Sat04132024

Poslednja izmena:12:44:10 PM

Back TURIZAM BANJE Banja Rusanda, dar prirode

Banja Rusanda, dar prirode

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

U beskrajnoj banatskoj ravnici, među bogatim njivama i pašnjacima, na kojima razigrani psi čuvaju seosko blago, smešteno je najveće slano jezero u Srbiji, Rusanda, kao izuzetan dar prirode. Na njegovoj severnoj obali je pre više od sto pedeset godina nastao šumoliki park, borova, brestova, bagrema… u kojem je registrovano preko 220 vrsta ptica (od 350 koliko živi na teritoriji Srbije), koje su tu našle stanište ili odmorište na njihovim dugotrajnim putovanjima. Upravo tu, na teritoriji opština Zrenjanin i Novi Bečej, u okruženju naselja Melenci i Kumane nalazi se Zaštićeni Prak prirode “Rusanda”, površine 1160 ha, koji je prvo zaštćeno područje II kategorije koje je 2014. godine proglasila Pokrajinska vlada Vojvodine.

U tako prelepom okruženju daleke 1867. godine otvoreno je lečilište, koje je bilo i mondensko mesto, centar kulturnog života u kome su se održavali značajni društveni događaji i okupljanja. Početkom 1959. godine Banja je prerasla Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju, koja danas osim po uspesima u domenu nege, rehabilitacije i lečenja bolesnika, podjednako uspešno učestvuje u prevenciji, zaštiti i unapređenju zdravlja.
Peloid, tj. blato iz jezera je brend Banje. Karakterišu ga jako male čestice od 0, 01mm, fina kremasta struktura, i izuzetna lekovitost, koja je prvi put utvrđena u carskoj akademiji u Beču, a očuvana je do današnjih dana. Od davnina su se prepričavale legende o lekovitosti rusandskog blata. Još 1866. godine paroh Nikola Bibić je lečio ljude suncem, blatom i vodom iz jezera. Brojne su legende vezane za jezero i peloid. Po jednoj je devojka Roksanda u njemu izgubila verenički prsten i dok ga je tražila izlečila je i bolne zglobove, a po drugoj guščarica je idući po guske na drugu obalu izlečila reumatizam. U današnje vreme Banja poseduje zvaničan sertifikat o terapijskoj vrednosti rusandskog peloida, izdat od Instituta za rehabilitaciju Beograd. Peloid ima mehanička, termička, biocidna i hondroprotektivna dejstva. Primenjuje se u vidu pakovanja ili lokalnih ili opštih kupki. Lekovita svojstva potiču najviše od visokog procenta sumpora, koji inhibiše enzim hijaluronidazu i dovodi do povećanja količine hijaluronske kiseline u zglobovima i hrskavici. Zbog toga rusandski peloid predstavlja terapiju izbra kod hroničnih reumatskih bolesti, post-traumatskih stanja, oštećenja nerava bilo koje etiologije (neuralgije, radikulitisi, stanja posle oboljenja i povreda perivernog i centralnog nervnog sistema), dijabetesnog obolenja krvnih sudova (mikro i makroangiopatija), hroničnih ginekoloških oboljenja (adneksitisa, parametritisa, postoperativnih infiltrate) i kožnih oboljenja (dermatitisi, psorijaza, akne). - Peloid se vadi iz jezera svakodnevno na tradicionalan način iz čamca, a uveče ga prikupljamo sa folija iz kada i vraćamo u jezero, jer njegove rezerve nisu neograničene, a i jezerska voda, visokog saliniteta ga dezinfikuje. Salinitet jezera Rusanda se kreće u toku godine od 40 do 60% (salinitet najpoznatijeg slanog jezera na svetu, Mrtvog mora je od 28 do 33%, Sredozemnog mora oko 3%, Jadranskog oko 3,8%). Zbog toga što je i jezero deo zaštićenog područja, naše blato više ne može da se otuđuje i to je jedan od naših resursa prema kojem moramo maksimalno odgovorno da se ponašamo - istakla je direktorica Banje, prof. dr Nada Naumović.
Kolektiv Banje od 272 zaposlena funkcioniše kao dobro koordiniran tim, sačinjen od visoko stručnog, iskusnog, motivisanog i rezultatima posvećenog osoblja. U njoj radi 17 lekara specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, 62 fizioterapeuta, 65. Medicinskih tehničara, psiholog, logoped, nutricionista-dijetetičar, farmaceutski tehničar i dva laboranta. Zbog multidisciplinarnog pristupa i uspešnijeg spovođenja terapijskih tretmana, dodatno je angažovano i osam konsultanata – lekara drugih specijalnosti.

