Tue06182024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Iskustva Slovenije u funkciji razvoja vojvođanske privrede

Iskustva Slovenije u funkciji razvoja vojvođanske privrede

  • PDF

Poslednjeg dana marta, u četvrtak, 31.03.2016. godine, u Bačkom Petrovcu, u Lovačkom domu „Lesik“, poslanik u Evropskom parlametnu, gospodin Franc Bogovič održao je predavanje na temu: „Evropski fondovi za ruralni razvoj - slovenačka iskustva za uspeh vojvođanske privrede“, a u okviru pripreme privrede Vojvodine za početak korišćenja sredstava iz fondova EU koji su namenjeni ruralnom razvoju. Organizatori ovog skupa bili su Agencija za regionalni razvoj AP Vojvodine, Pokrajinska vlada Vojvodine, Razvojni center Srca Slovenije i opština Bački Petrovac.

U uvodnom izlaganju pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, gospodin Branislav Bugarski, zahvalio se gostima iz Slovenije, gospodinu Bogoviču i njegovom timu koji su došli sa namerom da prenesu svoja iskustva rekavši da je Slovenija i teritorijalno i po broju stanovnika, vrlo slična Vojvodini, doduše sa različitom agrarnom i ruralnim strukturom, što ne znači da ne možemo primeniti njihov sistem. On je istakao da je budućnost Vojvodine u poljoprivedi, u primeni informacionih i komunikacionih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji. Zato je osnovan istraživačko-razvojni institut za informacione tehnologije - BioSens, zato je Razvojni fond Vojvodine, u okviru projekta EU „Fraktals“ obezbedio 7 miliona evra za mala i srednja preduzeća u oblasti informacionih tehnologija za razvoj inovativnih rešenja u poljoprivredi, i da je krajnji cilj Pokrajinske vlade da ubrza razvoj poljoprivrede, učini je konkurentnom i time obezbedi prosperitet sela i domaćinstava koja tamo žive.
Predsednik opštine Bački Petrovac, gospodin Pavel Marčok, predstavio je opštinu kao kulturni i prosvetni centar slovačke zajednice u Srbiji i informisao o tome šta je do sada iz fondova (domaćih i stranih) u opštini urađeno i koji su planovi za dalja ulaganja. On je takođe rekao da je, i istorijski i strukturalno opština Bački Petrovac „kao stvorena za IPARD fondove predpristupna sredstva EU namenjena ruralnom razvoju”.
Predsenik opštine Srbobran, gospodin Zoran Mladenović je istakao da su prioriteti opštine Srbobran, kada su u pitanju sredstva iz evropskih fondova, projekti vezani za navodnjavanje, agroturizam i podizanje intenzivne proizvodnje.
Gospodin Franc Bogovič je u polučasovnom izlaganju govorio o iskustvima Slovenije sa sličnim programima u predpristupnom periodu, ali i o vremenu od 2004. godine kada je postala ravnopravni član EU, obukama u procesu postupka koji su bili značajni za pripremu projekata, o benefitima, ali i obavezama kada se sredstava preuzmu.
Direktor Agencije za regionalni razvoj Vojvodine, gospođa Vera Čelić, je istakla da je ovo prvi skup koji je Agencija organizovala i da će pratiti sva dešavanja u narednom periodu koja se tiču IPARD-a. U narednom periodu planirano ih je više i biće koristićena iskustva najuspešnijih, kada je reč o ruralnom razvoju. Za sada su to iskustva Slovenije i Hrvatske (Istre), ali i Mađarske i Rumunije.
- Očekujemo da ćemo moći da iskoristimo ta njihova iskustva, a interesantno je da je na ovom skupu, za koje je vladalo veliko interesovanje, svi su govorili potpuno otvoreno o problemima na koje su nailazili, što mu je dalo poseban kvalitet - rekla je gospođa Čelić.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com