Tue04162024

Poslednja izmena:09:06:30 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Ratko Filipović: Poljoprivreda i prehrambena industrija treba da izvuku Vojvodinu i Srbiju iz ekonomskih teškoća

Ratko Filipović: Poljoprivreda i prehrambena industrija treba da izvuku Vojvodinu i Srbiju iz ekonomskih teškoća

  • PDF

Svake godine Privredna komora Vojvodine dodeljuje godišnje nagrade - Negovanje pobedničkog duha privrednim društvima i pojedincima. Ceremonija nagrađivanja najboljih za 2015. godinu, priređena je u prostorijama Privredne komore Vojvodine 30. marta, a nagrade su dobila trinaest kompanija i šest pojedinaca. Predsednik Privredne komore Vojvodine, gospodin Ratko Filipović, tim povodom je istakao:

- Privrednoj komori Vojvodine je stalo do toga da pokaže i sebi, i privredi Vojvodine, ali i celoj Srbiji i okruženju, da je kapacitet Vojvodine u kreiranju biznisa praktično nepresušan, da se stalno javljaju novi, mladi, kreativni ljudi, koji uprkos svim teškoćama dokazuju da biznis može da uspe. Jedan od bitnih zadataka komorskog sistema u celini, pa tako i Privredne komore Vojvodine koju smo mi nasledili, je da svake godine odamo priznanje onima koji su među nama najbolji.
*Privredna komora Vojvodine nagrađuje najbolje, ali koliko su ta priznanja važna za dalju saradnju i stimulans?
- Iskustvo nam govori da su priznanja firmama i pojedincima, slavodobitnicima, izuzetno važna. Privrednicima je bitno da neko primeti njihov trud, rad i ohrabruje ih za dalje. Verovatno ta priznanja nemaju direktnu tržišnu evaluaciju mada vidim, kada obilazimo firme i preduzeća, da nagrade Privredne komore i Novosadskog sajma, kao i druga priznanja, stoje na istaknutim mestima, vidljivim za sve poslovne partnere i saradnike, što pokazuje da su im bitna.
*Da li biste se osvrnuli na trenutnu privrednu i eknomsku situaciju u Vojvodini?
- Danas je jako teško govoriti o ekonomskoj i privrednoj situaciji, a ne biti tmuran. Nije zgodno biti tmuran u proleće, godišnje doba izuzetno bitno pogotovo za Vojvodinu, jer se oslanja pre svega na poljoprivredu i prehrambenu industriju. Ne možemo da kažemo da je ova agrarna godina započela loše, bez obzira na oskudne zimske padavine. Kasne zimske ili prve prolećne kiše su nadoknadile dobar deo toga i mi smo ušli u jednu sezonu koja sa povoljnim suncem, uz dobru prolećnu setvu za koju je sve spremno, u narednom periodu obećava da ćemo imati bar prosečnu godinu. Naravno, to sve zavisi od daljeg toka i ukupnog okruženja, čiji smo mi deo, ali poljoprivreda i prehrambena industrija su upravo one grane privrede koje Vojvodinu ali i celu Srbiju treba da „izvuku“ iz očiglednih ekonomskih teškoća u kojima se danas nalazi.
*Šta je potrebno privredi Vojvodine da bi dobila zamah?
- Puno toga je potrebno, ali najbitnije ovog trenutka je dobra organizovanost, dobra komorska organizovanost, stvaranje uslova da se poveže privreda, da se preko klastera i bitnih privrednih udruženja privreda ukrupni, da kontaktira sa državom i da joj država omogući nastup na velikim tržištima.
*Uveliko se odvija uspostavljanje jedinstvenog komorskog sistema u našoj zemlji, što je jedan od uslova za jačanje i unapređenje domaće privrede.
- Promena komorskog sistema je u toku. Danas smo na Skupštini usvojili nov Statut Privredne komore Vojvodine, sutra ćemo usvojiti Statut Privredne komore Srbije. Ova godina je godina stvaranja normativnih akata, sledeća godina će biti godina izbora novih organa, nove kadrovske strukture i Privredne komore Vojvodine i Privredne komore Srbije. To će na bazi novog Zakona o komorama izroditi jedan jedinstveni komorski sistem u Srbiji sa bitnom autonomijom komorskog sistema Vojvodine, i to je nešto što punom parom ide napred - izjavio je gospodin Rako Filipović.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com