Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE HRANA Mr Goran Sečujski: Samo od udruživanje organskih proizvođača možemo očekivati napredak u ovoj oblasti

Mr Goran Sečujski: Samo od udruživanje organskih proizvođača možemo očekivati napredak u ovoj oblasti

  • PDF

Na 300 godina starom čenejskom Mitinom salašu (Vuka Karadžića 53), u nedelju, 17. aprila održana je manifestacija I Dan organskih farmi. U ovoj prodajno-izložbenoj pijaci učestvovali su proizvođači okupljeni u Udruženje „Organski sad – Novi Sad“: PG Letić (Čenej), PG Dolovac (Futog), PG Aćimović (Futog), porodica Vozar (Kisač), PG Idei (Temerin), PG Kuzmanović (Čenej), Bio-farma Šokšić (Taraš), Mirko Vlček (Pivnice), PG Sabo (Veternik), Bio-farma Mamužić (Ljutovo), Poljoprivredna škola Futog, Aleksandar i Svetlana Bikar (Sremski Karlovci), Sanja Hunjadi (Petrovaradin).

Svi zainteresovani su mogli da uživaju u celodnevnim aktivnostima u salašarskom ambijetnu i da od 10:00 časova prate program manifestacije koji je uključio: predstavljanje tržnice ogranske hrane OrganicNet, edukativnu radionicu o postupku sadnje proletnjih kultura za najmlađe, predavanje o principima organske proizvodnje prof.emiritus Branke Lazić za odrasle, obilazak organskih farmi na teritoriji Čeneja konjskom zapregom, radionicu za pravljenja kompostarnika. Za najmlađe je organizovana i radionica pravilnog odlaganja organskog otpada.
Manifestaciju - Dan organskih farmi je sa porodicom posetio i član Gradskog veća zadužen za privredu, mr Goran Sečujski, koji je tom prilikom pozdravio inicijativu proizvođača koji su u programu Grada Novog Sada, pre svega zbog vlastitih potreba, a potom i zbog lakšeg nastupa prema gradskim, pokrajinskim i republičkim organima, formirali Udruženje „Organski sad – Novi Sad“,.
- Ovo je jako lepa ideja sa ciljem oživljavanja prigradskih naselja, da se ne dešava sve samo u centru Novog Sada i nadam se da ovo neće biti izuzetak, već da će zaživeti i nastaviti trajanje tokom leta i naredne godine. Ovo je prilika da proizvođači pokažu šta rade, da na neki način utiču na skeptike kada je u pitanju organska proizvodnja, koji na ovakvim mestima mogu da vide gde se i na koji način proizvodi, ko se time bavi, a u isto vreme omogući kupovinu zdravih i kvalitetnih proizvoda. Mislim da je ovo takođe važno za promociju Novog Sada kao središta organske proizvodnje - između ostalog rekao je gospodin Sečujski.
Lidersku poziciju u organskoj proizvodnji Novog Sada potvrđuje i otvaranja smera za organsku poljoprivredu na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, Institut za prehrambene tehnologije, Organska ulica na najstarijoj novosadskoj - Ribljoj pijaci, ali i prisutvo organskih proizvođača na svim frekfentnijim gradskim pijacama, i uprkos ne lakom procesu uspostavljanja organske proizvodnje, kojem prethodi trogodišnji period konverzije, sve većeg broja proizvođača koji se opredeljuju za tu vrstu proizvodnje. Ako se tome dodaju prirodni uslovi u okolini grada, od klime, reljefa i zemlje, posebno čenejska černozem, za koju kažu da je najplodnija u Evropi i podrška Grada Novog Sada koji je još pre pet godina prepoznao trend ka zdravoj ishrani, organska proizvodnja ima svoju budućnost u Srbiji.
Gospodin Sečujski je rekao da bi želeo da je još mnogo više proizvođača uključeno u program podrške Grada Novog Sada, u kojem je trenutno sedam članova, šest gazdinstava i Poljorpivredna škola u Futogu, ali da su ovakvi skupovi šansa za pridobijanje novih proizvođača, pored napora koje čini Grad da privuče što više proizvođača. On smatra da je do sada iskorišćeno svega 15-20% ukupnih kapaciteta u ovoj oblasti.
- Vlada velika potražnja iz zapadne Evrope i Rusije za proizvodima proizvedenim po principu organske proizvodnje, međutim, naši kapaciteti su veoma mali, nema dovoljno proizvoda, i mislim da je potrebno da se naši proizvođači više udružuju i da zajednčki deluju i prema lokalnim samoupravama, ali pre svega Ministarstvu poljoprivrede, kako bi obezbedili bolje uslove za ovu proizvodnju. Postoji problem oko nabavke semena, preparata za zaštitu bilja... Mislim da bi trebali da iskoristimo taj potencijal koji imamo pre svega zbog nas samih, ali i zapošljavanju ljudi i otvaranju prema novim tržištima – istakao je mr Goran Sečujski.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com