Tue07162024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Stara Pazova u srcu sremske ravnice

Stara Pazova u srcu sremske ravnice

  • PDF

U središtu jugoistočnog Srema, u Vojvodini, na međi svinjskog i vinskog, a u svom takozvanom ruzmarinskom Sremu nalazi se opština Stara Pazova. Smeštena skoro na pola puta između dva najveća grada u zemlji Beograda i Novog Sada.
U opštini Stara Pazova održava se veliki broj manifestacija različitog karaktera. Najčešće su kulturnog, sportskog, privrednog i turističkog značaja, čiji je glavni pokrovitelj Opština Stara Pazova. Jedna od najvećih organizovanih rekreativnih višednevnih plovidbi u Srbiji regata “REKA” i ove godine od 30.jula – 13.avgusta u pratnji velikog broja nautičara iz svih krajeva Srbije savladaće rutu dugu od oko 400 km za 15 dana. Maršuta Regate „Reka 2016“ je Dunav- Tisa-Begej-Kanal DTD sa etapnim stanicama Stari Banovci-Titel-Stajićevci-Zrenjanin-Novi Bečej- Mol-Senta- Kanjiža-Segedin-Novi Kneževac-Ada- Bečej-Aradac-Stari Banovci.

Kulturni turizam smatra se već duže vreme tradicionalnim oblikom korišćenja resursa kulturnog nasleđa. Turistička organizacija opštine Stara Pazova u okviru kulturno istorijskog nasleđa u svojoj ponudi ima dvorac „Šlos“ u Golubincima koji je podignut u drugoj polovini 18.veka prema projektu čuvenog arhitekte Florjana Madocnija. U ovom zdanju je boravio Karađorđe Petrović i Ludvig Van Betoven i uvek su ga pratile priče o prokletstvima, neverstvima i kaznama.
Verski turizam jedan je od najstarijih oblika turističkih putovanja, a danas predstavlja vrlo značajan i propulzivan sektor globalnog turizma. Slovačka evangelistička crkva u Staroj Pazovi kao deo verskog turizma zanimljiva je zbog svog baroknog zvonika i plastične dekoracije karakteristične za XVIII vek.Ekoturizam je oblik turizma koji se najčešće vezuje za zaštitu prirode i zaštićena prirodna dobra.
Na samom toku Dunava koji se proteže pored Belegiša nalazi se više ada (rečnih ostrva), koje su i dan danas prave male rečne oaze za kampere i ljubitelje prirode, reke i ribolova. Seoski turizam se javlja kao potencijalni pokretač ruralnog razvoja..U sremačkom selu Surduk (Opština Stara Pazova), čija se arhaična obala izdiže 50m iznad nivoa reke, kao prag između bajkolike usnule prošlosti i zahuktale bučne današnjice, nalazi se seoski pansion “Dunavsko gnezdo” koji svojim izgledom asocira na nekada ukrašene paorske kotobanje sa ovih prostora. U svojoj ponudi gostima nudi odmorište od gradske vreve u prelepom ambijentu seoskog domaćinstva.
Pored ovako lepog ambijenta u ovom selu se tradicionalno već 20. godina tj. 25.septembra organizuju fijakerijade za ljubitelje konja iz cele zemlje. Tako konjički klub „Mirela“ iz Belegiša ( Opština Stara Pazova) neguje konjičke sportove, poseduje pansion za konje, školu jahanja, vožnju fijakerom za svadbe, iznajmljivanje konja za sve svečanosti i vožnju fijakerom kroz selo. Zato prošetajte ovim šorovima, razgledajte staru arhitekturu, obiđite lepe znamenitosti, uživajte u prirodi i čarima Dunava i probajte starinska sremačka jela sa ukusom tradicije.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com