Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Divan je kićeni Srem zapalio 38. Međunarodni sajam turizma u Beogradu

Divan je kićeni Srem zapalio 38. Međunarodni sajam turizma u Beogradu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Prošlogodišnji zajednički nastup sremskih opština na Sajmu turizma pokazao se umnogome efikasniji od ranijih pojedinačnih nastupa. Zato su se i ove godine osam turističkih organizacija – Stare Pazove, Pećinaca, Šida, Rume, Iriga, Inđije, Surčina i Sremske Mitrovice, predstavile zajedno na štandu „Divan je kićeni Srem“, a pod motom „Kad se Sremci slože“, na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu (od 18.-21. februara), gde je u šest izložbenih hala nastupilo rekordnih 1.153 izlagača iz 53 zemlje sveta, Okupili su se turističke agencije, turoperatori, hotelijeri, predstavnici planinskih centara, banja, jezera, gradova, regija i zemalja sa svih kontinenata i ponudili aranžmane za prodstojeću turističku sezonu, ali najžćivlje je bilo u hali IV gde su svakodnevne zanimljive prezentacije imale naše turističke organizacije.

Turistički radnici Srema su se potrudili da da svoj nastup obogate prigodnim sadržajima koji su privlačili pažnju posetilaca. Svakog dana planirane su prezentacije (četvrtak: RRA Srem (regionalna biciklistička ruta Srem) i Irig (Vinarija „Mačkov podrum“); petak: Sremska Mitrovica (kulturni turizam: Sirmium, Bazilika Sv. Dimitrija, antičko nasleđe), Pećinci (Brankovići - sveti despoti sremski), Šid (Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“), Ruma (lovni turizam „Karakuša“), Surčin (Muzej vazduhoplovstva), Irig (Vinarija „Deurić“); subotu: Surčin (manifestacija Strašilijada), Ruma (ZSB Trskovača i manifestacija Sremski kolač), Stara Pazova (Divani na šoru), Sremska Mitrovica (Festival vatrometa), Šid (manifestacija „Sremski ručak čobanski“); i nedelju: Šid (manifestacija Kulenijada) i Ruma (Borkovačko jezero), kao i radionice kojima je bila približena zajednička ponuda koja se promoviše. Ove godinem, kao plod saradnje, pripremljen je zajednički promotivni materijal za sve posetioce. Turistička mapa Srema, kulturni, manifestacioni, verski, eko i etno turizam Srema.
Na štandu „Divan je kićeni Srem“ posetioci su mogli da se upoznaju sa ovom izuzetnom turističkom destinacijom, koja nudi bogate i raznovrsne sadržaje za odmor, zabavu, zdravstveni oporavak, sport, rekreaciju, avanturu, ali i za one koji žele nešto da nauče.
Kada je reč i kulturno-istorijkom nasleđu vezanom za ovaj region posetioci mogu posetiti: Carsku palatu (S.Mitrovica), Muzej hleba (Pećinci), Spomen obeležje Sremski front (opština Šid), Vrdničku kulu, Dvorac Šlos (Golubinci), nasleđe Slankamena, Muzej vazduhoplovstva (Surčin), Spomenik Kipovi (4km od Rume), Galeriju slika Save Šumanovića i Muzej Ilijanum šidskog slikara naivca Ilije Bašičevića - Bosilja, i dr.
Za one koji su skloniji posetama raznim manifestacijama, Sremci su predložili sledeće: Regatu Majke Angeline (Kupinovo), Beška fest, Pudarske dane (Irig), Regatu Reka (Stari Banovci), Festival vatrometa (Sremska Mitrovica), Rumfest, Sremski ručak čobanski (Bačinci), Bojčinsko kulturno leto.
Za one koji žele odmor u seoskom ambijentu, domaćini su predložili: Etno kuću Maradik, Perkov salaš (Neradin), Stajkova kuća (Boljevci), Tošina kuća (Jarak), Etno kuća Kupinovo, Dunavsko gnezdo (Surduk), Gagijevo sedlo (Morović), Tammy konak (Platičevo)… Zaljubljenici prirode mogu da krenu u avanturu zvanu: SRP Zasavica, Obedska bara, Krčedinska ada, Bara Trskovača, obalama reka i jezera Šida, nautičkog sela „Biser“ (Boljevci), Belegiške ade i još na mnogo drugih mesta neistražene prirode.
Fruška gora, poznata i kao Sveta, u ovom delu Srema krije niz hramova, koje pohode i turisti vezani za verski, ali i bilo koji drugi segment turizma. Tu su manastri Novo Hopovo, Šišatovac, Fenek, Privina glava, Đipša, Šišatovac, Petkovica, Kuveždin, Krušedol, Ravanica i brojne crkve. Značajan segment je i promocija gastronomske ponude regiona, ali o tome ne vredi pisati, to se mora probati.
Sremci su se na ovogodišnjem Sajmu turizma zaista potrudili da predstave gro ponude svojih opština, ali je za to četiri dana trajanja sajma bilo malo. Njihove promocije stvarale su velike gužve, interesovanje posetilaca je bilo ogromno, a nadamo se da će bar deo njih naći vremena da i u toku godine, makar na par dana poseti ovaj deo, možda najizazovniji i najraznovrsniji, naše divne zemlje.
Više fotografija možete daa pogledate na našoj Facebook stranici: https://www.facebook.com/topsrbija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com