Sat12022023

Poslednja izmena:08:03:58 PM

Back KULTURA MUZIKA Raspevani profesori na XI Vinofestu

Raspevani profesori na XI Vinofestu

  • PDF

Za profesore se vezuju atributi poput - strogosti, rasejanosti, pravednosti ili nepravednosti, ali raspevane možemo sresti jedino u Vršcu. Upravo je mešoviti hor „Raspevanih profesora“ svojim atraktivnim nastupom začinio XI festival posvećen vinu – VINOFEST koji je održan 18. i 19. marta u gradu pod Kulom.

Organizatori, Turistička organizacija opštine Vršac su imali dovoljno sluha i profesionalnog umeća da na jednoj smotri u čast vinu, pesme o Vršcu i vinu izvede jedna sasvim posebna skupina, verovatno jedinstvena u Srbiji. Druženje „Raspevanih profesora“ započelo je još u januaru 2012., a prvi nastup hora je ima na humanitarnom koncertu "Žurka za Marka", održanom u foajeu Kongresne dvorane "Millennium" 29. oktobra iste godine. Krajem 2014., registrovan je Umetničko – obrazovni centar "Raspevani profesori", a jednonedeljnog okupljanja više nisu dovoljna. Kako bi odgovorili na sve češće pozive da nastupe, hor druženje nastavlja tri puta sedmično, što ne predstavlja nikakav problem za njegove članove.
Danas ovo Društvo broji dvadeset članova, profesora hemije, biologije, informatike, a okupila ih je Marina Kliska, profesorka muzičke kulture ili umetnosti, u zavisnosti u kojoj od tri škole radi: Gimnaziji ''Borislav Petrov Braca'' iz Vršca, Hemijsko-medicinskoj školi i OŠ "Moša Pijade" u Gudurici. Iako se pitanje godina ne postavlja, uglanom su članovi mlađi ljudi, a pitanje talenta se postavlja i to je jedan od uslova ulaska u ovaj hor. Drugi je ljubav prema horskoj muzici i druženju.
Zato i ne čudi što je za par godine koliko postoji, hor ostvario veliki broj nastupa u zemlji i inostranstvu. Iako se repertoar kreće od tradicionalnih, starogradskih, zabavnih pesama, sve češće se izvode duhovne kompozicije. Sa njima nastupaju na raznim svečanostima u zemlji, a prave ovacije su doživeli u temišvarskoj Sabornoj crkvi, u okviru nastupa na proslavi Svetog Nikole, kojeg Rumuni slave 6. decembra po Gregorijanskom kalendaru, sa jos 12 horova iz Rumunije i Srbije, a pod pokroviteljstvom mitropolita banatskog Joana Seležana.
Za subotnji nastup, povodom zatvaranja Vinofest-a odabrali su adekvatan program zabavnog karaktera, u skladu sa manifestacijom i oduševili.
Profesorka Marina Kliska kaže da je poziv iskrsao u poslednji čas, ali da su rado došli da pokažu šta znaju i umeju, jer vole to da rade. Zato su uvek raspoloženi i zadovoljni, a sve to preneli su i na učisnike i prisutne posetioce ove kultne vinsko-hedonističke vršačke manifestacije.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com