Stručnom usavršavanju, koje obezbeđuje poslovanje u skladu sa savremenim trendovima i dinamičkim promenama kako u medicinskoj nauci, tako i u društvu. Posebna po mnogo čemu, banja „Rusanda“ svojim korisnicima nudi jedinstvene wellness&spa programe, pa se tako paket u kome se sprovodi šijacu masaža naziva se „Zraci izlazećeg sunca“,„Havajska uživancija“ je sa masažom vulkanskim kamenjem,a „Zlatni put“ je sa masažom sapunicom na toplom mermernom stolu. U paketima su često sadržane i vežbe disanja, zeleni čaj, voćni čaj. Imamo i jako povoljne trodnevne pakete koje podrazumevaju pun pansion, konsultacije sa specijalistom rehabilitacije i svakodnevne progreme wellnessa i fizikalnih terapija, koji mogu biti po ponuđenoj kombinaciji ili korigovane u dogovoru sa lekarom i primereno zdravstvenom stanju korisnika. U ponudi su bazen, sauna, tepidarijum, đakuzi, podvodna masaža, biserna kupka, body-therm kabina sa terapijom aromama i bojama, razne masaže (relaksaciona, anticelulit, orijentalna, šijacu, podvodna), radio frekvencija – dubinski radio talasi, koji zatežu kožu lica, podstičući stvaranje kolagena i na razbijanje celulita, green press za linfnu drenažu i sve meode fizikalne medicine (kineziterapija, sono, magneto, elektro, lasero i hidroterapija). Nutricionista Karolina Petrović zadužena je za predavanja na temu ishrane i kreiranje dijeta, kako za one koji žele da izgube na težini, tako i za pacijente sa različitim zdravstvenim poremećajima, jer praktično nema bolesti u kojoj odgovarajuća ishrana ne može da pomogne.
Zadržane su cene iz 2013. a svi korisnici banjskih usluga imaju 20% popusta na sve wellness usluge koje nisu sadržane u njihovoj terapiji ili izabranom paketu. Postoji mogućnost plaćanja na rate i korišćenja vaučera Vlade Srbije.
Korisnici Banje imaju i zabavne sadržaje svakog utorka tamburaše grupe « Melem », a četvrtkom nastupa KUD „Kolo“ iz Melenaca sa folklorom, u dogovoru sa Konjičkim klubom „Rusanda“, moguća je besplatna vožnje karucama, A nedeljom od 19-22:00h organizovano je noćno kupanje u bazenu. Povremeno se održavaju i likovne kolonije, predavanja o poznatim umetnicima i pozorišne predstave. U banji „Rusanda „ se ostvaruje dragoceni kontakt sa prirodom, budi se uz poj ptica, šetnja po parku i opuštanje uz nezaboravne zalaske sunca nad jezerom.
Ljudi su počeli sve više da prepoznaju koliko je značajno da se povremeno sebi obezbedi opuštanje u prirodnom okruženju, oslobađanje od svakodnevnog stresa i detoksikacija organizma, što omogoćava očuvanje i unapređenje zdravlja, životne energije i kvaliteta života- objasnila je prof. dr Nada Naumović.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com