Sun09192021

Poslednja izmena:10:59:19 AM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Ana Vasiljević: Moda nije bajka, ali ja sebe vidim jedino u tome

Ana Vasiljević: Moda nije bajka, ali ja sebe vidim jedino u tome

  • PDF
  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

- Ovo nije lak posao, ali ja sam odabrala da se njime bavim, zato što to volim i ne vidim sebe ni u čemu drugom. Svojim studentima pokušavam da tu svoju ljubav na pravi način prenesem kao poruku da se za to vredi boriti – izjavila je Ana Vasiljević, nakon više nego uspešne revije na
nedavno održanom Serbia Fashion Week-u, u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma, gde je svoju kolekciju za proleće-leto prikazala ova vrsna modna dizajnerka i profesorica na Fakultetu digitalnih umetnosti, i mentorka studijskog programa Modni dizajn na Univerzitetu „Metropolitan“ u Beogradu.

Izjava Rejčel Zoi, da je „stil način da kažete ko ste, a da ne morate ni da progovorite“ u potpunosti može opisati ono što je 8. aprila kreatorka Ana Vasiljević pokazala publici u Novom Sadu. Njena kreacija pod nazivom „Silent Spectra“, inspirisana poslednjim filmom o Džejms Bondu, bila je uspeo miks prepoznatljivog i novog. Modeli koji su prošetali pistom izgledali su kao žene-ratnice sa šlemovima na glavi, kao podsećanje na tu hrabru i moćnu stranu žene, a odeća, geometrijski pravih linija, prikazana na reviji je pratila tu priču. Po njenim rečima, prošlo je vreme da se rade sezonske kolekcije. Velike modne kuće izbaciju godišnje i do šest kolekcija, a s obzirom da naši kreatori nemaju tu mogućnost koriste upravo ovakva dešavanja da pokažu što više.
Kolekcija „Silent Spectra“ inspirisana je modernom umetnošću i arhitekturom, a odlikuju je oštre linije naspram drapiranih formi, crne, bele, sive, nezaobilazne indigo plave boje kojima se suprotstavljaju, u ovoj kolekciji posebno izraženi žuti tonovi (asocijacija na buđenje prirode), sa istaknutim kontrastima i detaljima, nosivi i u svakodnevnoj varijanti, ali elegantni, jer po njoj elegancija ne podrazumeva samo večernje trenutke. Odeća koju ona kreira je transformirajuća, i uvek sa više rešenja u jednom komadu, pre svega iz ekonomskog razloga, a onda i estetike, koja sa svakom promenom ili dodatkom dobija drugačiji smisao.
- Meni je transformirajući koncept bio eksperiment a onda se u praksi pokazalo da se mojim klijentkinjama to jako dopada i da to „prolazi“ napolju. Kada sam radila ovu kolekciju dosta sam razmišljala o tome kako nešto može da se nosi na više načina, što nije ni malo jednostavno. Na to me usmeravaju oni koji vole moj rad, i imaju uticaj na to kako ću raditi u budućnosti - rekla je tom prilikom Ana Vasiljević.
Rad Ane Vasiljević orijentisan je na internacionalno tržište, i već neko vreme ostvaruje uspešnu prodaju u SAD. Ona ističe da je davno prošlo vreme isključivog korišćenja svile i pamuka, da je danas tekstilna industrija u zamahu i postoji toliko raznovrsnih materijala koje dozvoljavaju da se sa njima igrate. Za ovu kolekciju odabrala je muslin i žoržet kao osnovu priče, uz kepere, mešavine viskoze i nekih drugih materijala.
Modna dizajnerka Ana Vasiljević se bavi i pedagoškim radom, i prethodnih godina imala je svoje studente u finalnom takmičenju YOUNG DESIGNERS FROM BALKANS REGION, koje se održava u okvoru SFW-a. Bilo je tu i prvih mesta, i SFW smatra idealnim prostorom da studenti pokažu šta znaju.
Ključ uspeha i u pedagogiji objašnjava time da od dizajnerskog posla ne pravi bajku već realnost, koja podrazumeva mnogo talenta, truda i rada, koji uz njenu upornost da ih u taj svet uvede na jedan realan način vodi u pravom smeru.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com