Thu06202024

Poslednja izmena:11:07:14 PM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Uspešno predstavljena i Srbija i grad Kraljevo na Frankofoniji u Lionu

Uspešno predstavljena i Srbija i grad Kraljevo na Frankofoniji u Lionu

  • PDF

U okviru Dana Frankofonije u Lionu od 14-17. marta 2016, gde je počasni gost bila Srbija, Etno centar GEGULA Kraljevo-Centar za uspešan razvoj porodične poljoprivrede i turizma je učestovovao sa prezentacijom i promocijom tradicionalnih znanja i veština kao i promocijom zaštićene Robne marke Rakije GEGULA. Gostovanje Srbije na Danima Frankofonije organizovala je Dijaspora Srba južne Francuske u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Republike Srbije i pod pokroviteljstvom Paskala Blanša (Pascal Blache), gradonačelnika 6. Arondismenta grada Liona.

Ekipa Etno Centra GEGULA na čelu sa Marijom i Milanom Jovičić koji su predstavljali privredu i kulturnu baštinu Grada Kraljeva, i članovi Narodnog muzeja Kraljevo, autori izložbe (JELENA VELIKA KRALJICA: sedam vekova od smrti kraljice Jelene 1314-2014“) - Tatjana Mihailović, muzejski savetnik i Suzana Novčić, viši kustos, i Rade Pajović, preparator, krenula je iz Kraljeva organizovano. U Lionu su im se pridružili Jovan, Žana i Marija Pantović iz modne kuće „Elipsa“ (Kraljevo), koji su priredili manju modnu reviju inspirisanu kraljicom Jelenom. Pored gostiju iz Kraljeva na Danima Frankofonije su iz Srbije učestvovali dr Tatjana Ćitić, odgovorni urednik RTS-a 3 i RTS-a SAT, sa novinarem Slavicom Gligorović i snimateljem, iz TOS-a Smiljana Novičić i Darja Butigan, koje su postavile deo replika poznatih arheoloških eksponata i predstavile turističku ponudu Srbije, kao i umetnica Vukica Mikača, čija izložba fotografija „Srbija u ogledalu“ inspirisana kraljicom Jelenom, predstavljala deo programa, a Turistička organizacija Kraljeva je imala svoj štand sa ponudom materijala. Među zvaničnicima je bio i Rajko Ristić, ambasador Republike Srbije u Parizu i poslanik Siniša Maksimović, ispred Skupštine Republike Srbije. Domaćin i organizator skupa bio je Milovan Jovanović, predsednik Dijaspore Srba južne Francuske.
Četvorodnevni program ispunjen različitim aktivnostima započeo je šetnjom Kejom Srbije, gde su se okupili Srbi iz dijaspore i gosti Frankofonije, da bi spustili venac cveća u Ronu u znak prijateljstva i diplomatskih odnosa dvaju naroda koji traje već 765 godina.
Svečano otvaranje je obavljeno u svečanoj sali opštine 6. Arondismana, a u znak prijateljstva i diplomatskih odnosa Francuske i Srbije, gospođa Marija Jovičić je u ime Grada Kraljeva i Etno centra Gegula kratko predstavila prestižnu nagradu - Povelju DOLINA KRALJEVA i laureate - gospođu Paskal Blanša i Milovana Jovanovića, pozvala da za izuzetan doprinos razvoju prijateljstva, kulture, turizma i povezivanje naroda Zapadnog Balkana sa francuskim narodom, prime ovo predstižno priznanje. Povelju DOLINA KRALJEVA laureatima je uručio gospodin Milan Jovičić.
A za uzvrat, gradonačelnik 6. Arondismana Grada Liona, gospodin Paskal Blanš, je
MEDALJON PRIJATELJSTVA (koji se dodeljuje samo prijateljima kako reče gospodin Blanš)
dodelio gospodinu Milanu Jovičiću, jednom od osnivača Etno centra GEGULA,
njegovoj ekselenciji gospodinu Rajku Ristiću, ambasadoru Srbije u Francuskoj, Radio Televiziji Srbije, koju je primila dr Tatjana Ćitić, urednica RTS-a 3 i RTS SAT, kao i gospodinu Siniši Maksimoviću, narodnom poslaniku Skupštine Srbije, članu Komiteta za dijasporu i Srbe u regionu.
Poslednjeg dana manifestacije o istoriji Srbije, političkoj situaciji vezanoj za Kosovo, srpskoj dijaspori i odnosima sa Francuskom, govorili su ugledni predavači Žan Kristof Buison (Jean-Christophe Buisson), pomoćnik direktora magazina „Figaro“, dr Tatjana Ćitić, glavni urednik programa za dijasporu na RTS-u, Aleksis Trud (Alexis Troude), profesor univerziteta, Slobodan Despot, pisac i srpsko-švajcarski novinar, Nikola Marković, član dijaspore Srba. Iz Pariza je doputovala i Dragana Pajović, potpredsednica Saveza Srba u Francuskoj, rodom iz Kraljeva, koja je prevodila intervju sa Žak Kristofom Buisonom za RTS.
Nakon predavanja uglednih gostiju nastupila je Jadranka Jovanović, primadona Beogradske opere.
Na svečanom zatvaranju prisutnima se obratio gradonačelnik Paskal Blanš i poslanik Siniša Maksimović ispred Skupštine Republike Srbije.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com