Wed08042021

Poslednja izmena:12:40:55 PM

Back KULTURA KULTURNA BAŠTINA Katarina Šulkić - primer Božje izdašnosti

Katarina Šulkić - primer Božje izdašnosti

  • PDF

Katarina Šulkić (18) lepotica iz Zvečana, posle titule Miss Kosova i Metohije, u Beogradskom dramskom pozorištu, srednom oktobra, proglašena je za najlepšu devojku Srbije u 2015. i tako postala dvadeseta misica (sedam miss Jugoslavije, četiri miss Srbije i Crne Gore i od 2007. deveta miss Srbije), koja će u organizaciji Miss Yu na čelu sa Vesnom de Vinča imati priliku da predstvlja kulturu i tradiciju naše zemlje na izboru za Miss sveta krajem ove, 2016. godine.

Katarina Šulkić nikada nije ni sanjala da će se naći u ovoj ulozi, i da će se baviti onim čime se danas bavi. Da se prijavi za izbor najlepše, podržala ju je majka uz reči „da proba i da ništa ne može izgubiti“. Izazov je tim bio veći što je Katarina iz konzervativnog miljea punog predrasuda. Krenula je bez konkretnog cilja, ali kada je postala miss Kosova, a kasnije, u projekcijama bila među tri najlepše, nivo aspiracije je porastao a pred sebe je postavila cilj - pobedu. Njenom uspehu doprineo je i njen credo da nikada ne odustaje, kao i da sve treba probati pod uslovom da ne nanosi štetu ni sebi ni drugima.
Aktuelna Miss Srbije, Katarina Šulkić, učenica je završnog razreda Gimanzije u Kosovskoj Mitrovici. Trenutno se priprema za prijemi za fakultet još uvek kolebajući se između kriminalistike i političkih nauka. Teško je reći šta će presuditi, ali prijemni je sličan, a ona, učeći u autobusu na relaciji Kosovska Mitrovica-Beograd-Kosovska Mitrovica i Beograd-Novi Sad-Beograd, vredno ga priprema. Najveći problem bili su joj isprva vozači koji nisu dozvoljavali da se upali svetlo, jer obično putuje noću, ali vremenom su na nju navikli i sada joj redovno izlaze u susret. Kaže da i pored svih obaveza koje danas ima, objektiva, javnih nastupa, glamuroznih žurki, školu i školske obaveze smatra najvažnijim.
Za ovih godinu dana, koje naziva paklenim, cilj je da se što više pojavljuje na televiziji i da bude prepoznatljiva, da postane zaštitno lice poznatih modnih kuća, da ostavi utisak i da predstavi mesto iz kojeg dolazi i Srbiju uopšte u najlepšem svetlu, sa svim njenim prirodnim i kulturnim bogatstvom. Kruna njenog angažovanja i zadatak da to najbolje učini na najvećem takmičenju za miss sveta za čega ima celu godinu pripreme.
Stiče se utisak da se ova devojka iz malog mesta jako dobro snalazi u novim okolnostima, da znalački prihvata sve što se od nje, kao najlepše devojke, očekuje. Ne boji se svetala pozornice, ni kamera, na pitanja nekada provokativnih i nadobudnih novinara odgovara sigurno, ljubazna je i strpljiva sa onima koji joj prilaze, čestitaju, kao i onih mladih, koji je obasipaju pitanjima za savet želeći da sa njima podeli iskustvo nadmetanja u lepoti.
Osim neospornog prirodnog dara, ova devojka snažnu pomoć ima u Vesni da Vinča.
- Osećam se fantastično, prija mi pažnja koja mi se iz dana u dan ukazuje, ali moram da naglasim da je Vesna da Vinča mnogo učinila za mene. Do pre ovoga izbora nisam mnogo znala ni o modi, o ponašanju pred objetivom, ona me je učinila drugačijom, da ne budem naivna, i da znam da prepoznam dobronamerne i one koji to nisu, da u svakom pokušam da nađem zrnce dobrog i da negujem duhovnu lepotu, jer to je najvažnije. Pomogla mi je da sazrim, ali s obzirom na sredinu iz koje dolazim, gde sam se od najranijeg detinjstva nagledala svega i svačega, i znam stvari o kojima se u sređenom društvu ni ne razmišlja, mislim da joj nije bilo jako teško - kaže Katarina, koja pored lepote ima prirodni dar da vam se dopadne.
Svoju misiju Miss Srbije fokusirala je na želju za mir u njenom rodnom Kosovu, što je već po malo očekivana i istrošena varijanta, ali samo u slučaju kada ne živite gde su stalna trvenja realnost, a ne puka fikcija. Viša pozicija na svetskom izboru dala bi joj mogućnost da više pomogne ljudima, da se ostvari kroz humanitarne akcijem jer to najviše voli i kada sve ovo prođe, planira da uđe u neku organizaciju, lokalnu ili svetsku, manje je važno, i da se stavi u službu onima kojima je pomoć potrebna. Jer, tako je vaspitana.
Lepotu deli na fizičku i duhovnu. Dok je prva prolazna, druga traje ali i ona mora da se neguje ne bi li se ostvarila i bila vidljiva i na fizičkom planu.
- Zemaljsko je prolazno, a nebesko je večno – naglasila je mlađana Katarina Šulkić, tonom koji odgovara nekom ko je pronikao u suštinu rečenog.
Želimo joj uspešan nastup na izboru za najlepšu na svetu. Nas je potpuno osvojila.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com