Sun05192024

Poslednja izmena:09:10:28 AM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Učenici iz Zvornika nagrađeni turističkom posetom Novom Sadu

Učenici iz Zvornika nagrađeni turističkom posetom Novom Sadu

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Krajem prošle 2015. godine, povodom 15. februara - Dana državnosti Republike Srbije, Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci i Republički pedagoški zavod Republike Srpske raspisali su Konkurs za izbor najboljih literarnih radova učenika srednjih škola u Republici Srpskog na temu "Kako vidim Srbiju u budućnosti".
Petočlana ekipa iz Republike Srpske, direktorka, profesorka i tri učenice Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ iz Zvornika, čiji su se radovi našli među deset najboljih, za svoj uspeh dobili su nagradu – turističko putovanje u Srbiju, odnosno Novi Sad u kojem će boraviti od 8.

do 10. aprila 2016. Srednjoškolski centar „Petar Kočić“ iz Zvornika, koji čine Gimnazija, Ekonomska, Medicinska i Ugostiteljska škola ima oko 1.000 učenika, više od sto zaposlenih, od čega 30 profesori. Ovaj Centar je po opremljenosti učionica i kabineta i po uspehu učenika na raznim fakultetima, jedna je od najuspešnijih vaspitno-obrazovnih ustanova u Republici Srpskoj.Turistička organizacija Novog Sada, na čelu su direktorom Branislavom Kneževićem, našla se u ulozi domaćina i organizovala aktivnosti za svoje gošće:
- Za mene je velika čast što je Novi Sad izabran za jedan od gradova koji će ugostiti decu iz RS sa njihovom direktorkom i profesorkom, i nadam se da ćemo ulogu domaćina opravdati.
Tokom trodnevnog programa naše gošće iz Republike Srpske imaće priliku da obiđu dve galerije, Muzej grada Novog Sada, kao i podzemne galerije, staro jezgro grada, Srpsko narodno pozorište. Sutra će imati prijem u Gradskoj kući, organizovanu pešačku turu. Želeli smo da ih, ako vreme dozvoli, povedemo u obilazak najlepšeg kupališta na Dunavu – gradske plaže „Štrand“, u slučaju lošeg vremena, alternativa je neki od šoping centara. Posetićemo i aktuelan događaj koji se upravo sada dešava u našem gradu – Serbia Fashion Week, u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, i nadam se da će otići kući puni utisaka, da će poneti lepo lice Novog Sada i možda doći da studiraju u naše grad – izjavio je tom prilikom Branislav Knežević. Biljana Pisić direktorka SC „Petar Kočić“ rekla je da je ovo najznačajnija nagrada koju su učenici ove škole dobili, jer su nagrade obično novčane ili knjige. Turističko putovanje im daje mogućnost da upoznaju jedan grad, u kojem su već ranije bili, sa turističkog aspekta, vođeni od strane sručnjaka. Zato se ovim povodom zahvalila i TONS-u, ali i Konzulatu RS na tako divnoj ideji.
- Ono što mi očekujemo je jedan prelep vikend, da upoznamo malo više ovaj grad. Što se tiče odnosa prema Srbiji, mi ponekad pomislimo da više volimo Srbiju nego vi sami. Inspiracija dece u njihovim radovima je bila sjajna i nije slučajno što su upravo tri naše učenice napisale tri najleša rada o tome kako vide Srbiju u budućnosti.
Nataša Jasikovac, jedna od nagrađenih učenica je videla Srbiju koju je konstruisala na temeljima priča njenog dede, na osnovu kojih će omladina RS biti Srbiji oslonac i podrška, uz čiju pomoć će biti izgrađena u svim sferama, posebno u umetnosti.
- Pošto se bavim glumom, volela bih da se Srbija razvija u tom pravcu, da umetnost bude značajnija za omladinu, i da se nešto više uradi povodom toga. Takođe nagrađena Gorica Kurtuma je izgradnju Srbije videla kroz priču jedne devojke, koja je govorila o njoj kroz istoriju i umetnost, koliko je Srbija značajna, posebno za omladinu RS, koja dolazi u Srbiji da se školuje, da razvija svoje talente, koji će podići, pre svega kulturni nivo Srbije i vrati je na mesto gde se nekada nalazila, čuvajući i negujući svoje nasleđe. Tako su u svojim radovima učenici opisali u kom pravcu Srbija treba da ide, a šta u današnjoj ponudi ima, za to će se postarati turistički radnici iz TONS-a.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com