Wed10202021

Poslednja izmena:08:53:33 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Princ Čarls u Novom Sadu otkriva spomen ploču trima Engleskinjama

Princ Čarls u Novom Sadu otkriva spomen ploču trima Engleskinjama

  • PDF

Princ Čarls i njegova supruga Kamila će u okviru šestodnevne turneje po Zapadnom Balkanu, 16. i 17. marta 2016. godine, boraviti u Srbiji. Kako je najavljeno, prinčevski par će posetiti i Novi Sad, i tom prilikom otkriti spomen ploču trima svojim sunarodnicama, koje su rođene u Velikoj Britaniji, a umrle u Srbiji (Jugoslaviji).

Na inicijativu porodica Marinković i Lorbek u novembru 2015. godine predočena je želja da se iznad ulaza zgrade, u Katoličkoj porti br. 6, postavi ploča posvećena Margaret Polemis i ćerkama Meri Lorbek i Irini Marinković.
Ove tri Engleskinje su posle pogibije Leonidasa Polemisa, grčkog pomorca, supruga i oca, početkom Prvog svetskog rata, iz Sanderlenda došle u Solun kod porodice Polemis. Tu su upoznale gospodina Frotingema, kome je trebalo osoblje za Dom za ratnu siročad koji je osnovao. Krajem 2015. Dom se seli u Nicu, 1919. se vraća u Srbiju - na Košutnjak, a 1920. situiran je u Sremskoj Kamenici u dvorcu porodice Marcibanji-Karačonji. Godine 1927. Irina se udaje za Dušana Marinkovića i rađa dve ćerke i sina.
Margaret sa mlađom ćerkom odlazi sa pitomcima u Vranje, gde se Meri 1932. godine udaje za kraljevog oficira, vojnog kapelnika Draga Lorbeka. Lorbek odmah dobija prekomandu u Vršac (Srednja vojna muzička škola). U Vršcu im se 1933. godine, rađa sin - Josipa Pepi Lorbek, čuveni novosadski i jugoslovenski jazz muzičar.
Osim dobrotvornog rada u sirotištima od velikog značaja bila je i ambicija ove tri Engleskinje, da se u Novom Sadu što više uči i govori engleski jezik. Tokom dugog niza godina svoje znanje su prenosile na mnoge generacije Novosađana.
Početkom februara 2016. godine, prilikom posete Novom Sadu britanskog ambasadora u Srbiji, NJ. E. gospodina Denisa Kifa, na njegovo insistiranje, a u skladu sa predstojećom posetom princa Čarlsa i njegove supruge Kamile 16. i 17. marta Srbiji, u okviru šestodnevne turneje po Zapadnom Balkanu, predložena je ova inicijativa koju je Ambasada Velike Britanije prihvatila. Na insistiranje zamenika gradonačelnika Novog Sada, gospodina Borka Ilića i člana Gradskog veća za kulturu, gospodina Vanje Vučenovića, a u koordinaciji sa gradonačelnikom Novog Sada, gospodinom Milošem Vučevićem, ovaj pedlog će ugledati svetlost dana.
Naime, u sklopu posete prestolonaslednika britanske krune, protokolom je predviđeno da u četvrtak, 17. marta, princ od Velsa otkrije spomen tablu Britankama, majci Margaret Polemis r. Cury (1870. – 1953.) i njenim ćerkama, Irini Marinković, r. Polemis (1893. – 1971.) i Meri Lorbek r. Polemis (1899. – 1969.).
Zbog svega navedenog, porodice Marinković i Lorbek izražavaju veliku zahvalnost Nj.K.V. Princu Čarlsu, Vojvodi od Velsa, Ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, kao i Gradu Novom Sadu.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com