Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM TURISTIČKE ORGANIZACIJE Dani Beograda, Beogradski marathon…

Dani Beograda, Beogradski marathon…

  • PDF

Proslava „Dani Beograda“ jedna je od najznačajnijih manifestacija koja se događa svake godine od 16. do 19. aprila u Beogradu. Povod njenog održavanja su dva važna datuma u istoriji Beograda 16. april dan kada se u pismu pape Jovana VIII prvi put pominje slovensko ime grada Beograda i 19. april dan kada su 1867. godine simbolično predati ključevi grada knezu Mihailu Obrenoviću. Toga dana Beograd je i zvanično postao srpski grad. Dani Beograda se, ove godine, održavaju po petnaesti put. Program pod nazivom „Pod sjajem istorije“ činiće bogat kulturno-umetnički program na više lokacija u samom srcu grada. Na sve programe ulaz je slobodan. Program proslave Dana Beograda videti na sajtu Turističke organizacije Beograda.

Jedan od svetskih dešavanja u glavnom gradu republike, svakako je Beogradski marathon, koji će po 29. put biti održan u subotu, 16. aprila 2016. godine, u organizaciji Beogradskog maratona d.o.o., a pod pokroviteljstvom Atletskog saveza Srbije, Ministarstva omladine i sporta Srbije i Grada Beograda.
Zvanično, Beogradski maraton prvi put je održan 8. maja 1988. godine, na inicijativu Đoke Vještice, novinara radio stanice Studio B i atletskog radnika Brane Radovića, brata legendarnog Duška Radovića, prvog urednika Studija B, u organizaciji grada Beograda. Danas, Beogradski maraton predstavlja najveću i najmasovniju sportsku manifestaciju u našoj zemlji, koja je odlukom Skupštine grada Beograda, proglašena za događaj od posebnog značaja za grad Beograd.
Beogradski maraton počeće u 10 časova ispred poslovnice "AIR Srbija"-a / ul. Bulevar kralja Aleksandra, i trčaće se na trasi Bulevar kralja Aleksandra - Branka Krsmanovića - Žička - Crveni krst - Kralja Nikolaja II - Mekenzijeva - Trg Slavija - Nemanjina - Balkanska - Gavrila Principa - Brankov most - Bulevar Nikole Tesle - 22. oktobra - Vrtlarska - Ivićeva - Tošin Bunar - Zemunska - Vojvođanska - Nehruova - Jurija Gagarina - Milentija Popovića - Bulevar Mihaila Pupina - Bulevar Nikole Tesle - 22. oktobra - Vrtlarska - Ivićeva - Tošin Bunar - Zemunska - Vojvođanska - Nehruova - Jurija Gagarina - Milentija Popovića - Bulevar Mihaila Pupina - Brankov most - Brankova - Zeleni venac - Kraljice Natalije - Kneza Miloša - Kralja Milana - Terezije, sa ciljem ispred hotela "Moskva" u ukupnoj dužini 42,195 km, vremenskim limitom od 6 sati, a u skladu sa pravilima Atletskog saveza Srbije (ASS ) i IAAF.
Programom manifestacije, pored Maratonske trke (42,195 km) kao glavne manifestacije, predviđeno je održavanje i Polumaratonske trke (21,1 km), kao i Trke zadovoljstva (5 km), dok će se nedelju dana ranije, tradicionalno održati trka za najmlađe pod nazivom Dečiji maraton.
Pravo učešća na maratonskoj i polumaratonskoj trci imaju svi zainteresovani stariji od 18 godina, u apsolutno muškoj i apsolutno ženskoj kategoriji. Detaljne informacije: sajt Beogradskog maratona i Turističke organizacije Beograda.
Takođe, u subotu, 16. aprila, sa početkom u 10.15 časova, u saradnji organizatora sa trgovinskim lancem IDEA, biće organizovana tzv. “Coca Cola” Trke zadovoljstva - Šetnja odgovornih vlasnika pasa, na 29. Beogradskom maratonu. Pozivaju se svi odgovorni vlasnici pasa koji žele i ove godine da učestvuju i daju doprinos ovom spektakularnom događaju. Uslovi za učešće u Šetnji jesu da psi budu čipovani i vakcinisani protiv besnila, da budu socijalizovani i navikli na druženje sa drugim psima, da se vode na povocu, da imaju korpu ako spadaju u kategoriju pasa za koju postoji ta zakonska obaveza i da vlasnici ponesu higijenske kesice i vodu za pse. Nije dozvoljeno učešće kujicama u teranju. Ovlašćeni veterinari JKP “Veterina Beograd” pre početka Šetnje proveriće čipove i pasoše svih pasa učesnika, a vlasnici pasa će se prijavljivati za učešće na startnoj poziciji Šetnje na parkingu ispred Narodne Skupštine (ugao Trga Nikole Pašića i Vlajkovićeve) od 8 sati ujutro. Prijavni formulari za učešće na ovoj šetnji moći će da se preuzmu do subote 16. aprila i to u tri IDEA prodavnice, koje se nalaze na adresama Bulevar Kralja Aleksandra 44, Čuburskoj 11 i Makenzijevoj 81.
IDEA trgovinski lanac je na svom štandu za sve učesnike ove akcije pripremila i poklone. Potrebno je da vlasnici pasa dođu s prijavom na start, gde će biti postavljen IDEA štand i tu preuzimaju učesnički broj za sebe i ljubimca, kao i majicu u kojoj će šetati. Na cilju (na Terazijama) čekaće ih, takođe na IDEA štandu, poklon paketi Buddy hrane za pse, medalje za sve učesnike i Photo Booth za slikanje s ljubimcem.
Volonteri i partneri Beogradskog maratona u Šetnji odgovornih vlasnika pasa su aktivisti organizacija civilnog društva (Kinološka akademija, Feniks, Ekolibrijum, Ljubimci, Zoovita, Link plus), studenti veterinarske medicine i doktori veterinarske medicine koji će učesnicima na licu mesta davati sve potrebne informacije i uputstva.
Ova pet friendly manifestacija ima za cilj promovisanje odgovornog i humanog odnosa prema životinjama. Pozivaju se zainteresovani i da doniraju hranu za napuštene pse i mačke, koju će moći da predaju volonterima na startnoj poziciji Šetnje odgovornih vlasnika.

Fotografija: Beogradski marathon d.o.o.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com