Wed05292024

Poslednja izmena:10:45:55 PM

Back TURIZAM SEOSKI TURIZAM Mitin salaš na Čeneju pravo mesto za sve one koji vole prirodu i životinje

Mitin salaš na Čeneju pravo mesto za sve one koji vole prirodu i životinje

  • PDF

Udruženje Organski sad - Novi Sad je u nedelju, 17. aprila na Mitinom salašu (Vuka Karadžića 53) na Čeneju, održalo prodajno-izložbenu manifestaciju - Dan organskih farmi, sa mnoštvom sadržaja interesantnih ne samo za konzumente organske hrane i one koji žele nešto više o toj proizvodnji da saznaju, nego i za najmlađe.

Mitin salaš je star oko 300 godina. Obnavljan je 1931., a posebno kada je brigu o njemu, krajem prošlog veka, preuzela porodica Miodragović, poznatija po špicnametu - Špece. Salaš se sastoji od glavne kuće, kućerka, štale preuređene u restoran, kokošinjca, svinjca, čardaka...Osim usluge smeštaja u seoskom turističkom domаćinstvu kаtegorisаnom sa dve zvezdice smeštenom u glavnoj kući sa očuvanim starim nameštajem uz neophodne intervencije za ugodan boravak današnjih gostiju (3 spavaće sobe, dnevna soba, kuhinja i kupatilo, parking, WiFi internet), salaš pruža interesantne sadržaje, pa je kućerаk pretvoren u trščаru-muzej sa predmetima korišćenim nа sаlаšimа od dаvninа, alatkama, raznim oruđem, i posebnim raritetom, starom seljačkom peći. Salaš pruža mogućnost druženja sa konjima, na sasvim jedinstveni način. U sklopu salaša mogu se organizovati poslovni sastanci, rođendani, žurke, Nove godine...
- Na salaš smo se doselili ubrzo posle bombardovanja i počeli tradicionalno da živimo, odnosno da pokušamo da zadržimo način života kao nekad. Ništa novo nije građeno, dograđivano, i najviše insistiramo da se u našem dvorištu ništa ne prska - kaže za naš portal gospođa Gordana Milojević Miodragović, vlasnica salaša, koju je suprug Dimitrije, zvani Mita, isturio u prvi plan na ragzovor.
Iako po struci tehnolog, naša sagovornica kaže da se hemija u ovom domaćinstvu ne koristi, prvenstveno zbog njih samih, a onda i zbog gostiju salaša. Proizvodi sa salaša nemaju sertifikaciju organskih za čim za sada nemaju potrebu, jer se ne bave prodajom poljoprivrednih proizvoda, ali njihovi gosti mogu biti sigurni da su sva tradicionalna jela koja se pripremaju na salašu raznim povodima, od proizvoda gajenih kao nekad.
- Naš je cilj da na salaš dolaze porodični ljudi sa decom. Prošle godine smo salašu pridodali restoranski deo zato što smo imali potrebe za tim. Prvobitno zamisao je bila da nam dolaze gosti na nekoliko dana i da sami pripremaju obroke od svega onoga što nađu u našoj bašti, ali se to jednostavno nije „primilo“, pa smo prvo uspostavili dobru saradnju sa okolnim salašima koji su imali restorane, kao što je npr. Salaš 137, a kasnije ovorili naš restoran i po potrebi gostiju počeli da pripremamo hranu - objašnjava gospođa Miodragović.
Mitin salaš, u prestonici salaša - Čeneju, često je poprište raznih događaja. Već sledeće subote, 23. aprila, biće organizovana izložba konjske zaprege atara Čenej i svi zainteresovani imaće priliku da vide zaprege koje su se koristile nekada, ali i fijakere, majstora koji ih pravi za ljubitelje tog sporta. Osim toga biće izložena i oruđa za rad, poput sejalica, drljača, plugova...
Na Mitinom salašu je živo i za vreme manifestacija, ali i mimo njih. Ove godine je, doduše ne na sankama, jer nije bilo snega, mališanima na karucama došao Deda Mraz i doneo poklone. Osim što su veliki ljubitelj konja, članovi porodice Miodragović su veliki ljubitelji pasa, golubova, ukratko svih životinja. Tamo možete da „naletite“ na obuku dobermana, takmičenje golubova prevrtača, i svi ljubitelji prirode, ljubitelji životinja su tamo dobrodošli. Potrebno je samo da se najavite na telefon broj 021 714 061, ili meil: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli i da se prepustite ljubaznim domaćinima.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com