Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Kovačica - opština nekoliko jedinstvenih sadržaja

Kovačica - opština nekoliko jedinstvenih sadržaja

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Ako želite da doživite nešto sasvim posebno, nešto što nigde drugde ne možete da vidite i osetite, dođite u Kovačicu.

Turistička organizacija opštine Kovačica je iz prebogate i raznovrsne, po svemu osobene turističke ponude ove južnobanatske opštine: rodne kuće najistaknutijeg naivnog slikara Kovačice, Martina Jonaša, pretvorene u spomen muzej 2014. godine, kovačičkog Stradivarija - Jana Nemčeka, lutkica - suvenira od kukuruzovine ili ljuštike, debeljačkog Salaša 1871 na kome se održavaju poznati vašari, sportsko-rekreativnog centra u okviru kojeg se nalazi i ergela „100 topola“ u Crepaji, slovačke Evangelističke crkve u Kovačici, pet veštačkih debeljačkih jezera od kojih su četiri namenjena za sportski ribolov, čuvenog recepta slovačke poslastice "Herovke", nacionalne heterogenosti prisutne i plodotvorne više od 200 godina, izabrala da na 38. Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, od 18. – 21. februara, akcenat stavi na Galeriju naivne umetnisti, Muzejski kompleks Mihajla Idvorskog Pupina i Turističko naselje „Relax“. Kovačica je opština na 50 km od Beograda i 90 od Novog Sada, 70 od Vršca, sa osam naseljenih mesta (Kovačica, Padina, Debeljača, Crepaja, Uzdin, Samoš, Idvor i Putnikovo), sa nešto manje od 30 hiljada stanovnika. Većinu čine Slovaci, poznati kao izuzetno vredni i marljivi ljudi, koji su kulturnom nasleđu oplemenjenom najplodnijom vrstom zemljišta Panonske nizije (černozem), pridodali specifičnu veštinu – slikarstvo i postali poznati diljem sveta.
Galerija naivne umetnosti u Kovačici osnovana je 15. maja 1955., i od tada svaki njen član svake godine poklanja Galeriji jednu svoju sliku. Danas galerija ima zgradu okruženu ateljeima naivnih slikara i raspolaže fondom od 821 slika. Zahvaljujući predstavnicima Kovačičke škole naivnih slikara: Martinu Jonašu, Zuzani Halupovoj, Janu Knjazovicu, Martinu Paluški, Janu Sokolu i Janu Venjarskom, kao i nastavljačima njihovog dela, likovna umetnost Slovaka u Vojvodini je postala poznata širom sveta.
U Idvoru, nadomak Kovačice, nalazi se Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, koji obuhvata njegovu rodnu kuću, muzejsku zbirku i Narodni dom, kao i crkva u kojoj je Pupin kršten. Povodom obeležаvаnjа 150 godinа od Pupinovog rođenjа, 2004. godine obnovljenа je njegovа rodnа kućа. Pupinovi nаjznаčаjniji pronаlаsci izloženi su u stаroj zgrаdi osnovne škole u Idvoru u kojoj je Pupin bio đak, а kojа je dаnаs pretvorena u Muzej. Nаrodni dom u Idvoru, koji nosi ime velikog naučnika svetskog glasa, sаgrаđen je godinu dаnа posle njegove smrti (1936). Uz stručne vodiče, postoje rаzličiti progrаmi u zаvisnosti od uzrаstа posetilаcа, što posetu čini interesаntnom zа sаme turiste, kako dece tako i odraslih. Ovaj kompleks godišnje poseti oko 8.000 domaćih i stranih turista.
Spoj tradicije i savremenog doba je Turističko naselje „Relax“ koje raspolaže sa 48 soba smeštenih u bungalovima, ukupanog kapaciteta 110 ležajeva, vrhunskog komfora. U centralnom objektu nalaze se: restoran, recepcija, wellness i poslovni (konferencijski) centar. Zbog blizine, „Relax“ centar je omiljeno mesto odmora Beograđanima, koji spokoj banatske ravnice koriste, uglavnom vikendom, za potpun oporavak od gradskih gužvi i stresa. Zatvoreni, otvoreni bazen (tokom leta) i bebi bazen, đakuzi, tri finske saune, masaže, teretana, samo su neki od sadržaja koje pruža ovaj wellness&spa centar.
Dragana Latovljev v.d. direktorka TOO Kovačica, ističe da je turistička ponuda Kovačice jedinstvena i izuzetno vredna za ovako jednu relativno malu sredinu. Kovačica je poljoprivredni kraj, ali ima puno ljudi - umetnika na malom prostoru koji doprinose da je Kovačica izdvojeno, i na pijedestal postavljeno ostrvo u Vojvodini sa mnoštvom specifičnosti.
Da je ovo jedna moderna i živa opština svedoče brojne manifestacije, od kojih su najposećenije: Dani meda i vina, Crepajački fijaker, nadmetanja predgrupa iz Vojvodine i Beograda za Sabor trubača u Guči, na kojem se očekuje, kao i svake godine, veliki broj posetilaca. Najveća manifestacija je Kovačički oktobar, praznik za sve žitelje ove opštine, a posebno turiste koji, po rečima Dragane Latovljev, tada mogu da vide „pravo lice Kovačice i Kovačičana“. Da bi zadovoljila kompletnu turističku ponudu, TOO Kovačice je ponosna na sve veći broj smeštajnog kapaciteta i u privatnim kućama. Direktorka se nada da će se ovaj trend nastaviti jer opština Kovačica ima šta da ponudi, ne samo za jedan-dva dana, već i tokom produženog vikenda i duže. Ona ističe da je ovih dana predata i projektna dokumentacija koja se odnosi na signalizaciju, a koja će doprineti da svi koji žele da dođu u Kovačicu mogu brže i lakše da je nađu.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com