Sat12022023

Poslednja izmena:08:03:58 PM

Back KULTURA MUZIKA Najavljen program 36. Novosadskih muzičkih svečanosti

Najavljen program 36. Novosadskih muzičkih svečanosti

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 7
  • Sledeća

Predstojeće 36. Novosadske muzičke svečanosti biće održane od 15. do 22. aprila u Novom Sadu. I ovoga puta, organizatori, Muzička omladina Novog Sada, pripremila je bogat i raznovrsan program, određen isključivo kriterijumom vrhunskog kvaliteta i visokim umetničkim dometima izvođača.
- Brojne kolege sa kojima smo u kontaktu izrazili su nam sve čestiteke što smo uspeli da okupimo plejadu umetnika koji će biti gosti našem grada – istakao je konferenciji za novinare povodom predstojećeg NOMUS-a njegov direktor, gospodin Milan Radulović.

Umetnička direktorka, festivala, gospođa Marija Adamov, predstavila je program - devet koncerata, koje će novosadska publika moći da prati tokom osam festivalskih dana. Trenutno najistaknutiji umetnici iz 10 zemalja, većinom predstavnici mlađe generacije, pobednici nekih od najelitnijih međunarodnih muzičkih takmičenja imaće priliku da se predstave novosadskoj publici. Na programu će se naći kompozicije iz standardnog repertoara, ali i retko izvođena dela poput ostvarenja Farrenc-a, ili Koncernte fantazije za klavir i orkestar u G-duru, P. I. Čajkovskog, koji nikada uživo nije izveden na našim prostorima.
Po treći put, od 2012. okupljen je Festivalski orkestar NOMUS-a koji će nastupiti dva puta: povodom svečanog otvaranja, i četvrte večeri festivala s koncertom posvećenu Hristovom stradanju.
Posle 12 godina, NOMUS-u će se ponovo pridružiti njegov raniji umetnički direktor, uvaženi violončelista Ištvan Varga, nekadašnji profesor Akademije umetnosti u NS, osnivač i vođa „Camerata Academica“, koji će rukovoditi Festivalskim orkestrom, a nastupiće i kao solista. Laureati velikih muzičkih nadmetanja poput pijanisktinje Yeol Eum Son (Južna Koreja), violiniste Roberta Lakatoša (Srbija) i violončelistkinje Maje Bogdanović (Francuska), drugog dana festivala prirediće i prvi od četiri koncerata kamerne muzike, a drugi čuveni francuski duvači Les Vents Francais i njihov saradnik pijanista Eric Le Sage.
Gospođa Marija Adamov je naglasila da je autorski tim NOMUS-a 2016. veoma radostan što može da nastavi saradnju sa Beogradskom filharmonijom koja će 21. aprila šesti put zaredom nastupiti na festivalu, sada sa slavnim pijanistom Barry Daglas-om (Irska), laureatom Konkursa „Čajkovski“ iz 1986., a prvi put u Novom Sadu dirigovaće Vladimir Kulenović (Srbija/SAD). Poslednjih 15 godina, od njegovo osnivanja (tada pod imenom Vojvođanski simfoničari), značajna je saradnja sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom, koji će ovoga puta nastupiti na zatvaranju ovog međunarodnog muzičkog okupljanja.
Ovogodišnji NOMUS će biti obeležen dvema impozantnim umetničkim godišnjicama: 260. rođendanom V.A. Mocarta, koncertom Festivalskog orkestra NOMUS na otvaranju, tako i delom Kamernog orkestra Franc List; četiri veka od smrti Vilijama Šekspira, na završnoj večeri izvođenjem kompozicija inspirisanim njegovom komedijom „San letnje noći“ i tragedijom „Romeo i Julija“.
Član Gradskog veća za kulturu, gospodin Vanja Vučenović povodom predstojećeg 36. NOMUS-a, istakao je da će grad podržavati rad Muzičke omladine kao organizatora NOMUS-a, ali i drugih festivala u gradu, nazvavši ih bitnim segmentom i odrednicom kulturnog razvoja grada.
- Mi se nećemo kockati sa festivalom i njegovom budućnošću već ćemo jačati njegove kapacitete i nastojiti da budemo dostojan parnter na ovom zadatku jer je to interes i grada Novog Sada i svih Novosađana koji žele da ovaj festival bude još bolji, veći i sadržajniji u narednom periodu – između ostalog objasnio je gospodin Vučenović.
Zahvaljujući na podršci grada Novog Sada gospodin Radulović je rekao da je MONS pobednik jer svake godine iznova pronalazi snage i mogućnosti da svojim sugrađanima i stručnoj kritici predstavi što bolji i kvalitetniji program. Po njegovim rečim pobednik je i kultura, jer u ovim vremenima koja joj ni malo nisu naklonjena, uspeva da se izdigne i da pronađe neke nove snage za bolji i kvalitetniji program.
Na kraju je podsetio da je NOMUS-u u decembru prošle godine od EU dodeljena Diploma, čime je proglašen manifestacijom od izuzetnog značaja. Pošto je ona u posedu tri godine, MONS će da se trudi da 2017. godini potvrdi status izuzetnog i ponovo zasluži ovaj sertifikat.
Svake godine NOMUS organizuje i prateće aktivnosti. Ovogodišnje su mahom posvećene deci, ali će biti organizovan i majstorski kurs na AUNS, a Novosadski big bend će 15. aprila nastupiti u Sinagogi.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com