Thu07182024

Poslednja izmena:07:53:45 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Pavel Marčok: Bački Petrovac kao stvoren za IPARD fondove

Pavel Marčok: Bački Petrovac kao stvoren za IPARD fondove

  • PDF

“Velika stvar je učiti od najboljih, a Slovenija je primer dobre prakse” - izjavio je predsednik opštine Bački Petrovac, gospodin Pavel Marčok, koji je, u okviru pripreme vojvođanske privrede za početak korišćenja sredstava iz fondova Evropske unije namenjeni ruralnom razvoju, ugostio predstavnike institucija i ruralnih agencija iz Srbije i Slovenije u Lovačkom domu „Lesik“ 31. marta 2016. godine. Tom prilikom, poslanik u Evropskom parlametnu, gospodin Franc Bogovič, održao je predavanje: „Evropski fondovi za ruralni razvoj – slovenačka iskustva za uspeh vojvođanske privrede“.

Nije slučajno opština Bački Petrovac bila domaćin ovog skupa. Bački Petrovac je kulturni i prosvetni centar Slovaka u Vojvodini i Srbiji. Gimnazija „Jan Kolar“, koja se nalazi i na grbu grada, prava je gimnazija na slovačkom jeziku u svetu van granica Slovačke. Simboli Bačkog Petrovca su hmelj i sirak, dve kulture koje su ostavile traga u razvoju ove opštine. Tokom prošlog veka Petrovac je bio jedan od svetskih centara hmeljarstva. Na žalost to više nije, ali ima nekih nagoveštaja vraćanja stare slave.
Petrovac je početkom XX veka bio jedan od privredno razvijenijih centara, godine 1900. imao je više automobila nego Beograd, drugi bazen u svetu, drugo udruženje poljoprivrednika u svetu (prvo je bilo pored Londona). U Bačkom Petrovcu je početkom prošlog veka bilo i predstavništvo „Forda“ za Austro-ugarsku.
Gospodin Pavel Marčok je izjavio da se u opštna Bački Petrovac značajan deo stanovništva bavi poljoprivredom i da je ova opština kao stvorena za evropske fondove. Pre nekoliko godina, opština je krenula put ruralnog turizma i za to vreme udesetostručeni su smeštajni kapaciteti. Uz pomoć Sekretarijata za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova u toku prošle godine uređeni su mnogi ugostiteljski i drugi objetki kao što je i Lovački dom “Lesik“ sa Strelištem, jednim od najopremljenijih u Vojvodini. Opština Bački Petrovac može da se pohvali i Aqua parkom u Petrovcu, dvorcem „Dunđerski“ u Kulpinu, bazenima u Magliću i turističkim kompleksom „Oaza MB“ u Gložanu.
Opština Bački Petrovac je i prošle, kao i ove godine konkurisala za razvoj mreže biciklističkih staza kao jednog od osnova turističkog razvoja u ravnici, sa planom povezivanja sa biciklističkim koridorim, najpopularnijom rutom koja prolazi kroz Srbiju - EvroVelo6. Plan je da se ta mreža poveže sa celom opštinom i svim turističkim destinacijama. Jedan deo je realizovan, a gospodin Marčok veruje da će preko evro fondova još mnogo toga biti ostvareno.
- Verujem da upravo ruralni razvoj može da vrati sve ono što pripada građanima i opštini Bački Petrovac. To je naš potencijal da opštinu dovedemo na nivo koji se neće razlikovati od gradskog. Zato se trudimo da razvijamo infastrukturu: vodovod, kablovsku televiziju, gasnu mreža. Jedino još kanalizacija nije sprovedena u svim selima. Verujem da ćemo uspeti i preko ovakvih predavanja da se približimo znanjima potrebnim za privlačenje evropskih fondova. U opštini imamo Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj koja je uradila dva projekta Exchange4, a jedan se odnosi na "Ekonomsku konkurentnost kroz udruživanje u poljoprivredne zadruge", u okviru kojeg je osnovana i Povrtarska zadruga u Gložanu. Naši ljudi uče i naučili su da rade i kada dođe vreme i kada bude potrbeno znanje da se ti fondovi privuku, uspeti da približimo naše sredine evropskim - rekao je tom prilikom gospodin Marčok.
Organizatori ovog skupa bili su Agencija za regionalni razvoj AP Vojvodine, Pokrajinska vlada Vojvodine, Razvojni center Srca Slovenije i opština Bački Petrovac

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com