Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE AKTUELNO Mina Taušanović: ELSA nasilje nad decom prepoznala kao aktuelni i akutni problem društva

Mina Taušanović: ELSA nasilje nad decom prepoznala kao aktuelni i akutni problem društva

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 11
  • Sledeća

Na Pravnom fakultetu Univerziteta Privredna akademija Novi Sad, u subotu, 5. marta, održan je seminar, radionica i debatno takmičenje studenata pravnih fakulteta univerziteta u Srbiji, na temu „Nasilje nad decom“. Organizator seminara i radionica bila je Evropska asocijacija studenata prava ELSA (European Law Students’ Association) i prvi je u nizu u okviru projekta Human rights.

- Ideja projekta Human rights je da se svake godine sastanemo na jednom od pravnih fakulteta u Republici Srbiji i da na taj način ujedinimo studente i stvorimo novi vid saradnje i tradicije, kao načina i mogućnosti razmene iskustava. Bavimo se temom - nasilja nad decom, jer smo je prepoznali kao veoma prisutnom u društvu, i da se o tome mnogo govori i piše, ali činjenice i dalje ukazuju da je ono deo naše svakodnevnice. Mi smo to kao problem prepoznali i zato smo danas ovde i rešili smo da se bavimo baš njim – rekla je Mina Taušanović ispred ELSE. Ona je naglasila da je broj studenata na seminarima bio ograničen na 60, a da je bilo prijavljeno 117 učesnika, što znači da je toliko mladih osoba nasilje nad decom prepoznalo kao aktuelan i akutan problem u društvu.
Seminar „Nasilje nad decom“ se sastojao iz predavanja koje su održali prof. dr Milan Počuča, redovni profesor Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu i gospođa Gordana Stevanović, zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost.Takođe na ovu temu, govorili su I dipl. pravnik Snežana knežević, zamenik Gradskog pravobranioca, prof. dr Miloš Marković, redovni professor Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu i Milica Džino, rukovodilac Službe za decu i mlade Centra za socijalni rad Novi Sad.
Druga sesija bila je posvećena debatovanju dva studentska tima od po tri člana, na temu „Kažnjavanje dece – ZA ili PROTIV“, a sve u susret novog nacrta građanskog zakonika kojim je zabranjeno fizičko kažnjavanje dece. U stručnom žiriju bili su dr Zoran Pavlović, profesor na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu, Jovan Karanović, predsednik ELSA Srbije, Dušan Miškulin, predsednik Debatnog kluba Pravnog fakulteta u Beogradu i Goran Milojević, član Nadzornog odbora ELSA Srbije.
Po rečima Mine Taušanović, ovo je dalo mogućnost studentima da izraze svoje mišljenje, zastupaju stavove i u široj dimenziji sagledaju probleme naspram čitanja iz nekog udžbenika ili zakonika. Na ovaj način mogli su da dođu do prave informacije od ljudi koji su zakonodavci, od onih koji su upućeni u taj problem u praksi.
ELSA je udruženje sa vizijom pravednijeg sveta u kome se poštuju ljudsko dostojanstvo i kultura različitosti. ELSA (The European Law Students' Association) je nezavisno, nepolitičko, neprofitabilno udruženje studenata prava i mladih pravika, osnovana 1981. od strane studenata prava Austrije, Mađarske, Poljske i tadašnje Zapadne Nemačke. Danas ELSA obuhvata 40 zemalja članica i preko 30.000 studenata prava i mladih pravnika na više od 200 pravih fakulteta iz cele Evrope.
ELSA Srbija datira od 1987. i punopravan je član ELSA International. U sastavu ELSA Srbija su četiri lokalne grupe na univezritetima u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu.
- Konkretno što se tiče ovog projekta nećemo da stanemo nego planiramo narednu temu vezanu za ljudska prava. Ako nađemo nekog sponzora koji će da finansira gostovanje nekog stranog predavača mi smo spremni da prihvatimo organizaciju – dodala je Mina Taušanović.

Više fotografija možete da pogledate na: https://www.facebook.com/topsrbija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com