Thu05232024

Poslednja izmena:12:23:40 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dr Dragan Soleša: O dostognućima viskog obrazovanja se malo zna

Dr Dragan Soleša: O dostognućima viskog obrazovanja se malo zna

  • PDF

Treći susret novinara i čelnih ljudi Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu bio je prilika da se ova naučno stručna ustanova pohvali izuzetnim rezultatima i iznese sva dostiguća u toku protekle godine, o kojima se relatinvo malo zna, kao i da obavesti novinare o budućim aktivnostima.

Prof. dr Dragan Soleša, dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment je tom prilikom izjavio da je FIMEK postao jedna snažna institucija sa bezmalo 90 nastavnika i saradnika u oblasti nastave i nauke. On je tom prilikom istakao potrebu negovanja upravo ovakvih, neformalnih susreta, jer ima puno aktivnosti i rezultata o kojima se često ne govori niti piše dovoljno, ili se uopšte ne spominju u medijima, a zna se da: „Ako nešto nije bilo na televiziji ili u novinama, kao da se nije ni desilo“.
- Ovo su retki trenuci gde pokušavamo da ukažemo na naše rezultate. FIMEK je nedavno participirao sa jednim velikim projektom – Razvoj digitalnih kompetencija u zemljama zapadnog Balkana. Mi smo autori toga programa, ali po pravilima EU, nosici projekta mogu da budu samo članice EU. Kako FIMEK ima jako dobru međunarodnu saradnju, prijatelji sa Filozofskog fakulteta u Zagrabu, najvećeg u Hrvatskoj, prihvatili su da budu nosioci našeg projekta što je uspešno predato 10. februara. Pored Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u projekat su uključeni i Univerzitet u Mariboru, Univerzitet u Bukureštu, dve institucije iz Srbije, FIMEK i Visoka tehnička škola iz Novog Sada, Visoka poslovno-tehnička škola i Nezavisni univerzitet Banja Luka (NUBL), ukupno sedam institucija iz pet zemalja. Ovaj trogodišnji projekat je značajan za nas i za našu saradnju sa institucijama van naše zemlje. FIMEK ima jako veliki broj studijskih programa. Samo na FIMEK-u ima četiri akreditovana programa na osnovnim studijama: ekonomija, inženjerski menadžement, ekologija, informatika, i svakog trenutka očekujemo da bude akreditovan i studijski program za saobraćaj. Stalno naglašavam da nema takve obrazovne institucije u AP Vojvodini sa tako širokim spektrom akreditovnih studijskih programa. Ako tome dodamo master i doktorske studije imamo 16 studijskih porgama i to je nešto što prevazilazi okvire jednog privatnog fakulteta – rekao je prof. dr Soleša.
Dr Soleša je obavestio da će se dr Dejanu Mihailoviću, profesoru FIMEK-a i Univerziteta Monterrey iz Meksika pridružiti i prof. dr Gavrančić sa Njujorškog univerziteta, budućeg profesora na doktorskim i master studijama na ekologiji. Pozitivna iskustva i mogućnosti privlačenjem naših istaknutiih profesora na univerzitetima širom sveta su višestruka. Prošle godine zahvaljujući angažovanju dr Dejana Mihailovića i doc. dr Dragana Ilića, prodekana za međunarodnu saradnju na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment, realizovana je Međunarodna letnja škola (International Summer School). Dr Gavrančić će omogućiti studentima-doktorantima FIMEK-a da na trećoj godini pišu svoje doktorate u SAD, a kasnije ih brane u Srbiji. Tako FIMEK nastoji da kroz internacionalizaciju da odgovor na globalizaciju i tehnološki razvoj koji radikalno menjanju okruženje visokog obrazovanja – zaključio je prof. Soleša.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com