Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Tatjana Palkovač: Činimo sve da opravdamo slogan OVDE VINO NIJE SLUČAJNO

Tatjana Palkovač: Činimo sve da opravdamo slogan OVDE VINO NIJE SLUČAJNO

  • PDF

Kroz Vršac su oduvek prolazili vinski putevi. Svojevremeno je čak cena vina na evropskim dvorovima se određivala na osnovu roda grožđa Vršačkog vingorja.

Vinova loza kao simbol još uvek se nalazi na mnogim vršačkim fasadama, na grbu grada kao i na centralnom mestu „Vršačkog triptiha“ Paje Jovanovića, a statua Vinka Lozića, čuvenog boema, nastalog iz pera Jovana Sterije Popovića, krasi glavni gradski Trg Sv. Teodora Vršačkog. Vršac je kroz istoriju širom Evrope bio sinonim za dobro vino i zato i ne čudi što vinski gradovi imaju po jednu, a Vršac čak dve manifestacije na temu vina: čuvene Dane berbe grožđa, koje će ove godine imati 59. izdanje i Vinofest sa jedanaestogodišnjom tradiciojom, a organizator obe je Turistička organizacija opštine Vrašac.
Direktorica TOO Vršac, gospođa Tatjana Palkovač, na otvaranju Vinofesta, izrazila je svoje zadovoljstvo prisutnim izlagačima kojih je bilo oko šezdeset, uzorcima koji je bilo preko 200, kao i rekordnim brojem posetilaca. Posebnu zahvalilnost uputila je kolegama iz turističkih organizacija širom Srbije, koje su došle da podrže i isprate ovu za Vrščane izuzetno važnu manifestaciju. Zahvalila se i sponzorima - Wiener Städtische, Moja voda (Vršac), A.D. Žitobanatu (Vršac), Swisslion – Takovu, Enološkoj stanici Vršac, Poljoprivrednoj školi „Vršac“ i Muzičkoj školi „Josif Marinković“, što su pomogli da ova manifestacija bude ovako lepa.
- Iz godine u godinu vinski turizam postaje sve značajniji ne samo za Vojvodinu i Srbiji, već i za čitav region. Kada je u pitanju Vršac, vinski i manifestacioni turizam zauzimaju veoma bitno mesto, tako da nije ni čudo što je ovaj Vinofest i kvantitetom i kvalitetom porastao do zavidnog nivoa.
Gospođa Palkovač je podsetila da je prošle, 2015. godine, Vršac ušao u Asocijaciju vinskih gradova Evrope i jedini je grad u Srbiji koji je do sada zasluži ovako veliko priznanje.
-Turistička organizacija će se, zajedno sa vinarima, i dalje truditi da Vršac bude što bolji i atraktivniji, da se što više spominje na turističkoj vinskoj mapi, ne samo našeg regiona nego i čitave Evrope, i da opravdamo značenje slogana - „Ovde vino nije slučajno“.
Na pitanje da li su organizaotri mogli da predvide ovakav razvoj događaja, naša sagovornica objašnjava: - TOO je organizator brojih događaja i realno je da iz godinu u godinu svaka manifestacija treba da bude bolja, da se uključuje što veći broj vinara, da se unose novine, uključuju mediji, i na svaki način popularizuje ova manfestacija. Osim toga, puno je aktera koji utiču na razvoj jednog događaja, posebno kada je reč o ovako specifičnim, koje se zasnivaju na vinu. Pre jedanaest godina, kada smo započeli ovu priču nismo očekivali da ova manifestacija ovako „naraste“, ali trudom i radom opravdale su se neke naše potajne želje i nade. Nadam se da će za XV, najkasnije XX Vinofest biti zatvoren centar grada na kojem će se okupiti vinari iz čitave Evrope. To nam je cilj, radimo na tome, uključujemo države iz svog okruženja, širimo priču i nadamo se da ćemo u tome uspeti – izjavila je gospođa Tatjana Palkovač, dodavši da bez dobrog tima, kakav je njen, ne bi bilo ni rezultata koje TOO Vršac beleži poslednjih godina. Kaže može i bolje, ali na nešto utiče situacija, na nešto raspoloživa sredstva i sl., što je van njihovih domašaja.
Festival XI Vinofest je završen, a njegova slika, ako bi se mogla pretvoriti u reči, glasila bi jednostavno: Svi su se osećali izuzetno prijatno i lepo.
Ima li šta lepše za organizatore da čuju od toga da svi koji su na neki način učestvovali u Vinofestu ove, planiraju da dođu i sledeće godine.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com