoistočnoj Evropi, koja spada i među prvih sedam u čitavoj Evropi. Sajam turizma znači i povećanje turističkog prometa, jer za četiri dana Beogradu donosi između 15 i 20 hiljada noćenja. Uz brojne ugovore i aranžmane koji će na Sajmu biti sklopljeni, značajan podatak je i da će o dešavanjima sa Sajma izveštavati više od 100 novinara iz celog sveta. Beograd i Srbiju posetiće brojne delegacije iz sveta, a o saradnji i turističkom prometu posebno ćemo razgovarati sa predstavnicima Slovenije, koja je ovogodišnji partner. Iskustva nam govore da se u godini partnerstva značajno povećava broj turista iz te zemlje. Prvi put možemo da najavimo i zemlju koja će biti partner 2017. godine – biće to Crna Gora.
Siniša Mali, gradonačelnik Beograda:
- Sa milion i 600 hiljada noćenja 2015. godina je za Beograd bila najuspešnija turistička godina. Posetilo ga je 14 odsto više turista nego prethodne godine, dok je prihod od boravišne takse uvećan 25 odsto, a posle Sajma turizma očekujemo još bolje rezultate. Posebno nam je važno da ispromovišemo dve stvari: novi spot koji treba da privuče turiste sa kineskog tržišta i novu kampanju “Go Belgrade”. Prema zvaničnim kineskim podacima prošle godine u inostranstvo je putovalo 600 miliona Kineza, a biće super ako samo jedan odsto njih uspemo da privučemo da poseti Srbiju. Zbog toga posle Sajma planiramo vrlo intenzivnu kampanju na njihovom tržištu, a verujemo da će u tome značajno pomoći spot sa legendarnim glumcem Batom Živojinovićem, koji je u Kini svojevremeno bio veoma popularan kao Valter.
Nova kampanja “Go Belgrade” promoviše našu prestonicu kao grad mladih, grad kulture, omladine i sporta. Nedavno smo uspešno organizovali Evropsko prvenstvo u vaterpolu, takmičenje u futsalu je u toku, a za Beogradski maraton već je stigao rekordni broj prijava. Direktni letovi Beograd-Njujork, koji će uskoro zaživeti, takođe će doprineti turizmu. Tu liniju će koristiti ljudi iz celog regiona, a nama će biti dobro ako se u Beorgadu zadrže samo po jedan dan. Svakako, borićemo se za svakog turistu.
Marija Labović, v.d. direktora Turističke organizacije Srbije:
- TOS će od 18. do 21. februara u hali 4 predstaviti turističke potencijale čitave Srbije, sve njene prirodne lepote i destinacije, kulturno-istorijske znamenitosti. „Dunav i vodeno blago Srbije“ ovogodišnja je tema koju će TOS posebno promovisati. Posebnu pažnju posvetićemo i obeležavanju 160. godišnjice od rođenja velikog srpskog naučnika Nikole Tesle, zbog čega ćemo na našem štandu imati “Teslin kutak”. Da vodima računa o mladima pokazaćemo i povezivanjem dve promocije – doktorske disertacije mladog naučnika Petra Pejića i mobilne aplikacije “52 vikenda u Srbiji”. Nastavljamo i sa promocijom domaćeg turizma, a na štandu Pošta Srbije posetioci Sajma moći će da se informišu o vaučerima, načinu njihovog dobijanja i korišćenja. Moram da napomenem i da je, posle sedmogodišnjeg “zastoja”, Srbija 2015. godine zabeležila turistički rast od 12 odsto.
Na Sajmu turizma posetioci će na štandu TOS-a svakodnevno moći da uživaju u zabavnom programu, kvizovima, društvenim igrama. U našoj organizaciji je i Sajam suvenira “Posetite Srbiju”. Domaći proizvođači pripremaju najrazličitije sitnice, a posetioci će moći da učestvuju u brojnim radionicama i njihovoj izradi.
Tijana Maljković, sekretar za privredu Beograda:
- Promocijom naše prestonice kao turističke destinacije pokušavamo da objasnimo turistima zašto da od 105 hiljada gradova u Evropi treba da posete baš Beograd. U tome će nam tokom Sajma turizma pomoći i turistički vodiči, koji 21. februara obeležavaju Svetski dan turističkih vodiča i koji će tim povodom gostima omogućiti besplatno razgledanje grada.
Prethodne godine uspešno smo organizovali brojne manifestacije, podigli smo kvalitet usluga, a ove godine se pripremamo da budemo domaćini na različitim kongresima, festivalima i manifestacijama. Za kraj juna želim da najavim i “Shopping weekend”, jer se najbliža manifestacija tog tipa održava u Istanbulu. Što se tiče kampanje “Go Belgrade”, ona kreće iz Beograda, ali se širi na još 17 gradova.
Vladimir Gasparič, ambasador Republike Slovenije u Srbiji:
- Dolazak na ovu konferenciju za novinare je moj prvi zvanični nastup od kada sam došao u Srbiju i preuzeo ulogu ambasadora. Drago mi je da je u pitanju turizam, jer je turistička privreda u Sloveniji u poslednjih 15 godina značajno napredovala – izgrađena je moderna turistička infrastruktura i brojni objekti, 13 odsto bruto domaćeg proizvoda stvara turizam, od celokupnog izvoza osam odsto pripada turizmu, dok je od izvoza usluga ova grana zaslužna za 40 odsto. Od ukupnog broja radnih mesta 12 odsto su zaposleni u nekom vidu turizma. Prošle godine ostvarili smo rekordne rezultate i moram da naglasim da smo zabeležili 10 miliona noćenja. Sloveniju najviše posećuju Italijani, Nemci, Rusi i Holanđani, dok srpski turisti zauzimaju osmo mesto.
Slovenija se na turističkoj mapi pozicionira kao zelena, aktivna, mala i bogata turistička lokacija, a to je i jedina zemlja koja u svom imenu ima i reč ljubav – (S)love(nija). Za Srbe je Bled oduvek bio najpopularnija destinacija, ali poslednjih godina mnogo turista posećuje i Ljubljanu – 2015. godine slovenačku prestonicu posetilo je milion ljudi.
Eva Štravs Podlogar, v.d. generalnog direktora za turizam i internacionalizaciju Ministarstva za ekonomski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije:
- Na izložbi na Sajmu turizma prikazaćemo da je u Sloveniji mnogo urađeno na zelenom, eko turizmu, što gosti iz Srbije vole. Promovisaćemo naša skijališta i banje, sve što je izgranjeno na mnogim destinacijama. Slovenija je mala i lako dostupna, tako da turisti posle skijanja preko dana, uveče mogu da uživaju u banjama i drugim ponudama za aktivan odmor. Mi smo zemlja partner na ovogodišnjem Sajmu i pripremili smo se za detalju promociju našeg turizma. Videćete zbog čega treba posetiti ovu aktivnu, zelenu i zdravu zemlju.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com