Sun07142024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Nevenka Boldorac: Ovo je godina turističkog buma vodenog blaga Srbije

Nevenka Boldorac: Ovo je godina turističkog buma vodenog blaga Srbije

  • PDF

Kladovo sa još 22 naselja čini istoimenu opštinu koja se neizbežno vezuje za Đerdapsku klisuru, najveću i najlepšu klisuru Evrope. Ovaj kraj obeležava i hidroelektrana „Đerdap1“, tragovi najstarijih civilizacija drevne Evrope, kao i prva, neolitska naselja, na otvorenom, poznata kao kulture Lepenski Vir-Starčevo-Vinča (starih preko osam milenijuma).

Danas je Kladovo opština sa oko 24.000 stanovnika u koju dolaze turisti kako bi otkrili jedinstven rezervat - NP „Đerdap“, koji se prostire duž desne obale Dunava, od Golupca do Karataša, dužine 100 km, u kojem obitava 1.100 biljnih vrsta i 180 vrsta ptica, doživeli lepotu 150 m široke klisure - Velikog kazana, gde je Dunav najdublji (90m) i Malog Kazana (širine 300 m), Blederijske vodopade u blizini sela Reka, planinske staze planine Miroč, šumoviti greben Velikog i Malog Štrpca sa vrhovima i vidikovcima, i mistično zaleđe, idealno za biciklističku avanturu. Direktorka Turističke organizacije opštine Kladovo, Nevenka Boldorac, izrazila je zadovoljstvo što je ovu godinu TO Srbije posvetila promociji kampanje „Dunav i vodeno blago Srbije“. Svesni snage kampanje nacionalne TO na domaćem, ali i stranom tržištu, posećujući međunarodne sajmove, opština Kladovo, koja se nalazi na Dunavu, TOO Kladovo je prepoznala svoju šansu za promociju potencijala opštine kroz turističke proizvode.
- Pred TOO Kladovo je veliki zadatak i obaveza da uveže prirodno blago koje ima i na održiv način prezentuje turistima, pazeći da se ne naruše prirodne odlike i lepote terena. Imamo sreću da se nalazimo u blizini dve države, Rumunije i Bugarske, koje su turističke potencijale umele da prezentuju na pravi način, pa imamo od koga da učimo – kaže direktorka Nevenka Boldorac.
Ona je dodala da je zahvaljujući merama koje je Vlada Republike Srbije donela, interesovanje turista za domaće destinacije tokom prošle godine znatno poraslo i da se osim građanstva u tu akciju uključuje sve veći broj ugostiteljskih objekata, što je veoma pohvalno, a turistički radnici se nadaju da će upravo 2016. godina biti godina turističkog buma, i da će osetno porasti promet vezan za domaće goste.
Osim prirodnih osobenosti i kulturno-istorijskog nasleđa TOO Kladovo je putem manifestacija našla načina da privuče goste. Najveći je Etno-festival Kladovo, sabor narodnog stvaralaštva, starih zanata, tradicionalne narodne nošnje, ali i izložbe meda, vina i rakija. Uz početnu pomoć američke fondacije USAID, 2005. godine je organizovan prvi festival pod nazivom Etno festival istočne Srbije, a ta manifestacija je vremenom prerasla u održiv festival koji svakog trećeg vikenda jula okuplja preko 10.000 izvođače, izlagače i posetilaca iz Srbije, ali i iz Bugarske, Rumunije, RS, Grčke i Makedonije.
- Stranci vole autohtonu hranu, muziku, dolaze organizovano i učine da u te dane Kladovo „oživi“ – kaže direktorka.
Velika sportsko-ribolovačka manifestacija je „Zlatna bućka Đerdapa“, koja se održava sredinom avgusta na prostranom jezeru, od Hajdučke vodenice do nekadašnjeg ostrva Ada Kale, i simbol je ribarskog naselja Tekija, podignutog u vreme gradnje hidroenergetskog i plovidbenog sistema „Đerdap 1“. Pored tradicionalnog takmičenja ulova soma bućkom, organizatori će i ove godine po 33. put, pripremiti niz zanimljivih sportskih, zabavnih i kulturnih podmanifestacija, koje iz godinu u godinu šalju poziv onima koji vole slobodu i reku.
Nevenka Boldorac ističe da se na samoj obali Dunava pored velike gradske plaže u Kladovu nalaze hoteli „Đerdap“ i „Aquastar Danube“ sa jedinstvenom ponudom. Hotel „Đerdap“ poseduje brod-restoran sa 120 mesta pogodan za panoramske izlete na delu jezera između hidroelektrane „Đerdap1“ i ostrva Šimijana, odnosno ostataka Trajanovog mosta, a hotel „Aquastar“ poseduje (28 metara dugačak i 7 metara širok) moderan brod „Aquastar Maxim“, koji vodi na krstarenja od Beograda do Kladova, uključujući i druge ture. Po rečima direktorke, najveći doživljaj je doći u Kladovo vodenim putem, mada po okončanju radova na rekonstrukciji Golubačke tvrđave (u toku 2016), u okviru koje se kopa tunel, kako bi se izmestila Đerdapska magistrala koja prolazi kroz tvrđavu, i drumski put prema ovoj destinaciji biće sasvim poseban, živopisan doživljaj.
- Nadam se da će i nadležna ministrastva uvideti značaj bezbednosti Đerdapske ili Dunavske magistrale i da, ako hoćemo da se hvalimo Đerdapom i Dunavom, nacionalnim parkovima i kulturno-istorijskim nasleđem, mnogobrojnim tvrđavama podignutim uz Dunav, moramo ulagati u infrastrukturu da bi turisti bili bezbedni i da bi lakše mogli da dođu na željenu destinaciju i posete sve što se ovde nalazi – rekla je na kraju Nevenka Boldorac.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com