Sat07132024

Poslednja izmena:10:05:24 AM

Back PRIVREDA INSTITUCIJE Dr Anđelija Ivkov Džigurski: Vojvođanska simfonija različitosti

Dr Anđelija Ivkov Džigurski: Vojvođanska simfonija različitosti

  • PDF

Prof. dr Anđelija Ivkov Džigurski, sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu, održaće 20. aprila 2016. godine od 19 časova u Kulturnom centru Novog Sada, besplatno naučno-popularno predavanje pod nazivom "Vojvođanska simfonija različitosti" u okviru ciklusa “Oči u oči sa naukom”.

Kada bismo pokušali odgovoriti na pitanje - Ko je sve živeo na području Vojvodine? - imali bi sigurno nemoguć zadatak. Kad počne da proučava brojne istorijske izvore i otkrije da su na ovom prostoru živeli ili preko njega prešli brojni narodi, ostavljajući trag na mestu nekadašnjih močvara i zadužili svoje potomke da od njih stvore jednu od najznačajnijih žitnica Evrope, čovek se oduševi i posebno zainteresuje da zaviri u tu riznicu prošlosti.
Povoljni prirodni uslovi vojvođanske ravnice, reka i klime uticali su da se na ovu teritoriju, još od najstarijeg paleolitskog perioda naseljavaju različita plemena i narodi. Svi oni su iza sebe ostavili tragove do današnjih dana.
Folklorna baština Vojvodine predstavlja značajnu osnovu za razvoj kulturnog turizma. Etnografsko bogatstvo u mnogome doprinosi kvalitetu antropogenih vrednosti, jer predstavlja dostignuća narodnog stvaralaštva, koja su kod svakog naroda jedinstvena i drugačija od ostalih, što samim tim doprinosi njihovoj autentičnosti i većoj turističkoj atraktivnosti. Etnografsko bogatstvo Vojvođanskog prostora proizilazi iz tradicija i običaja stanovništva različitog nacionalnog sastava, a sastoji se iz bogatog fonda, pokretnih i nepokretnih spomenika.
Narodno stvaralaštvo je obogaćeno i duhovnim vrednostima koje predstavljaju sve aktivnosti naroda koje se odnose na igru, pesmu, nošnju, običaje….
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com